Το να λέμε ότι το νέο West Side Story είναι καλύτερο από το παλιό είναι κάτι σαν ιεροσυλία

Το να λέμε ότι το νέο West Side Story είναι καλύτερο από το παλιό είναι κάτι σαν ιεροσυλία

Ο Steven Spielberg είναι ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης και σίγουρα η δουλειά του στο νέο West Side Story είναι εξαιρετική, όμως στην ουσία έχει προσπαθήσει να κάνει ένα αντίγραφο της παλιάς ταινίας με προσαρμοσμένους στην εποχή μας χαρακτήρες.

Το πρωτότυπο West Side Story δεν είναι μία οποιαδήποτε ταινία, είναι ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών και είναι αδύνατο, όχι μόνο γι' αυτό, αλλά για οποιοδήποτε από τα μεγάλα μιούζικαλ να ξεπεράσει τα παλιά.

Έχουν γίνει ταινίες επανέκδοση σε παλιές και αρκετές φορές είναι καλύτερες, όμως στα μιούζικαλ που παίχτηκαν μετά το 1960 αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, υπάρχει η περίπτωση του A Star Is Born αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι η νέα εκδοχή υπερτερεί αυτή της δεκαετίας του '50 και η επιτυχία και στις 4 εκδόσεις δεν είναι της έκτασης του West Side Story, είναι σαν να λέμε ότι το σενάριο του West Side Story ήταν καλύτερο από την ιστορία του Shakespeare από την οποία πήρε την έμπνευση, δηλαδή το Ρωμαίος και Ιουλιέττα.

Βέβαια για τους νεότερους που δεν έχουν δει ή ζήσει το West Side Story η ταινία θα είναι εξαιρετική και θα έχει τις υποψηφιότητες και μάλλον θα κερδίσει και τα όσκαρ της.

Μάλλον δεν είναι δίκαιο να κρίνουμε δύο ταινίες που έχουν διαφορά 60 χρόνια, όχι, αλλά η ιστορία δεν αλλάζει ότι για να γράφουν οι νεότεροι.

Κώστας Ζουγρής