Πέρασα χθες το απόγευμα έξω από την ΕΡΤ και το κουφάρι της εξακολουθεί να στέκει αγέρωχο σαν ένα νοσοκομείο που φιλοξενεί ασθενείς με ανίατη ασθένεια. Ίσως τελικά αυτός να είναι ο σκοπός της κυβέρνησης, η μετατροπή του κτιρίου σε νοσοκομείο, σίγουρα θα έλυνε πολλά προβλήματα του λεκανοπεδίου.
 
Στα δεκάδες πανό που διακοσμούν τα κάγκελα, τα περισσότερα προσπαθούν να δώσουν συνέχεια και κουράγιο στους καταληψίες όπως τους αποκαλούν, αλλά οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ δεν θέλουν να τους αποκαλούν έτσι, άλλωστε το αν είναι ή όχι κατάληψη δεν έχει καμία σημασία, ανεξάρτητα του τί γράφουν τα πανό συμπαράστασης,  αφού η νέα γραμμή της κυβέρνησης είναι μάλλον η σύσταση στα ΜΜΕ να αγνοούν το θέμα της ΕΡΤ σαν να μην υπάρχει, άλλωστε τώρα έχουμε την καταπληκτική ΔΤ που ψυχαγωγεί με τον καλύτερο τρόπο όλους τους πεθαμένους σκορπίζοντας ρίγος και δροσιά στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
 
 
Τον χειμώνα βέβαια το πρόβλημα θα είναι εντονότερο, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε βελτιώσει την όποια εκπαίδευσή μας και δεν αποκλείεται να προσληφθούμε στον νέο φορέα μέσο ΑΣΕΠ και να βοηθήσουμε για την αλλαγή της κατάστασης, άλλωστε κάπως έτσι θα προσλήφθηκαν όσοι τώρα προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν με το κλείσιμο οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι.
 
Στην ουσία αυτοί που κάνουν κατάληψη, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν είναι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αλλά ο υπεύθυνος υφυπουργός που καταλαμβάνει μία θέση χωρίς αντικείμενο εργασίας. Στο συγκεκριμένο θέμα  μετά από μία σειρά αλλεπάληλων συνεντεύξεων στα ΜΜΕ και μερικές συναντήσεις με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ προφανώς θα ακολουθήσει την τακτική που είχαμε στην παιδική μας ηλικία όταν πηγαίναμε, φωνάζαμε κάτι από μακριά στους μεγάλους και ύστερα τρέχαμε να κρυφτούμε. 
 
Βέβαια όταν ο πρωθυπουργός μας παρακαλάει τα καταστήματα να μην φοροδιαφεύγουν και να κόβουν αποδείξεις, δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά, άλλωστε η κίνηση του κλεισίματος της ΕΡΤ θα στοιχίσει πολλά στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, το ότι ηχογραφεί τα μηνύματά του σε ιδιωτικό κανάλι και όχι στην ΕΡΤ, είχε ήδη το κόστος του με την διαρροή του μοντάζ που δείχνει να είναι αληθινή . 
 
 
Η κυβέρνηση έχει δείξει το έργο της σε όλους τους τομείς και δεν
αποκλείεται να κάνει πλούσιους όσους έχουν στοιχηματίσει ότι θα είναι αυτή που τελικά θα διαλύσει τη χώρα, εκτός και αν προλάβει κι αυτή να "την κάνει" εγκαίρως όπως οι προηγούμενες, παραδίδοντας στον επόμενο σωτήρα, η απόσυρση της τροπολογίας για το μέγεθος της αποζημίωσης των εργαζομένων της ΕΡΤ, όπως κι αυτό παλαιότερα για τους υπαλλήλους της βουλής δείχνει οτι οι πολιτικοί μας είναι όμηροι κάποιων καταστάσεων ανεξάρτητα του σε ποιό κόμμα ανήκουν.
 
Η λύση θα βρεθεί όταν η κυβέρνηση συμφωνήσει να πληρώσει στους εργαζόμενους το χρονικό διάστημα που θα έχει μεσολαβήσει από το μαύρο, μέχρι την επαναλειτουργία, βέβαια δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο ακόμα, αλλά αφού η ΕΡΤ βγάζει πρόγραμμα, ανεξάρτητα του αν παίζει μόνο στο διαδίκτυο, υπάρχει κάποιο δίκαιο, άλλωστε εδώ η Ολυμπιακή έχει κλείσει τόσα χρόνια και ακόμα οι πρώην υπάλληλοί της πληρώνονται. Αυτοί όμως φρόντισαν να συμφωνήσουν αμέσως, άλλωστε είχαν πολλά χρόνια μπροστά τους για να εκμεταλλευτούν την ζωή τους αφού μερικοί ήταν μικρότεροι από 50 ετών, ίσως και αρκετά νεότεροι, γι' αυτό ίσως δεν ζήτησαν να έχουν και αεροπλάνα για να πετάνε, μάλλον προτίμησαν την θάλασσα.
 
Ποιά θα είναι η κατάληξη; μάλλον ένας συμβιβασμός που θα προβλέπει ότι όσοι μείνουν στον νέο φορέα δεν θα λάβουν μέρος μέσω διαγωνισμού, δεν θα αποζημιωθούν, αλλά θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με μία μικρή ίσως μείωση των μισθών και παροχών τους.
 
Τί συνέπειες θα έχει αυτό για μας, καμία, εμείς δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα του αν ο πιο κοντινός σε χρονική διάρκεια προσφοράς δεν αποκλείεται να έχει και 10 χρόνια λιγότερα από εμάς στην ΕΡΤ.
 
Αν καταφύγουμε δικαστικά για να διεκδικήσουμε τα ίδια δικαιώματα, το αποτέλεσμα θα είναι τόσο δαπανηρό και χρονοβόρο που σε αποθαρρύνει να το τολμήσεις, οι νόμοι είναι ίσοι, μόνο για τους ίσους, οι υπόλοιποι θα είμαστε μια ζωή τυφλοί και δεν θα βλέπουμε το συμφέρον μας σε εκλογές και γενικά στη ζωή μας.
 

Κώστας Ζουγρής