Το επεισόδιο των "Sopranos" που άλλαξε την ιστορία των τηλεοπτικών σειρών 

Photo by Wikimedia Commons

Η εμφάνιση του "αντιήρωα" ήταν πλέον γεγονός

Spoiler Alert!

Σεζόν 1, Επεισόδιο 5 : Ο Τόνι Σοπράνο πηγαίνει στην εξοχή με την κόρη του Μέντοου, ώστε αυτή να επιλέξει το ιδανικό κολλέγιο για να φοιτήσει. Καθώς βάζει βενζίνη κοιτάζει ένα αυτοκίνητο του οποίου ο κάτοχος του φαίνεται γνωστός. Ήταν ο Fabian "Febby" Petrulio, πρώην μέλος της φαμίλιας ο οποίος βρισκόταν εκεί στο πλαίσιο προγράμματος προστασίας μαρτύρων, καθώς είχε καταδώσει μέλος της οικογένειας για πώληση ναρκωτικών. Το πρόβλημα αρχίζει όταν και ο Petrulio αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του Τόνι στην περιοχή. Με τους δύο άντρες να παίζουν κρυφτό, το επεισόδιο κλείνει με τη δολοφονία του Petrulio από τον Τόνι, στο πλαίσιο απόδοσης δικαιοσύνης μεταξύ των μελών της Μαφίας. Μέχρι εκείνο το επεισόδιο γνωρίζαμε τον Τόνι Σοπράνο, οικογενειάρχη και "χρισμένο" άνθρωπο της Μαφίας. Στο επεισόδιο "College" γνωρίσαμε τον δολοφονό Τόνι. Ήταν η εκκίνηση του concept του "αντιήρωα". Ήταν επίσης ένα μεγάλο ρίσκο για το δίκτυο του HBO.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, κανένας βασικός πρωταγωνιστής σειράς δεν είχε προβεί σε δολοφονικές ενέργειες, πολλώ μάλλον σε ένα από τα πρώτα επεισόδια μιας σειράς. Οι υπεύθυνοι του HBO ήταν διστακτικοί καθώς φοβούνταν πως αυτή η ενέργεια θα έκανε τον κόσμο να απομακρυνθεί από τον Τόνι Σοπράνο, θα τον έστρεφε εναντίον του καθώς αποκάλυπτε τόσο νωρίς το ποιος πραγματικά ήταν. Μπορεί η σειρά να ήταν εξαρχής ένας υπέροχος συνδυασμός του "Νονού" και του "Ανάλυσε Το" (Αρχηγός της Μαφίας που επισκέπτεται συχνά ψυχολόγο), ωστόσο μια στυγνή δολοφονία ήταν επίφοβη ως προς το να κάνει τον κόσμο να απομακρυνθεί. Η συνέχεια αποδείχτηκε θριαμβευτική ωστόσο. Το "The Sopranos" κατέληξε να είναι μία από τις θρυλικότερες σειρές όλων των εποχών, ο δε χαρακτήρας του Τόνι Σοπράνο (με τη μαγική ερμηνεία του εκλιπόντος James Gandolfini να μνημονεύεται μέχρι σήμερα) έγινε από τους πλέον αγαπημένους στην αμερικανική τηλεοπτική πραγματικότητα. Είναι δε σίγουρο πως άνοιξε το δρόμο για μετέπειτα σειρές, όπου το κοινό ταυτίζεται με τον αντιήρωα από πολύ νωρίς. Πρόκειται για κάτι που ισχυρίστηκε και ο ίδιος ο Bryan Cranston, ή αλλιώς ο Walter White του Breaking Bad, μίας από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων 25 ετών : 

 

Στο τέλος του επεισοδίου, ο Τόνι Σοπράνο θα δει στον τοίχο το κλασικό απόφθεγμα από το "Άλικο Γράμμα" του Ναθάνιελ Χόθορν:

"Κανένας άνθρωπος, για μια σημαντική περίοδο, δεν μπορεί να φορέσει ένα πρόσωπο στον εαυτό του και ένα άλλο για το πλήθος, χωρίς τελικά να μπερδευτεί για το ποιο μπορεί να είναι το αληθινό".