Κριτική της ιταλικής ταινίας «Alone With Her Dreams»

Κριτική της ιταλικής ταινίας «Alone With Her Dreams»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Alone With Her Dreams/Μόνη με τα όνειρά της/Picciridda-Con i piedi nella sabbia»

7,5/10

Ο ιταλικός τίτλος του φιλμ (Picciridda-Con i piedi nella sabia) μεταφράζεται σε «Πιτσιρίκα – με τα πόδια στην άμμο» (βραβείο επιτροπής και κοινού στο Φεστιβάλ της Ορτυγίας). Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους για τον 40χρονο Σικελό Paolo Licata (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού και μουσικής στις ιταλικές Χρυσές Σφαίρες). Η υπόθεση βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 2018 της Σικελής επιζήσασας καρκίνου του μαστού Catena Fiorello (1966), το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Elsa Morante Ragazzi (εξ ημισείας με τον Aldo Cazzullo). Το σενάριο συνυπογράφουν η συγγραφέας Fiorello, ο σκηνοθέτης Licata και ο Ugo Chiti (Gomorra, 2008).

Η ταινία γυρίστηκε σε ένα σύμπλεγμα νησιών βορειοδυτικά της Σικελίας, στις νήσους Αιγάδες/Αιγούσες (Isole Egadi/Aegadian Islands) και συγκεκριμένα στα Favignana και Levanzo. Το όνομα του συμπλέγματος προέρχεται από την αρχαιοελληνική τους ρίζα ως «νησιά των κατσικιών». Ολόκληρο το καστ προέρχεται από τη Σικελία. Η δράση σε μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η 11χρονη Lucia μένει πίσω στο νησί με την αυστηρή γιαγιά της Maria, ενώ οι γονείς της μεταναστεύουν στη Γαλλία, για να βρουν δουλειά. Το μικρό κορίτσι θα γνωρίσει καλύτερα την οικογένειά της και τον εαυτό της, απουσία των γονιών της.

Η ταινία φέρνει κάτι από την Υπέροχη Φίλη μου, την πετυχημένη τηλεοπτική σειρά, που βασίστηκε στην ομώνυμη σειρά μυθιστορημάτων, της οποίας η τελευταία σεζόν καθυστερεί λόγω πανδημίας. Την 11χρονη πιτσιρίκα Lucia di Florio υποδύεται η Marta Castiglia στο ντεμπούτο της, που συνοδεύτηκε από υποψηφιότητα πρώτου ρόλου στις ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, τα βραβεία Golden Ciak και τα βραβεία του ιταλικού συνδικάτου δημοσιογράφων του κινηματογράφου. Η σχέση με τη γιαγιά της Maria (Lucia Sardo) χτίζεται σταδιακά, όπως και η πλοκή του έργου. Το ειδυλλιακό τοπίο αποκαλύπτει σκοτεινές ιστορίες, που αφορούν – μεταξύ άλλων - στην ξαδέλφη Rosamaria (η Katia Greco, δηλ. «Ελληνίδα») και στη μητέρα αυτής Pina (Ileana Rigano, 1947-2020). Οι εξελίξεις στις ζωές των ηρώων της ταινίας, που γυρίστηκε προ διετίας, συγχρονίζονται δυστυχώς με την ελληνική επικαιρότητα, που για λόγους διατήρησης του ενδιαφέροντος δεν αποκαλύπτονται.

Τη μουσική υπογράφει ο Περικλής Οντιέρνα (Pericle Odierna)

https://www.youtube.com/watch?v=ufKcPLKKDmY&ab_channel=PericleOdiernafilmscorecomposer.

Η εποχή αποδίδεται πειστικά από το σκηνογράφο Paolo Previti και την ενδυματολόγο Paola Nazzaro.

Trivia: καθόλου τυχαία ακούγεται η Maria Callas να τραγουδά Lucia di Lammermoor

https://www.youtube.com/watch?v=u2eo3NSGRGE&ab_channel=MariaCallas-Topic,

αφού ο σκηνοθέτης έχει διατελέσει βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές όπερες του μεγάλου ιταλικού ρεπερτορίου. Υπάρχουν αναφορές στους A. Celentano, R. Pavone, Mina. Το τραγούδι των τίτλων τέλους («Accussi») ερμηνεύει η Loredana Marino (η θεία Franca) και ο Pino Ingrosso.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 21 Οκτωβρίου από την Enorama Distribution.

https://www.youtube.com/watch?v=5_wdKmNNin8

Ο σκηνοθέτης θα βρίσκεται στη χώρα μας από τις 20/10 μέχρι και τις 25/10. Την επόμενη ημέρα της πρεμιέρας, στις 22/10, ο Licata θα βρίσκεται στη Λάρισα, στα Victoria Cinemas (Λάμπρου Κατσώνη 20 & Κούμα) στις 19:30. Το Σάββατο 23/10 θα συνεχίσει την περιοδεία του κατεβαίνοντας στον Δημοτικό Κινηματογράφο Cine Όνειρο (Νάξου 32, Αγ. Ιωάννης Ρέντης), για να ολοκληρώσει τις διά ζώσης παρουσίες του την Κυριακή 24/10 στο STUDIO New Star Art Cinema (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής) και ώρα 21:00.