Κριτική της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Aleem Khan «After Love»

Κριτική της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Aleem Khan «After Love»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«After Love»

7/10

Στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο 36χρονος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Aleem Khan αντλεί έμπνευση από το γάμο των γονιών του. Η βρετανίδα μητέρα του γνώρισε τον Πακιστανό πατέρα του στο Λονδίνο και ασπάστηκε τη θρησκεία του. Η ηρωίδα της ταινίας του είναι η βρετανίδα Mary Hussain (Joanna Scanlan), η οποία επίσης είναι παντρεμένη με έναν Πακιστανό. Οι όποιες ομοιότητες πραγματικότητας και φαντασίας σταματούν εκεί. Η πρωταγωνίστρια του Khan ανακαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό του συζύγου της μόλις μετά το θάνατό του. Τότε η ίδια ξεκινά να αμφισβητεί την ταυτότητά της και τη θέση της στην κοινωνία.

Μπορεί να μην πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό φιλμ, ο δημιουργός όμως ταυτίζεται με την ηρωίδα του έργου, καθώς και ο ίδιος χρειάστηκε να συμφιλιωθεί με το μυστικό, που έκρυβε για χρόνια. Ως ομοφυλόφιλος ακολουθούσε στην αρχή έναν κρυφό τρόπο ζωής, επιλέγοντας την άρνηση της πραγματικότητας, ώστε να μην κοντράρει και το δόγμα της πίστης του. Η ανακάλυψη ενός νέου οικογενειακού μέλους από τη Mary του φιλμ και η συμφιλίωσή της με τις απώλειες της ζωής της, σχετίζεται άμεσα με τη ζωή του Khan. Ο σκηνοθέτης για χρόνια αρνείτο θεραπεία για το τραύμα, που προκάλεσε η απώλεια στα τέσσερά του της μόλις έξι μηνών αδελφής του.

Γίνεται φανερό πως πρόκειται για μία πολύ προσωπική ταινία, η οποία έχει να κάνει με τη συζυγική και τη θρησκευτική πίστη, με τη ζωή και το θάνατο, θέματα που παρουσιάζονται λιτά και χωρίς μελό διάθεση. Για αυτό το λόγο αφορούν και στο θεατή, που δε θα μείνει απογοητευμένος από τη θέαση του έργου. Η 60χρονη πρωταγωνίστρια κυριεύει το φιλμ, αποδεικνύοντας πως ο καλός ηθοποιός έχει τόλμη και δεν χρειάζεται φιοριτούρες στο παίξιμο. Καλός και ο Talid Ariss στο ρόλο του ομοφυλόφιλου έφηβου, alter ego του σεναριογράφου.

Trivia: Eπίσημη Συμμετοχή– Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2020 – Βραβείο για τη Διανομή της Ταινίας (Gan Foundation Support for Distribution) Επίσημη Συμμετοχή – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Bραβείο Γυναικείας Ερμηνείας (Joanna Scanlan). 6 Bραβεία Βρετανικών Ανεξάρτητων Ταινιών (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄Γυναικείου Ρόλου, Σεναρίου, Β΄Ανδρικού Ρόλου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη).

Η ταινία κυκλοφορεί αποκλειστικά στους κινηματογράφους Ιντεάλ & Δαναό στις 16 Δεκεμβρίου 2021 από την StraDa Films.