Σαν σήμερα το 1986, ο Freddie Jackson μπαίνει σε ένα κλαμπ καλλιτεχνών που έχουν καταφέρει να ρίξουν από την κορυφή του Hot Black Single Chart…τον εαυτό τους

Σαν σήμερα το 1986, ο Freddie Jackson μπαίνει σε ένα κλαμπ καλλιτεχνών που έχουν καταφέρει να ρίξουν από την κορυφή του Hot Black Single Chart…τον εαυτό τους

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

Το «Tasty Love» ήταν opening track, στον υπέροχο δεύτερο δίσκο του, της ίδιας χρονιάς, «Just Like the First Time» που ήταν και ένα από τα πιο πετυχημένα «μαύρα» άλμπουμ της δεκαετίας του ’80. Έριχνε από την κορυφή το ντουέτο του με την Melba Mooreκαι το «A Little bit More», τραγούδι που υπήρχε σε δίσκους και των δύο καλλιτεχνών. Όσον ν’ αφορά τη συνεργάτιδά του, στην οποία αρχικά της έκανε δεύτερα φωνητικά, υπήρχε στον 15ο δίσκος της, το «A Lot of Love» επίσης του 1986.

Η προηγούμενη φορά που είχε γίνει κάτι τέτοιο, ήταν όταν ο Freddie Jackson ήταν 3 1/2μόλις ετών. Το ημερολόγιο έλεγε Ιούλιο του 1960 και το είχε καταφέρει η πιο πετυχημένη έγχρωμη καλλιτέχνης των ’50, η Queen of the Juke box, η μεγάλη κυρία της jazz, η Dinah Washington. Θα κάνει το back to back στην κορυφή με τα 43ο & 44ο singleς της που έμπαιναν στο κατάλογο US Billboard Hot Rhythm & Blues Songs (όπως λεγόταν τότε). Ήταν τα «A Rockin' Good Way (to Mess Around and Fall in Love)», αρχικά κυκλοφορία του 1958 από το κουιντέτο των The Spaniels, που το τραγούδησε σε ντουέτο με τον Brook Benton. Θα το διαδεχτεί στην κορυφή με το «This Bitter Earth».

Ακόμη πιο παλιά το ίδιο είχαν πετύχει μόνο δύο ακόμη καλλιτέχνες.

Ο FatsDomino, με το καταπληκτικό σερί των 3 συνεχόμενων διαφορετικών Νο1 τραγουδιών, το 1956 – 1957, με τα τραγούδια, τεράστιες επιτυχίες, «Blueberry Hill» (8 εβδομάδες στην κορυφή- όχι συνεχόμενα), «Blue Monday» (άλλες 8 εβδομάδες – μη συνεχόμενες) και «I'm Walkin’» (6 συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή) (Σεπτέμβριος 1956 – Μάρτιος 1957)

Το γκρουπ του JohnnyOtis, πριν από 66 χρόνια ήταν αυτό που για πρώτη φορά θα έχει τα δύο συνεχόμενα δημοφιλέστερα R&B τραγούδια της χώρας. Ήταν τα «Double Crossing Blues» και «Mistrustin Blues».

Όσο ν’ αφορά το τι έγινε μετά το 1986, η μαύρη μουσική θα περιμένει 16 χρόνια για να δει την ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Ήταν Ιούλιος του 2002, όταν ο Nelly θα ανέβαινε στην κορυφή με το modern classic «Hot in Here», για έξι συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή του Hot R&B / Hip-Hop Singles & Tracks. Θα διαδεχτεί τον εαυτό του, με το επίσης κλασσικό για τους λάτρες του είδους, «Dilemma», ντουέτο με την Kelly Rowland, βλέπε Destiny's Child, για άλλες 9 συνεχόμενες εβδομάδες!

Ένα μόλις χρόνο μετά, ο JayZ, γίνεται ο 6ος μόλις καλλιτέχνης που μπαίνει στο super VIP, κλαμπ.

Ιούλιος 2003, και η Beyonce ερμηνεύει με τη βοήθειά του το «Crazy In Love». Ακολουθεί η συνεργασία του με τον Pharrell στο «Frontin» για 6 εβδομάδες.

