Είναι το "Almost Famous" η καλύτερη ροκ ταινία όλων των εποχών;

Photo by imdb.com

Το αριστούργημα του Cameron Crowe και η διαχρονική παρακαταθήκη του

Spoiler Alert!

"Παίζουμε για τους οπαδούς μας, όχι για τους κριτικούς", δηλώνει με περίσσεια σιγουριά ο Russell Hammond, κιθαρίστας των Stillwater. Απευθύνεται στον ήρωα μας William, έναν νεαρό rocker ο οποίος προσπαθεί να συνδυάσει την αγάπη του για το ροκ με τις βλέψεις για δημοσιογραφική καριέρα. Ο Russell πολύ γρήγορα θα καταλάβει πως ο William είναι πολλά παραπάνω από ένας φιλόδοξος και φέρελπις δημοσιογράφος, πολλά περισσότερα από έναν απλό οπαδό. Ο William θα ακολουθήσει τους Stillwater στην περιοδεία τους. Θα γράψει για τη ζωή στο δρόμο, για τις καταχρήσεις, για τις φιλίες και τις κόντρες μέσα σε έναν ζωντανό οργανισμό όπως είναι ένα μουσικό γκρουπ. Θα γίνει καλός φίλος με την Penny Lane, η οποία δηλώνει παρεξηγημένη από τον όρο της "groupie" που συχνά της αποδίδεται:

"Οι groupies κοιμούνται με τους rock stars γιατί θέλουν να είναι κοντά σε κάποιον διάσημο. Εμείς είμαστε εδώ λόγω της μουσικής. Είμαστε η συγκολλητική ουσία του γκρουπ"

Το σενάριο είναι πολύ όμορφο για να είναι απόλυτα αληθινό. Ο Russell Hammond θα χάσει εν μέρει τα λογικά του, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό πρόγραμμα της τουρνέ. Ο τραγουδιστής Jeff Bebe θα ξεπεράσει τον εαυτό του, όντας ο βράχος που θα κρατήσει το γκρουπ ενωμένο ώστε να μην εξαφανιστεί εν ριπή οφθαλμού. Η Penny Lane θα είναι το εξιλαστήριο θύμα. Ο William αποδεικνύεται πολύ πιο ώριμος από ό,τι προδίδει η ηλικία του. Μεγάλο ρόλο θα παίξει και η καθοδήγηση του γκουρού του μουσικού τύπου, Lester Bangs. Η περιοδεία τελειώνει με ένα πρωτοφανές burnout για όλους. Σε μια από τις πλέον υποτιμημένες αλλά και χαρακτηριστικές σκηνές του film, ο μουσικός θα απευθυνθεί στον δημοσιογράφο:

"Γράψε ό,τι θέλεις"

Το "Almost Famous" είναι μία από τις δύο ταινίες του Hollywood οι οποίες κατάφεραν όσο καμία άλλη να αδράξουν το πνεύμα της rock 'n' roll ζωής, των αμέτρητων χιλιομέτρων που διανύει ένα συγκρότημα στον δύσβατο δρόμο προς την επιτυχία. Η άλλη ταινία είναι κωμωδία και πρόκειται φυσικά για το "This is Spinal Tap", ωστόσο το film του Cameron Crowe καταφέρνει με μαεστρικό τρόπο να εισάγει ακόμα περισσότερες έννοιες του rock lifestyle, να απεικονίσει το πως εξελίσσεται ένα γκρουπ μέσα από την πλέον κομβική (τουλάχιστον για παλαιότερες εποχές) περίοδο που πρέπει να διανύσει. Αυτή των περιοδειών. Το φανταστικό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) συγκρότημα των Stillwater είναι ένα ακόμα κλασικό παράδειγμα μιας ομάδας ανθρώπων όπου κάποιοι θα ξεχωρίσουν λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους, με την όποια φιλία συνδέει τα μέλη του γκρουπ να δοκιμάζεται συνεχώς. Ο πιτσιρικάς William θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως το rock n roll παραμύθι έχει τις πολύ σκοτεινές πτυχές του, κάτι στο οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο η φιλία του με την Penny Lane και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα της φερθούν τελικά οι Stillwater. Η μητέρα του William, μία από τις πιο "cult" μορφές του film, θα καταφέρει το ακατόρθωτο. Θα διατηρήσει τον γιο της στο ύψος του, μακριά από καταχρήσεις και κακές επιρροές, μέχρι να συνειδητοποιήσει και η ίδια το πόσο ώριμο ήταν το παιδί της εξαρχής. Το "Almost Famous" θα κρύψει καλά τη μαγεία του στις πιο όμορφες ατάκες, που η καθεμία έχει γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία :

