Κριτική του ντοκυμαντέρ «Gunda»

Κριτική του ντοκυμαντέρ  «Gunda»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική του ντοκυμαντέρ

«Gunda»

7/10

Ένας Ρώσος σεναριογράφος, ο 60χρονος Victor Kosakovskiy, κινηματογραφεί ζώα σε Νορβηγία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, επιλέγοντας με τον Egil Haskjold Larsen την μαυρόασπρη φωτογραφία. Πρωταγωνιστές του άνευ ανθρώπινου λόγου σεναρίου, που συνέγραψε μετά της Ainara Vera, είναι μία οικογένεια γουρουνιών, κότες και αγελάδες. Το ντοκυμαντέρ, που μοντάρουν Kosakovskiy και Vera, χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πώς φτάνει η ταινία στις αίθουσες; με τη στήριξη των συμπαραγωγών Joaquin Phoenix και Susan Rockefeller (The Life Ahead, 7/10, 2020). Το τρέιλερ της ταινίας ανοίγει με τα συγχαρητήρια του Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza, 2021), ενώ ευχαριστήρια αποδίδονται στο Danny Glover (Lethal Weapon).

Η ταινία ξεκινά και δεν πιστεύεις αυτό, που βλέπεις. Σταδιακά συνειδητοποιείς πως δεν θα δεις άνθρωπο, δεν θα ακούσεις λέξη να αρθρώνεται, ενώ ο ρυθμός δεν είναι καταιγιστικός, αλλά ακολουθεί την ηρεμία της φύσης, θυμίζοντας το The Black Stallion (1979, 8/10), που καλό είναι να δουν μικροί και μεγάλοι. Το φιλμ λειτουργεί σαν μία μέθοδος χαλάρωσης και ήρεμου διαλογισμού υπό τους ήχους του φυσικού κόσμου. Για αυτό το λάτρεψε ο Joaquin Phoenix, ο οποίος πέρυσι – λαμβάνοντας το Όσκαρ του – μίλησε για την αποσύνδεση του σύγχρονου ανθρώπου από το περιβάλλον. Πολλοί Έλληνες θεατές πέρασαν τα καλοκαίρια τους στο χωριό και είχαν την ευκαιρία να δουν τη ζωή στο κοτέτσι ή ενός κοπαδιού. Μέχρι πριν 30 χρόνια θυμάμαι έμπαινες στην Καρδίτσα και δεξιά και αριστερά του δρόμου, 5 χιλιόμετρα πριν την πόλη, έβλεπες αγελάδες να βόσκουν ελεύθερες. Στην Κρήτη ο παππούς μου είχε γάιδαρο, πρόβατα, κατσίκες, κότες, σκύλο. Πού να φανταστώ πως 40 χρόνια μετά ο άνθρωπος θα αποζητούσε να χαλαρώσει, παρακολουθώντας σκηνές του βίου τους στον κινηματογράφο…

Το φιλμ λοιπόν απευθύνεται και στους χίπστερς και στους ρομαντικούς, σε vegans και κρεατοφάγους. Και στους αποκαμωμένους από το σύγχρονο τρόπο ζωής πολίτες των μεγάλων πόλεων, αλλά και στους δήθεν, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Η ανθρώπινη παρέμβαση, 15 λεπτά πριν το τέλος του ντοκυμαντέρ, έρχεται να προσδώσει δράμα στην ιστορία, καταλήγοντας σε ένα συναισθηματικό και αξέχαστο φινάλε.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 23 Δεκεμβρίου 2021 από την Ama Films.

https://www.youtube.com/watch?v=afZ6n7lwx48