From Russia With Love: 15 facts που ίσως δεν γνωρίζατε για την ταινία

From Russia With Love

Του Νίκου Γραμματικόπουλου

Το From Russia With Love του 1963 είναι η δεύτερη ταινία που γυρίστηκε με ήρωα τον James Bond,τον γνωστό υπερκατάσκοπο που ξεπήδησε μέσα απο τα βιβλία του Ian Fleming και αρχικά τον υποδήθηκε ο Σκωτσέζος ηθοποιός Sean Connery και εκτόξευσε την καριέρα του.

Ο Fleming έγραψε συνολικά 12 βιβλία με πρωταγωνιστή τον Bond καθώς και δύο συλλογές μικρών ιστοριών από το 1951 εώς τον θάνατο του το 1964.Κάθε χρόνο δημοσίευε από ένα βιβλίο ενώ τα δύο τελευταία του βιβλία δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του. Παρακάτω είναι μερικά γεγονότα για το From Russia With Love με τους Robert Shaw και Lotte Lenya στους ρόλους των κακών και την πανέμορφη Ιταλίδα ηθοποιό Daniela Bianchi ως Bond girl.            

                                         

1. Ο Steven Spielberg πείστηκε ότι ο Robert Shaw θα είναι ο πρωταγωνιστής στην θρυλική του ταινία Τα Σαγόνια Του Καρχαρία (1975) μετά από την ερμηνεία του ως Donald 'Red' Grant στο From Russia With Love

2. Ήταν η τελευταία ταινία Τζέιμς Μποντ που πρόλαβε την πρεμιέρα της ο δημιουργός και συγγραφέας Ian Fleming. Πέθανε ένα μήνα πριν την πρεμιέρα της τρίτης ταινίας του franchise, το Goldfinger (1964)

3. Το βιβλίο του Ian Fleming ήταν ένα από τα 10 αγαπημένα βιβλία του προέδρου John F.Kennedy και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι παραγωγοί διάλεξαν αυτό το βιβλίο ως δεύτερη ταινία με ήρωα τον Βρετανό πράκτορα.Ήταν επίσης και η τελευταία ταινία που είδε ο πρόεδρος σε ιδιωτική προβολή στον Λευκό Οίκο στις 20 Νοεμβριου 1963.

4. Ο Ian Fleming αρχικά είχε τις επιφυλάξεις του για την επιλογή του Sean Connery ως James Bond όμως ο Σκωτσέζος ηθοποιός τον κέρδισε και μάλιστα ο Fleming πρόσθεσε Σκωτσέζικη καταγωγή στον Μποντ σε μεταγενέστερα μυθιστορήματα 

5. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων το ελικόπτερο που μετέφερε τον σκηνοθέτη Terence Young συνετρίβει πάνω από το νερό παγιδεύοντας τον κάτω από το νερό για αρκετή ώρα. Διασώθηκε και επέστρεψε πίσω από την κάμερα σχεδόν αμέσως με έναν νάρθηκα στο χέρι του.Ο παραγωγός Harry Saltzman σκέφτηκε να τον αντικαταστήσει με τον David Lean όμως ο παραγωγός Albert R.Broccoli επέμενε να τελειώσει ο Young την ταινία. Για τον σκηνοθέτη Terence Young ήταν η δεύτερη ταινία Τζέιμς Μποντ μετά το Dr. No το 1962 και θα ακολουθήσει άλλη μία, το Thunderball το 1965.

6. Είναι η μόνη Τζέιμς Μποντ ταινία που ο Βρετανός πράκτορας δεν λέει την φράση 'Bond,James Bond' παρά το γεγονός ότι το λέει στο βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία.

7. Το 1950 ένας Αμερικανός ναυτικός ακόλουθος δολοφονήθηκε και πετάχτηκε από το τρένο Orient Express από έναν κομμουνιστή πράκτορα.Αυτή η ιστορία ενέπνευσε το μυθιστόρημα του Ian Fleming 'From Russia With Love' όπως και η εμπειρία που είχε ο ίδιος ο Fleming σε συνέδριο της Ιντερπόλ στην Κωνσταντινούπολη όσο υπηρετούσε στην υπηρεσία αντικατασκοπείας του βρετανικού πολεμικού ναυτικού.

8. Ο Robert Shaw ήταν αυτός που εισήγαγε τον Sean Connery στο παιχνίδι του γκολφ κατά την διάρκεια των γυρισμάτων αυτής της ταινίας.Ο Connery λάτρεψε το άθλημα το οποίο έπεζε ως το τέλος της ζωής του

9. Στα βιβλία του Fleming,ο Μποντ οδηγάει συχνά την αγαπημένη του Bentley,αλλά στο σινεμά το αμάξι εμφανίζεται μόνο σε αυτήν την ταινία

10. Ο ρόλος της Colonel Rosa Klebb προοριζόταν αρχικά για την Κατίνα Παξινού η οποία λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν πήρε τον ρόλο που κατέληξε στην Αυστριακή ηθοποιό και τραγουδίστρια Lotte Lenya.Στο βιβλίο η Rosa Klebb είναι ρητά λεσβία και φλερτάρει με την Τατιάνα αλλά οι παραγωγοί της ταινίας δεν μπορούσαν ούτε και θέλανε να περάσουν κάτι τέτοιο στην ταινία εν έτη 1963.

11. Είναι η πρώτη ταινία Τζέιμς Μποντ που υπογράφει την μουσική ο John Barry αν και ο ίδιος θεωρούσε ότι η πρώτη ταινία του franchise στην οποία είχε τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο ήταν το Goldfinger, ένα χρόνο μετά. Ο συνθέτης θα γράψει την μουσικη για 11 συνολικά ταινίες Τζέιμς Μποντ.Το τραγούδι των τίτλων From Russia With Love σε στίχους Lionel Bart, το τραγούδησε ο Matt Monro

12. Ήταν η πρώτη ταινία που ο βασικός κακός ήταν γυναίκα (Rosa Klebb).Αυτό θα ξαναγίνει το 1999 στο The World Is Not Enough με την πανέμορφη Sophie Marceau και τον Pierce Brosnan στο ρόλο του πράκτορα.

13. Η ταινία είχε βαθύ αντίκτυπο στον Ολλανδο ηθοποιό Rutger Hauer και έπεξε καθοριστικό ρόλο στο να ασχοληθεί με την υποκριτική. Ο χαρακτήρας Roy Batty στην κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας Bladerunner, ήταν ένας σκόπιμος φόρος τιμής στον χαρακτήρα του Robert Shaw ως 'Red' Grant.

14. Ο μοντέρ της ταινίας From Russia With Love ήταν ο μελλοντικός σκηνοθέτης Peter R.Hunt, ο οποίος σκηνοθέτησε το 1969 την ταινία Τζειμς Μποντ On Her Majesty's Secret Service στην οποία ταινία μοντέρ ήταν ο John Glen που σκηνοθέτησε πέντε ταινίες Τζέιμς Μποντ την δεκαετία του 80.

15. Το From Russia With Love έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο στις 10 Οκτωβρίου το 1963, 61 χρόνια ακριβώς από την σημερινή μέρα.