Ο Butch Cassidy και ο Sundance Kid σε ένα γουέστερν διαφορετικό από τα άλλα 

Butch Cassidy and the Sundance Kid

Το Butch Cassidy And The Sundance Kid είναι ένα γουέστερν που γυρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60, (1969) και ως εκ τούτου, αν και γουέστερν, έχει μια "εσσανς" ειρήνης και αγάπης (peace and love) που ήταν διάχητη εκείνη την εποχή στην Αμερική. Ο Paul Newman ήταν ήδη ένας σταρ και ο Robert Redford ήταν στην αρχή της καριέρας του. Η συνεργασία των δύο όμορφων ανδρών ήταν μαγική και επαναλήφθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στην επίσης εξαιρετική ταινία Το Κεντρι, κάτω από τις οδηγίες του ίδιου σκηνοθέτη, George Roy Hill.

Γράφει ο Νίκος Γραμματικόπουλος

 Βασισμένη στη ζωή δύο παρανόμων της Άγριας Δύσης, του Robert LeRoy Parker, γνωστού ως Butch Cassidy (Paul Newman),επειδή κάποτε εργαζόταν σε ένα κρεοπωλείο και του συνεργάτη του Harry Alonzo Longabaugh, του "Sundance Kid" (Robert Redford),ο οποίος πήρε το ψευδώνυμό του επειδή κάποτε συνελήφθη στην πόλη Sundance του Wyoming.Τους δύο ληστές πλαισιώνει και η ερωμένη του Sundance, Etta Place (Katharine Ross), και μαζί προσπαθούν να ξεφύγουν στη Βολιβία. Η πανέμορφη Katharine Ross δεν τα πήγε καλά με τον σκηνοθέτη Χιλ ο οποίος την επέπληξε όταν την είδε να χειρίζεται την κάμερα και την απέκλεισε από το πλατό. Βέβαια η Ρος εκείνη την περίοδο έβγαινε με τον διευθυντή φωτογραφίας Conrad L. Hall,που έμελε να γίνει ο τρίτος άντρας της, και αυτός ήταν που της έδωσε την άδεια να πιάσει την κάμερα.

 

Ο σκηνοθέτης παρ'όλα αυτά δεν τιμώρησε τον φωτογράφο πράγμα που δημιούργησε εντάσεις και η Ρος από την μεριά της κατέληξε να λέει : «Κάθε μέρα μακριά από τον George Roy Hill ήταν μιά καλή μέρα». Η σκηνή της ποδηλασίας ήταν η αγαπημένη της γιατί ήταν η μέρα που έλειπε ο σκηνoθέτης και η σκηνή γυρίστηκε από την ομάδα second unit. Αντιθέτως για τους δύο πρωταγωνιστές, η ταινία ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες τους.. Και οι δύο κουβάλησαν κάτι από την ταινία στην υπόλοιπη ζωή τους. Η φιλανθρωπική οργάνωση του Paul Newman για παιδιά με σοβαρές ιατρικές παθήσεις ονομάζεται Hole in the Wall Camp από τη συμμορία του Butch.Το φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance του Robert Redford πήρε το όνομά του από το όνομα του χαρακτήρα του σε αυτή την ταινία. Στην ταινία κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Sam Elliott (είχε προηγηθεί η ταινία του 67,The Way West,όπου είχε εμφανιστεί ως έξτρα). Μία σύμπτωση στην ταινία είναι ότι ο Elliott θα γίνει ο πέμπτος σύζυγος της Katharine Ross.Θα παντρευτούν το 1984 και μέχρι σήμερα,2024 είναι ακόμα μαζί. 

