Κριτική της ελληνικής ταινίας “ΠΡΟΣΤΙΜΟ”

Κριτική της ελληνικής ταινίας “ΠΡΟΣΤΙΜΟ”

Aπό τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της ελληνικής ταινίας

“ΠΡΟΣΤΙΜΟ”

6/10

Επιτέλους μια καλή ελληνική ταινία, που μάλιστα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Συγχαρητήρια στους συντελεστές για την επίκαιρη θεματολογία. Πόσο κουραστικό τόσα χρόνια να γκρεμίζεται γύρω σου το σύμπαν και εδώ να γυρίζονται ταινίες για το παρελθόν ή για φαντάσματα, με σενάρια που στόχο έχουν να χαϊδέψουν τα αυτιά ενός αμόρφωτου, ακροδεξιού κοινού! Το Πρόστιμο έρχεται να φωτίσει τα καταγώγια της πρωτεύουσας και να φανερώσει τον υπόκοσμό της.

Σε σκηνοθεσία και σενάριο (μετά του Πάνου Τράγου) Φωκίωνος Μπόγρη το φιλμ αφορά στο βαποράκι κάνναβης Βαγγέλη (Βαγγέλης Ευαγγελινός). Λίγο πριν τα 40 του ο ήρωας βρίσκεται άστεγος και αναγκάζεται να ζητήσει καταφύγιο στο διαμέρισμα της αδελφής του Κατερίνας (Μαρία Μπαλούτσου). Η Κατερίνα συγκατοικεί με τον σύντροφό της Πέτρο (Στάθης Σταμουλακάτος). Ο μπράβος Πέτρος προσφέρει δουλειά στον απεγνωσμένο κα απογοητευμένο Βαγγέλη. Η συνεργασία τους θα αποβεί μοιραία…

Η ταινία διαθέτει ικανό καστ με θεατρικές καταβολές (Μαρία Μπαλούτσου, Σίσσυ Τουμάση). Ο - υποψήφιος για βραβείο ΙΡΙΣ Β’ Ανδρικού Ρόλου Στάθης Σταμουλακάτος - καταφέρνει να ξεχωρίσει από όλο το καστ, όπως το έκανε και στις παραστάσεις του θεάτρου Επί Κολωνώ Bug, 2007 και Penetrator, 2008 («Ο Στάθης Σταμουλακάτος είναι ο Τατζ, ο πιο ενδιαφέρων δραματικά ρόλος του Penetrator. Ξεκινά από κοιμισμένο ηφαίστειο και μετατρέπεται με ευελιξία σε ταύρο εν υαλοπωλείω. Προσέξτε τα ελεγχόμενα ξεσπάσματά του και το πώς καταφέρνει, με μάτι που γυαλίζει, να τρομοκρατήσει τους Μαξ και Άλαν...»). Στο Πρόστιμο κλέβει την παράσταση από τον συμπρωταγωνιστή του Βαγγέλη Ευαγγελινό (συγγραφέα του βιβλίου Το Αίμα Πίσω), με τον οποίο οι δρόμοι τους συναντήθηκαν κατά το παρελθόν στο ως άνω θέατρο.

Στο πλάι τους η Φένια Αποστόλου (πρωτωνίστρια του θεατρικού BELLEΛEN - Η (αιώνια) τραγωδία της Ελένης, 2015, αλλά και σκηνοθέτις της παράστασης Other Side, 2015), ο ράπερ Βασίλης - Άγγελος Αναστασίου (Θύτης), που έχει σκηνοθετηθεί στην τραγουδιστική του καριέρα από τον Μπόγρη και ο Όμηρος Πουλάκης (Hardcore, 2004, Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου, 2014, που παίζει και στο θέατρο, Καθόλου Καλά, 2007, Η Μεγάλη Χίμαιρα, 2014). Σε σύντομη εμφάνιση ξεχωρίζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης. Στα θετικά το φυσικό παίξιμο των ηθοποιών. Στα σοβαρά μείον της ταινίας το ατελές σενάριο, καθώς μετά την πρώτη ώρα δεν έχεις καταλάβει που θέλει να το πάει ο Μπόγρης.

Trivia: Υποψήφια για βραβείο ΙΡΙΣ Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Mυθοπλασίας. Επίσημη συμμετοχή στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα “Meet the Neighbors”, του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 21/05/2021 από την Danaos Films και θα παίζεται στους κινηματογράφους: CINE ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ, CINE ΑΝΕΣΙΣ, CINE ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, CINE ΦΛΟΙΣΒΟΣ, CINE ΑΛΟΜΑ, CINE ΑΤΤΙΚΟΝ (Άλσος Γαλατσίου), CINE ΝΙΚΑΙΑ, και στο CINE ΕΛΛΗΝΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

https://www.youtube.com/watch?v=h8gPmpd01tA