Δισκοθήκη: όλες τις εποχές με Tim Buckley

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Timothy Charles Buckley III (14 Φεβρουαρίου 1947 – 29 Ιουνίου 1975) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός.

Η μουσική και το στυλ του άλλαξαν σημαντικά με τα χρόνια. Ο Buckley ξεκίνησε την καριέρα του βασιζόμενος στη λαϊκή μουσική, αλλά τα επόμενα άλμπουμ του πειραματίστηκαν με την τζαζ, την ψυχεδέλεια, τη φανκ, τη σόουλ, την πρωτοπορία και έναν εξελισσόμενο ήχο φωνής ως όργανο. Πέθανε σε ηλικία 28 ετών από υπερβολική δόση ηρωίνης και μορφίνης, αφήνοντας πίσω τους γιους Τέιλορ και Τζεφ.

Video Url

 

Γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, DC την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου 1947, από την Elaine (née Scalia), μια Ιταλοαμερικανίδα, και τον Timothy Charles Buckley Jr., βετεράνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και γιος Ιρλανδών μεταναστών από το Κορκ.

Πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης, μια βιομηχανική πόλη περίπου 40 μίλια (64 χλμ.) βορειοδυτικά του Όλμπανι. Σε ηλικία πέντε ετών, ο Μπάκλεϊ άρχισε να ακούει τις προοδευτικές ηχογραφήσεις τζαζ της μητέρας του, ιδιαίτερα τον Μάιλς Ντέιβις.

Η μουσική ζωή του Buckley ξεκίνησε όταν η οικογένειά του μετακόμισε στους Bell Gardens στη νότια Καλιφόρνια το 1956. Η γιαγιά του τον μύησε στο έργο της Bessie Smith και της Billie Holiday, η μητέρα του στους Frank Sinatra και Judy Garland και ο πατέρας του στη μουσική κάντρι του Hank Williams και Johnny Cash.

Όταν η επανάσταση της λαϊκής μουσικής ήρθε γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Buckley δίδαξε ο ίδιος το μπάντζο σε ηλικία 13 ετών, και με αρκετούς φίλους σχημάτισε ένα folk group εμπνευσμένο από το Kingston Trio που έπαιζε τοπικές εκδηλώσεις γυμνασίου

Στις 28 Ιουνίου 1975, ο Buckley ολοκλήρωσε μια σύντομη περιοδεία με μια παράσταση στο Ντάλας, παίζοντας σε ένα sold-out πλήθος 1.800 ατόμων. Γιόρτασε το τέλος της περιοδείας με ένα Σαββατοκύριακο με  ποτό kai με το συγκρότημα και τους φίλους του.

Το βράδυ της 29ης Ιουνίου συνόδευσε τον επί χρόνια φίλο του Ρίτσαρντ Κίλινγκ στο σπίτι του. Κάποια στιγμή, ο Keeling παρήγαγε ένα σακουλάκι ηρωίνης, μερικά από τα οποία ο Buckley ρουθούνισε.

Οι φίλοι του Μπάκλεϋ τον πήγαν σπίτι και, βλέποντας την μεθυσμένη του κατάσταση, η σύζυγός του Τζούντι τον ξάπλωσε στο πάτωμα του σαλονιού και ρώτησε τους φίλους του για το τι είχε συμβεί. Μετακίνησε τον Μπάκλεϋ στο κρεβάτι.

Όταν τον έλεγξε αργότερα, διαπίστωσε ότι δεν ανέπνεε και είχε γίνει μπλε. Οι προσπάθειες των φίλων και των παραϊατρικών να τον επαναφέρουν στη ζωή ήταν ανεπιτυχείς και διαπιστώθηκε ο θάνατός του κατά την άφιξη.

Η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε ότι ο Μπάκλεϋ πέθανε στις 9:42 μ.μ. στις 29 Ιουνίου 1975, από «οξεία δηλητηρίαση από ηρωίνη/μορφίνη και αιθανόλη λόγω εισπνοής και κατάποσης υπερβολικής δόσης»

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url