 

Ο ρόλος του Sundance προσφέρθηκε αρχικά στον Jack Lemmon, του οποίου η εταιρεία παραγωγής, JML, είχε παράγει την ταινία Cool Hand Luke (1967) με πρωταγωνιστή τον Newman. Ο Lemmon, ωστόσο, απέρριψε το ρόλο επειδή δεν του άρεσε να ιππεύει άλογα και ένιωθε ότι είχε ήδη παίξει πάρα πολλές πτυχές του χαρακτήρα του Sundance Kid πριν. Ο Warren Beatty, επίσης το απέρριψε, βρίσκοντας το σενάριο πολύ παρόμοιο με το Bonnie και τον Clyde.Σύμφωνα με τον σεναριογράφο William Goldman, το σενάριό του είχε αρχικά τίτλο "The Sundance Kid and Butch Cassidy". Ο Steve McQueen και ο Paul Newman διάβασαν το σενάριο περίπου την ίδια στιγμή και συμφώνησαν να το κάνουν, με τον McQueen να παίζει το The Sundance Kid. Όταν ο McQueen εγκατέλειψε, τα ονόματα αντιστράφηκαν στον τίτλο, καθώς ο Newman ήταν σούπερ σταρ και πάλεψε με το στούντιο για να πάρουν τον Robert Redford στο κάστ μιας και ήταν ακόμα σχετικά άγνωστος εκείνη την εποχή.

 

Η διαφορετικότητα αυτού του γουέστερν δεν έγκειται μόνο στην ατμόσφαιρα του. Οι δύο ήρωες του δεν είναι οι συνηθισμένοι ήρωες των γουέστερν. Είναι ληστές τρένων που πηγαίνουν ενάντια στο σύστημα και αναγκάζονται να καταφύγουν στη Βολιβία αλλά δεν είναι ατρόμητοι. Έχουν και τις αδυναμίες τους. Ο Sundance παραδέχεται ότι δεν μπορεί να κολυμπήσει. Ο Butch από την άλλη δεν έχει σκοτώσει ποτέ άνθρωπο. Οι δύο ήρωες είναι χιουμοριστικοί χαρακτήρες, επίσης ασυνήθιστο για μια ταινία γουέστερν, που απλά τρέχουν να αποφύγουν τις αρχές. Ακόμη και η μουσική της ταινίας αποφεύγει την παραδοσιακή ακουστική αισθητική των γουέστερν. Ο εξαιρετικός μουσικοσυνθέτης Burt Bacharah έγραψε και χρησιμοποίησε ένα ποπ τραγούδι για τη σκηνή της ποδηλασίας, το οποίο σάρωσε όλα τα βραβεία και είναι μια κλασική επιτυχία σήμερα. Είναι το Raindrops Keep Fallin' On My Head από τον B.J.Thomas και σε στίχους Hal David.

Η ταινία ήταν και η τελευταία δουλειά του κορυφαίου κομμωτή του Χόλιγουντ Jay Sebring,ο οποίος είχε χτενίσειι εκτός από τον Paul Newman και άλλους αστέρες όπως Steve McQueen, George Peppard, Robert Vaughn, James Garner, Marlon Brando, Henry Fonda. Ο Jay Sebring ήταν ένα από τα θύματα του Charles Manson τον Αύγουστο του 1969,την ημέρα που σκότωσε την Sharon Tate, μόλις ένα μήνα πριν από την κυκλοφορία της ταινίας.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 23 Σεπτεμβρίου του 1969 και δέκα χρόνια μετά κυκλοφόρησε το Butch and Sundance: The Early Days, ένα prequel, με πρωταγωνιστές τον Tom Berenger ως Butch Cassidy και τον William Katt ως Sundance Kid. Σκηνοθετήθηκε από τον Richard Lester και γράφτηκε από τον Allan Burns. Ο William Goldman, ο σεναριογράφος της αρχικής ταινίας, ήταν εκτελεστικός παραγωγός. 

Με εννέα νίκες, το Butch Cassidy And The Sundance Kid κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ για τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας (BAFTA). Κέρδισε για ταινία, ηθοποιό (Robert Redford), ηθοποιό (Katharine Ross), σκηνοθεσία (George Roy Hill), σενάριο (William Goldman), φωτογραφία (Conrad J.Hall), μοντάζ, ήχο και μουσική για την επένδυση του Bacharach. Κέρδισε κάθε βραβείο που μπορούσε, καθώς η δέκατη υποψηφιότητά του ήταν διπλή υποψηφιότητα για τον καλύτερο ηθοποιό. Ο Paul Newman ήταν ο μόνος που έχασε.