Δισκοθήκη: Rush, ο ήχος τους ήταν οδηγός για πολλούς καλλιτέχνες

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Rush ήταν ένα καναδικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Τορόντο το 1968 από τον κιθαρίστα Alex Lifeson, τον ντράμερ John Rutsey και τον μπάσο κιθαρίστα/τραγουδιστή Jeff Jones, ο οποίος αντικαταστάθηκε αμέσως από τον μπασίστα / τραγουδιστή Geddy Lee. Μετά την ένταξη του Lee, το συγκρότημα πέρασε από διάφορες διαμορφώσεις πριν φτάσει στο κλασικό power trio lineup του με την προσθήκη του ντράμερ/στιχουργού Neil Peart τον Ιούλιο του 1974, ο οποίος αντικατέστησε τον Rutsey τέσσερις μήνες μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου ντεμπούτου άλμπουμ τους. Αυτή η σύνθεση παρέμεινε ανέπαφη για το υπόλοιπο της καριέρας του συγκροτήματος.

Video Url

 

Οι Rush σημείωσαν εμπορική επιτυχία τη δεκαετία του 1970 με τα Fly by Night (1975), 2112 (1976), A Farewell to Kings (1977) και Hemispheres (1978). Η δημοτικότητα του συγκροτήματος συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, με άλμπουμ να σημειώνουν υψηλή βαθμολογία στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των Permanent Waves (1980), Moving Pictures (1981), Signals (1982), Grace Under Pressure (1984) και Counterparts ( 1993). Οι Rush συνέχισαν να ηχογραφούν και να εμφανίζονται  μέχρι το 1997, μετά από το οποίο το συγκρότημα μπήκε σε ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών λόγω προσωπικών τραγωδιών στη ζωή του Peart. Το τρίο ανασυγκροτήθηκε το 2001 και κυκλοφόρησε άλλα τρία στούντιο άλμπουμ: Vapor Trails (2002), Snakes & Arrows (2007) και Clockwork Angels (2012). Οι Rush σταμάτησαν την περιοδεία στα τέλη του 2015 και ο Lifeson ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2018 ότι το συγκρότημα δεν θα συνεχίσει, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον θάνατο του Peart από γλοιοβλάστωμα, έναν τύπο καρκίνου του εγκεφάλου, στις 7 Ιανουαρίου 2020 στο ηλικίας 67 ετών.

Οι Rush ήταν γνωστοί για τη μουσικότητά τους, τις περίπλοκες συνθέσεις και τα εκλεκτικά λυρικά μοτίβα τους που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην επιστημονική φαντασία, τη φαντασία και τη φιλοσοφία. Το στυλ της μπάντας άλλαξε με τα χρόνια, από μια εμπνευσμένη από το μπλουζ αρχή hard rock, που αργότερα πέρασε στο progressive rock, στη συνέχεια μια περίοδος στη δεκαετία του 1980 που χαρακτηρίστηκε από έντονη χρήση συνθεσάιζερ, πριν επιστρέψει στο σκληρό ροκ με κιθάρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 . Η τελευταία τους δουλειά από το 2012 σηματοδότησε την επιστροφή στο progressive rock. Τα μέλη του Rush έχουν αναγνωριστεί ως μερικοί από τους πιο ικανούς παίκτες στα αντίστοιχα όργανα τους, με το καθένα να έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε δημοσκοπήσεις των αναγνωστών περιοδικών όλα αυτά τα χρόνια.

Από το 2022, οι Rush κατατάσσονται στην 84η θέση στις ΗΠΑ με πωλήσεις 26 εκατομμυρίων άλμπουμ και πηγές του κλάδου εκτιμούν τις συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις άλμπουμ τους σε πάνω από 42 εκατομμύρια. Οι Rush έχουν βραβευτεί με 14 πλατινένια και 3 πολυπλατινένια άλμπουμ στις ΗΠΑ συν 17 πλατινένια άλμπουμ στον Καναδά. Οι Rush προτάθηκαν για επτά βραβεία Grammy,  κέρδισαν πολλά βραβεία Juno και κέρδισαν ένα Διεθνές Βραβείο Επιτεύγματος στα Βραβεία SOCAN 2009. Το συγκρότημα εισήχθη στο Καναδικό Μουσικό Hall of Fame το 1994 και στο Rock and Roll Hall of Fame το 2013.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url