Ο τρελλός τάχει 400

Το Ο τρελλός τάχει 400 (ή Ο τρελός τα 'χει 400) είναι μια ελληνική κωμική ταινία του 1968, σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Λάμπρος Κωνσταντάρας μαζί με τους Καίτη Πάνου, Σμαρώ Στεφανίδου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Κατερίνα Γώγου και Αλέκο Τζανετάκο. Η παραγωγή έγινε από την Καραγιάννης - Καρατζόπουλος.

Στο επίκεντρο της ταινίας είναι ένας φτωχός βιοπαλαιστής, ο Λάμπρος, ο οποίος προσπαθεί μέσω λαχείων να καλυτερέψει τη ζωή του. Όταν, όμως, κερδίζει το λαχείο τρελαίνεται και τον κλείνουν στο ψυχιατρείο. Έτσι μένουν στο σπίτι η γυναίκα του η κόρη του και η πεθερά του, οι οποίες κάνουν τη μεγάλη ζωή, χωρίς να υπολογίζουν ότι θα βγει ποτέ από την κλινική. Πράγμα που τελικά γίνεται και φέρνει τα πάνω κάτω στις ανέσεις που είχαν μάθει να απολαμβάνουν έως τότε, καθώς τους παίρνει τα όλα τα λεφτά.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 1968, και παιζόταν στους κινηματογράφους και την επόμενη χρονιά, κόβοντας 408.043 εισιτήρια, τερματίζοντας 10η, μεταξύ των 108 ταινιών εκείνης της σεζόν.

Ο Λάμπρος Λαμπρέτας, ένας φτωχός οικογενειάρχης, που ζει και με την πεθερά του, η οποία τον ταλαιπωρεί, προσπαθεί να βγάλει χρήματα μέσω λαχείων. Όταν, ένα απόγευμα είναι όλη η οικογένεια στο σαλόνι, ο Λάμπρος ελέγχοντας του αριθμούς του λαχείου του στην εφημερίδα, σηκώνεται και αρχίζει να τραγουδά το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι "Ιτιά", επειδή είχε κερδίσει τον πρώτο αριθμό. Τότε οι οικογένεια του τον πάει σε ψυχιατρική κλινική. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, η γυναίκα του, η κόρη του και η πεθερά του, καταπιάνονται με συνήθειες της "μεγάλης ζωής", προχωρώντας σε διάφορες αλλαγές τόσο στο σπίτι όσο και στα οικογενειακά τους.

Video Url

 

Αλλάζουν έτσι όλη την επίπλωση του σπιτιού και προσέλαβαν οικιακή βοηθό, η κόρη του Καίτη εγκατέλειψε τον Φώτη, που δούλευε σε βενζινάδικο, και έχει δημιουργήσει σχέση με τον Τζίλη, έναν άεργο γιο ενός εφοπλιστή. Η πεθερά και η σύζυγος σπαταλούν πολλά χρήματα για τον καλλωπισμό τους, ενώ ο κουνιάδος του παράτησε τη δουλειά του στο συνεργείο και ασχολείται με την ηθοποιία, περιμένοντας να κάνει την πρώτη του ταινία. Όλοι είναι σίγουροι ότι ο "τρελός" δεν πρόκειται ποτέ να γίνει καλά, εκτός από τη γυναίκα του, τη Σοφία, η οποία ήταν η λογικότερη από όλους. Εντούτοις, ο Λάμπρος γίνεται καλά και τον αφήνουν να φύγει, δίνοντάς του εξιτήριο ότι εξήλθε κανονικώς, δίνοντάς του και κάποια ελαφρυντικά στην όποια επιθετική ίσως συμπεριφορά μπορεί να έχει.

Video Url

 

Διανομή
Λάμπρος Κωνσταντάρας... ως Λάμπρος Λαμπρέτας, που γίνεται τρελός, αφού έπιασε τον πρώτο λαχνό. Κατά την απουσία του το σπίτι άλλαξε προς το "χειρότερο", όμως με το σχέδιό του, θα το αλλάξει ξανά.[2]
Καίτη Πάνου... ως Σοφία Λαμπρέτα - Τσιμπιρλή, η σύζυγος του Λάμπρου, που κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ήταν η πιο συνετή.
Σμαρώ Στεφανίδου... ως Σουλτάνα Τσιμπιρλή/Τατάνα, η πεθερά του Λάμπρου, η οποία δε θέλει την επιστροφή του, καθώς ποτέ δεν τον συμπαθούσε.
Δέσποινα Στυλιανοπούλου... ως Ασημίνα, η οικιακή βοηθός του σπιτιού, η οποία νομίζει πως ο κύριός της είναι στα "Κογκά".
Κατερίνα Γώγου... ως Καίτη Λαμπρέτα, η κόρη του Λάμπρου, η οποία ξεγελιέται από τον προικοθήρα Τζίλη.
Αλέκος Τζανετάκος... ως Τζίλης, η σχέση της Καιτής, ο οποίος είπε ψέματα πως είναι γιος εφοπλιστή και τους τρώει τα λεφτά, επίσης διατηρεί παράλληλα και άλλη σχέση με τη Σούζι.
Θάνος Μαρτίνος... ως Φώτης, ο πρώην γαμπρός του Λάμπρου, που τον βοηθά με το σχέδιο του να νουθετήσει ξανά την οικογένειά του.
Γιώργος Κάππης... ως Ρένος Μουσάκης, ο σκηνοθέτης που προσπαθεί να βγάλει λεφτά από τον κουνιάδο του Λάμπρου, ο οποίος νομίζει ότι έχει ταλέντο στην ηθοποιία.
Θόδωρος Κατσαδράμης... ως Χρήστος Τσιμπιρλής, ο κουνιάδος του Λάμπρου ο οποίος νομίζει ότι έχει ταλέντο στην ηθοποιία.
Νικήτας Πλατής... ως Αστυνομικός, που του παρουσιάζουν τον Λάμπρο και τον Τζίλη, αφού λογοφέραν στον δρόμο, πριν γνωριστούν στο σπίτι του ως αρραβωνιαστικός της κόρης του.
Έλλη Λοΐζου... ως Σούζι, η σχέση του Τζίλη ενώ η Καίτη δεν ξέρει ότι ο Τζιλης την απατά με αυτήν.
Γιώργος Κυριακίδης... ως ο βοηθός του Ρένου Μουσάκη
Δημήτρης Νικολαΐδης... ως τρελός στο πάρκο, που θέλει να οδηγήσει τον κόσμο στη ζούγκλα.