25 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ημέρα που φτιάχθηκαν οι Mother Love Bone το 1988, από τις στάχτες των οποίων δημιουργήθηκαν οι Pearl Jam το 1990. 
Η πρώτη επαφή του Eddie Vedder με τα μέλη τους, Jeff Ament και Stone Gossard, έγινε το 1990 όταν αποφάσισαν, μετρά από πρόσκληση του Chris Cornell (Soundgarden) να ηχογραφήσουν ένα σινκγλ στη μνήμη του τραγουδιστή των Mother Love Bone, Andrew Wood που πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης σε ηλικία 24 ετών.
Το προγραμματισμένο σινγκλ έγινε τελικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν με το όνομα Temple Of The Dog και στη συνέχεια τα μέλη τους δημιούργησαν τους Pearl Jam και Soundgarden.
To πρώτο άλμπουμ των Pearl Jam είχε τίτλο Ten και παρ' όλο του ότι δεν ανέβηκε στην πρώτη θέση, έγινε ένα από τα πιο εμπορικά ροκ άλμπουμ όλων των εποχών ξεπερνώντας ακόμα και το Nevermind των Nirvana.
 
 
Το δεύτερό τους άλμπουμ Vs. ξεπέρασε τις 900 χιλ αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα στην Αμερική και κατέρριψε το ρεκόρ που είχε με άλμπουμ του ο τραγουδιστής της κάντρυ Garth Brooks.
 
 
 
Eξ ίσου πετυχημένη ήταν η συνέχεια με το Vitalogy που 2 εβδομάδες πριν κυλοφορήσει σε cd, κυκλοφόρησε σε βινύλιο.
 
 
 
Από την αρχή της καριέρας τους ο Eddie Vedder και η παρέα του έκαναν ότι μπορούσαν για να μειώσουν τη δημοτικότητά τους, αλλά αυτή αντίθετα από τις επιδιώξεις τους ανέβαινε.
Χαρακτηριστική ήταν η σύγκρουσή τους με την μεγαλύτερη εταιρία διοργάνωσης συναυλιών Ticketmaster για τη χρέωση επιπλέον χρημάτων στα εισιτήρια των συναυλιών τους. Αυτή η σύγκρουση τελικά βγήκε υπέρ τους και μακροπρόθεσμα ενίσχυσε το κοινό των συναυλιών τους, σε μερικές εβδομάδες επιστρέφουν με περιοδεία στην Αμερική για να υποστηρίξουν την κυκλοφορία του 10του στούντιο άλμπουμ τους που θα κυκλοφορήσει 25 Οκτωβρίου με τίτλο Lightning Bolt.
Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας κυκλοφόρησαν 72 διπλά και τριπλά άλμπουμ με ηχογραφήσεις από αντίστοιχες συναυλίες τους, σε μία σειρά cd που χαρακτηρίστηκαν επίσημα Bootleg και ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα 3500000 αντίτυπα.
H περιοδεία τους αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία, όπως και το άλμπουμ τους, το αμέσως προηγούμενο σε στούντιο, ήταν το Backspacer του 2009 που πήγε Νο 1 στην Αμερική.
Από τα συκροτήματα που κρατούν ζωντανό το ροκ, οι Pearl Jam είναι καλοδεχούμενοι με κάθε νέο τους άλμπουμ και καταφέρνουν να αποκτούν φίλους στις νεότερες ηλικίες.
 
 
 
Λουίζα Ζουγρή