Ο Νονός ΙΙ : Η σκηνή που άλλαξε το ριζικό του Μάικλ Κορλεόνε

Photo by imdb.com

Αρκούσε μόνο η εμφάνιση ενός προσώπου από το πουθενά 

Spoiler Alert!

Η Επιτροπή είχε τον Μάικλ Κορλεόνε "παγιδευμένο". Υπήρχαν μαρτυρίες από παλιούς συνεργάτες του, ένορκες καταθέσεις για την οργανωτική του δραστηριότητα στη Φαμίλια. Ανάμεσα σε αυτούς που τον πρόδωσαν ήταν ο Φρανκ Πεντάντζελι, παλιός συνεργάτης του πρωτοπαλίκαρου του πατέρα του Μάικλ, Βίτο Κορλεόνε. Ο Πεντάντζελι θεώρησε λανθασμένα πως ο Μάικλ τον πρόδωσε πρώτος, όταν σε επίθεση που δέχτηκε, ο επιτιθέμενος του είπε πως "Ο Μάικλ στέλνει χαιρετίσματα¨. Η παρεξήγηση δε λύθηκε ποτέ, και έτσι ο Μάικλ Κορλέονε βρέθηκε εκτεθειμένος σε πέντε σημεία ψευδορκίας. Ο Φρανκ Πεντάντζελι ήταν έτοιμος να καταθέσει στο δικαστήριο, το οποίο είχε και την ένορκη κατάθεση του. Τότε μπήκαν στην αίθουσα ο Κορλεόνε, η σύζυγος του, καθώς και ένας ηλικιωμένος κύριος τον οποίο μέχρι τότε δεν είχαμε δει ποτέ, δε γνωρίζαμε τίποτα για την ταυτότητα του.

Ο Φρανκ Πεντάντζελι τον είδε και τον αναγνώρισε αμέσως. Ήταν ο αδερφός του από την περιοχή του Παλέρμο. Δε μιλούσε καθόλου αγγλικά, δεν καταλάβαινε τη γλώσσα. Δε χρειαζόταν. Η παρουσία του εκεί, προφανώς μετά από ενέργειες του Κορλεόνε, τα έλεγε όλα μέσα από τη σιωπή. Ο Φρανκ έλαβε το μήνυμα. Με περίτεχνο τρόπο, αλλάζει 100% την κατάθεση του. Δηλώνει πως δε γνωρίζει τίποτα για κανένα Νονό, για καμία εγκληματική δραστηριότητα. Θυμάται μόνο πως υπήρξε συνέταιρος του Βίτο Κορλεόνε σε επιχείρηση πώλησης ελαιόλαδου. Έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα έχει δηλώσει ενόρκως. Δεν έχει καμία σημασία όμως. Το μόνο το οποίο ενδιέφερε τον ίδιο του αλλά και την οικογένεια Κορλεόνε, είναι αυτό για το οποίο ο Consigliere Tom Hagen θα απευθυνθεί στον Βιτσέντζο Πεντάντζελι, αδερφό του Φρανκ. Σε μια ατάκα από την ταινία που ίσως έχει περάσει κάπως απαρατήρητη:

"La onore de la famiglia sta posto"
"The families honor is in tact"
"Η τιμή της οικογένειας αποκαταστάθηκε"

Η ενέργεια του Μάικλ Κορλεόνε να φέρει από τη Σικελία τον Βιτσέντζο Πεντάντζελι, ωστέ απλά ο αδερφός του να τον δει πριν μιλήσει στη δίκη, είχε διττή σημασία. Ήταν με την εμφάνιση του Βιτσέντζο που ο Φρανκ Πεντάντζελι:

1) Συνειδητοποίησε πως αν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστεί ένας συγγενής του, ο οποίος βρίσκεται σε άλλη Ήπειρο και σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Σικελίας, πόσο εύκολο θα ήταν στο μέλλον να εντοπιστεί και ο ίδιος του, μετά την επικείμενη προδοσία. Πολύ περισσότερο, να εντοπιστεί και να "κανονιστεί" κάποιος που αγαπούσε πολύ.

2) Θυμήθηκε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο το ποιος είναι, τι πρεσβεύει, ποιες είναι οι αρχές και αξίες που θα πρόδιδε με το χειρότερο δυνατό τρόπο, σπάζοντας μια "ομερτά" η οποία στη συνέχεια της τριλογίας δεν ξαναέσπασε ποτέ. 

Στην επόμενη σκηνή, όπου το ζευγάρι Μάικλ και Κέϊ Κορλεόνε λογομαχούν έντονα, η Κέϊ δηλώνει με ήρεμο τόνο στη φωνή της ότι πάντα θεωρούσε τον άνδρα της πολύ έξυπνο, ώστε να τον νικήσει ένα δικαστήριο...