Δισκοθήκη: Paul Simon, ο υπέρτατος καλλιτέχνης

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Paul Frederic Simon (γεννημένος στις 13 Οκτωβρίου 1941) είναι Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός του οποίου η καριέρα  εκτείνεται σε έξι δεκαετίες. Είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους τραγουδοποιούς στη μουσική.

Video Url

 

Ο Σάιμον γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ και μεγάλωσε στο δήμο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Άρχισε να παίζει με τον συμμαθητή του Art Garfunkel το 1956, όταν ήταν ακόμη στην πρώτη τους εφηβεία. Μετά από περιορισμένη επιτυχία, το ζευγάρι επανενώθηκε αφού μια ηλεκτρική εκδοχή του τραγουδιού τους "The Sound of Silence" έγινε επιτυχία το 1966. Οι Simon & Garfunkel ηχογράφησαν μαζί πέντε άλμπουμ με τραγούδια κυρίως γραμμένα από τον Simon, συμπεριλαμβανομένων των επιτυχιών "Mrs. Robinson", " Αμερική», «Bridge over Troubled Water» και «The Boxer».

Μετά τον χωρισμό των Simon & Garfunkel το 1970, ο Simon ηχογράφησε τρία αναγνωρισμένα άλμπουμ τα επόμενα πέντε χρόνια, τα οποία μπήκαν όλα στο Top 5 του Billboard 200. Το ομότιτλο άλμπουμ του του 1972 περιείχε τα τραγούδια επιτυχίας "Mother and Child Reunion " και "Me and Julio Down by the Schoolyard". Το άλμπουμ του 1975 Still Crazy After All These Years, το οποίο περιλάμβανε guest φωνητικά από τον Garfunkel, ήταν το πρώτο του νούμερο ένα σόλο άλμπουμ. Περιλάμβανε το νούμερο 1 σινγκλ "50 Ways to Leave Your Lover", μεταξύ άλλων 40 κορυφαίων τραγουδιών όπως τα "Still Crazy After All These Years", "Gone at Last" και "My Little Town".

Ο Simon επανενώθηκε με τον Garfunkel για μια παράσταση στο Central Park της Νέας Υόρκης το 1981, προσελκύοντας μισό εκατομμύριο θεατές, και ακολούθησε μια παγκόσμια περιοδεία με τον Garfunkel. Μετά από μια πτώση σταδιοδρομίας, ο Simon κυκλοφόρησε το Graceland το 1986, ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τη μουσική των χωρών της Νότιας Αφρικής. Πούλησε 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και παραμένει η πιο δημοφιλής και αναγνωρισμένη σόλο δουλειά του. Από το άλμπουμ κυκλοφόρησαν διάφορα σινγκλ, όπως τα "You Can Call Me Al", "The Boy in the Bubble" και "Diamonds on the Soles of Her Shoes". Κέρδισε το βραβείο Grammy για το άλμπουμ της χρονιάς το 1987.

Ο Simon συνέχισε να περιοδεύει καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Έγραψε ένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, το The Capeman, και ηχογράφησε ένα συνοδευτικό άλμπουμ, Songs from The Capeman, το οποίο κυκλοφόρησε το 1997. Το άλμπουμ του You're the One το 2000 προτάθηκε ξανά για βραβεία Άλμπουμ της Χρονιάς. Ακολούθησε εκείνο το άλμπουμ με πολλά χρόνια περιοδείας, συμπεριλαμβανομένης μιας άλλης περιοδείας επανασύνδεσης με τον Garfunkel. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε το Surprise (2006), το τελευταίο του άλμπουμ της δεκαετίας. Το 2016, κυκλοφόρησε το Stranger to Stranger, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο 3 στο Billboard Album Chart και στο νούμερο 1 στο UK Albums Chart. Σημείωσε τη μεγαλύτερη εμπορική και κριτική επιτυχία του εδώ και τριάντα χρόνια. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ του είναι το In the Blue Light (2018), το οποίο περιέχει αναδιασκευές λιγότερο γνωστών τραγουδιών από τα προηγούμενα άλμπουμ του.

Ο Simon έχει κερδίσει δεκαέξι βραβεία Grammy για τη σόλο και τη συνεργατική του δουλειά, συμπεριλαμβανομένων τριών για το άλμπουμ της χρονιάς (Bridge Over Troubled Water, Still Crazy After All these Years και Graceland) και ένα βραβείο Lifetime Achievement. Έχει εισαχθεί δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame: πρώτα το 1990 ως μέλος των Simon & Garfunkel και ξανά το 2001 για τη σόλο καριέρα του. Το 2006 επιλέχθηκε ως ένας από τους «100 ανθρώπους που διαμόρφωσαν τον κόσμο» από τον Time Το 2011, το Rolling Stone ονόμασε τον Simon έναν από τους 100 καλύτερους κιθαρίστες, και το 2015 κατατάχθηκε στην όγδοη θέση στη λίστα τους με τους 100 καλύτερους τραγουδοποιούς όλων των εποχών. Ο Σάιμον ήταν ο πρώτος παραλήπτης του Βραβείου Γκέρσουιν για το Δημοφιλές Τραγούδι της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου το 2007

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url