2005…ο 50 Cent, «χτυπά» την κορυφή με την Olivia και τον The Game, στα «Candy Shop» και «Hate or Love It» αντίστοιχα. Ενώ αλλάζει για τελευταία φορά μέχρι σήμερα ο τίτλος του καταλόγου, σε Hot R&B/Hip-Hop Songs.

Η Alicia Keys, τελειώνει το 2007 στην κορυφή με το «No One», από τον 3ο δίσκο, «AsIam»,με 10 συνεχόμενες εβδομάδες και αρχίζει το 2008 με ένα δικό της πάλι τραγούδι το «Like You'll Never See Me Again», για ακόμη 7.

Ο Drake, 4 χρόνια μετά, τα καταφέρνει και εκείνος. Ήταν Φεβρουάριος του 2011, όταν ανέβηκε στο Νο1 με το «Fall for Your Type» συνεργασία με τον Jammie Foxx και μετά από δύο εβδομάδες το αντικατέστησε στην κορυφή το «Moment 4 Life» με την Onika Tanya Maraj (aka Nicki Minaj).

Για πρώτη φορά στα 62 τότε χρόνια του καταλόγου, την ίδια χρονιά, 2011, θα ξαναεμφανιστεί ένας ακόμη καλλιτέχνης που θα ανέβει συνεχόμενα με δύο διαφορετικά τραγούδια στη λίστα με τα δημοφιλέστερα μαύρα singles. Ο Lil Wayne θα το κατάφερνε μια φορά με την Kelly Rowland και το «Motivation» και ακολούθως με μια ακόμη ένωση δυνάμεων με τους DJ Khaled / Drake&RickRoss στο «I'm on One».

Ο Drake το 2012 γίνεται ο μοναδικός καλλιτέχνης που καταφέρνει να αλλάξει τον εαυτό του στην κορυφή όχι μία αλλά δύο φορές, σε διαφορετικές χρονιές. Έτσι ο «ταχυδρόμος» ξανά εμφανίζεται με τα «Make Me Proud», μια ακόμη συνεργασία με την Minaj και με το «The Motto», με τον Lil Wayne.

Όπως και το 2011 έτσι και το 2012, λόγω και της μόδας των πολλών συνεργασιών, υπάρχει και 2ος καλλιτέχνης που τα καταφέρνει στο ίδιο έτος. Ο 2 Chainz, με το «Mercy» και το «No Lie» από 4 εβδομάδες το κάθε ένα, ως γκεστ καλλιτέχνης στο πρώτο και ως κύριος καλλιτέχνης στο δεύτερο κάθεται για τα καλά στην κορυφή.

Το αμερικάνικο ντουέτο των Macklemore και Ryan Lewis είδαν δυό τραγούδια τους στην ψηλότερη θέση στο 2013. Ήταν οι πιο επιτυχημένοι καλλιτέχνες της χρονιάς στο συγκεκριμένο κατάλογο. 14 συνεχόμενες εβδομάδες το «Thrift Shop» με Wanz και ακολούθησε το «Can't Hold Us» σε συνεργασία με τον Ray Dalton με 7 ακόμη εβδομάδες.

Το 2015 ίσως θα έπρεπε να ονομαστεί χρονιά, Weekend. Ο καναδός απόλυτος κυρίαρχος στις πωλήσεις της μαύρης μουσικής, όλο τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα είναι στην κορυφή με το «Can't Feel My Face» και θα ακολουθήσει για έξι ακόμα εβδομάδες με το «The Hills».

Φτάνοντας στο σήμερα, ο επίσης καναδός Drake επαναλαμβάνει ότι έκανε το 2011 και το 2012. Επιβεβαιώνοντας ότι η τελευταία πενταετία στη μαύρη μουσική του ανήκει, με βάση τα νούμερα. Αυτή τη φορά ανεβαίνει στην κορυφή με τα «Work» μαζί με την Rihanna για 11 συνολικά εβδομάδες με μια εβδομάδα διακοπή από το ολόδικό του «Summer Sixteen».