photo by imdb.com

- "Μία ημέρα θα είσαι cool!"
Η αδερφή του William αποχαιρετά τον μικρό της αδερφό. Του έχει κάνει το καλύτερο δώρο, απλώς ο μικρός William δεν το γνωρίζει ακόμα

- "Μην πάρεις ναρκωτικά!"
Η μητέρα του William συνειδητοποιεί που θα βρίσκεται ο γιος της για το επόμενο διάστημα...

- "Είμαι ένας Χρυσός Θεός"
Η ολοκληρωτική κατάρρευση του Russell Hammond σε μία από τις δυνατές σκηνές της ταινίας

- "Το μόνο αληθινό νόμισμα σε αυτόν τον χρεοκοπημένο κόσμο είναι αυτό που μοιράζεσαι με κάποιον άλλον όταν δεν είσαι cool"
Ο Lester Bangs διαλύει όλες τις rock ψευδαισθήσεις μέσα από μια απλή τηλεφωνική συνομιλία

- " - Πρέπει να πάω σπίτι μου. - Είσαι στο σπίτι σου..."
Η Penny Lane καλωσορίζει με κάθε επισημότητα τον Wiliam στην απόλυτη rock 'n' roll περιπέτεια". Η στιχομυθία αυτή είναι και η λήξη της πλέον διάσημης σκηνής της ταινίας, μιας σκηνής που έδωσε δεύτερη ζωή στο θρυλικό Tiny Dancer του Elton John.

Η μαγεία του Almost Famous δεν υπήρχε περίπτωση να επιτευχθεί χωρίς το εκπληκτικό του cast. Ο Billy Crudup ως Russell Hammond σε έναν από τους ρόλους της καριέρας του, με την περσόνα του να βασίζεται σε αυτή του Dickey Betts των Allman Brothers. Η πολυβραβευμένη Frances McDormand στο ρόλο της νευρωτικής μητέρας της οποίας "rock stars απήγαγαν το γιο". Η Kate Hudson, μια εκπληκτική Penny Lane, ίσως στο ρόλο της καριέρας της. O Patrick Fugit (χωρίς κάποια ιδιαίτερη καριέρα στη συνέχεια) δίνει ρέστα ως William, ωστόσο η ερμηνεία του film ανήκει σίγουρα στον Philip Seymour Hoffman. Ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Hoffman είναι απλά εκπληκτικός ως Lester Bangs, καταφέρνοντας να κάνει προσιτό και υπέρ αγαπητό τον πιο uncool (κατά δήλωση του) χαρακτήρα της ταινίας. Πραγματικά καθηλωτικός. Η ταινία είναι φυσικά σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφική για τον σκηνοθέτη Cameron Crowe, ο οποίος σε ηλικία 16 ετών ακολούθησε το 1973 τους τεράστιους τότε Allman Brothers στην καλοκαιρινή τους περιοδεία. Για τις ανάγκες δε του film, ο Billy Crudup έμαθε από την αρχή κιθάρα, με μαθήματα από τον Peter Frampton και Nancy Wilson των Heart, με την οποία ο Cameron Crowe υπήρξε ζευγάρι για 24 χρόνια.

Θυμηθείτε παρακάτω μία από τις τελειότερες στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου :