Oppenheimer : Πρεμιέρα στην Ιαπωνία με ανάμικτες αντιδράσεις

Instagram @oppenheimermovie

Οι Ιάπωνες παρακολούθησαν επιτέλους την ταινία με το πολύ ευαίσθητο για αυτούς περιεχόμενο

Στις 29 Μαρτίου έκανε πρεμιέρα στις Ιαπωνικές αίθουσες το Oppenheimer του Christopher Nolan. Η ταινία θριάμβευσε στην πρόσφατη απονομή των βραβείων Όσκαρ, κερδίζοντας συνολικά 7 αγαλματίδια, ανάμεσά τους αυτό της Καλύτερης Ταινίας και του καλύτερου Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Cillian Murphy. Ωστόσο δέχτηκε κριτική διότι όπως αναφέρεται, απέφυγε να περιγράψει την επίδραση της ρίψης των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία.

Υπέρμαχος της κριτικής αυτής υπήρξε, σύμφωνα με το Associated Press, ο πρώην δήμαρχος της Χιροσίμα, Takashi Hiraoka. "Από τη σκοπιά της Χιροσίμα, η φρίκη των πυρηνικών όπλων δεν απεικονίστηκε επαρκώς. Η ταινία έγινε με τρόπο που επικυρώνει το συμπέρασμα ότι η ατομική βόμβα χρησιμοποιήθηκε για να σώσει τις ζωές Αμερικανών", δήλωσε ο Hiraoka σε μια ιδιωτική προβολή της ταινίας. Αντίστοιχες σκέψεις εξέφρασε στο πρακτορείο Reuters ένας 37χρονος κάτοικος της Χιροσίμα ο οποίος είπε πως "Είναι μια καταπληκτική ταινία που αξίζει να κερδίσει τα βραβεία Όσκαρ, αλλά απεικονίζει την ατομική βόμβα με τρόπο που φαίνεται να την επαινεί. Και ως άτομο με ρίζες στη Χιροσίμα, δυσκολεύτηκα να την παρακολουθήσω".

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Christopher Nolan, μιλώντας στο δίκτυο MSNBC, εξήγησε πως η απεικόνιση του απόηχου των βομβαρδισμών στην Ιαπωνία θα ¨πρόδιδε τους όρους της αφήγησης και θα απομακρυνόταν από την εμπειρία του Oppenheimer, ο οποίος έμαθε για τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από το ραδιόφωνο, όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος".