Ο Γιάννης Σμαραγδής μίλησε για τον «Καποδίστρια» και το τέλος του ως σκηνοθέτης στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά

Πρεμιέρα έκανε ο Γιώργος Κουβαράς στο ERTNews με την εκπομπή «Στο Κέντρο», με πρώτο καλεσμένο του τον σκηνοθέτη, Γιάννη Σμαραγδή.

Ο Γιάννης Σμαραγδής μίλησε για τα έργα του, που κατάφεραν να μπουν στο Netflix, αλλά και την νέα ταινία που ετοιμάζει, με τίτλο «Καποδίστριας».

«Δεν το περιμέναμε και όταν έστειλαν ένα μέιλ και ζήτησαν την ταινία "Ελ Γκρέκο", νομίζαμε ότι ήταν ψεύτικο. Και ως εκ τούτου βάλαμε μια συνεργάτιδά μας να πάρει στο Netflix για να το επιβεβαιώσει. Στείλαμε ένα μέιλ, τους είπαμε ότι είναι ταινία 16 χρόνων και γιατί τη θέλουν και είπαν “Γιατί είναι μια μεγάλη ταινία”», δήλωσε αρχικά.

«Ο θεατής περιμένει όταν ξέρει ποιος το κάνει, εμένα εν προκειμένω, να δει όχι αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που δεν φαίνεται. Το κοινό έχει μια βάση. Περιμένουν να δουν από ποια γωνία θα το δεις αυτό. Τα πολλά εισιτήρια δεν με ενδιαφέρουν. Δεν το σκέφτομαι όταν κάνω μια ταινία. Τα έργα δεν ανήκουν σε εμένα, αλλά στην πατρίδα», συνέχισε.

«Είναι θαύμα ότι βρίσκω χρηματοδότηση για τις ταινίες», είπε ακόμη, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που συναντά κανείς ασκώντας την κινηματογραφική τέχνη.

Πότε ξεκινούν τα γυρίσματα για τη νέα του ταινία

«Το κοινό είναι πάντα έτοιμο. Πρέπει τα έργα αυτά να δημιουργούν μια εσωτερική δόνηση για να παίξουν στην τηλεόραση. Είμαι 77 ετών και θέλω να πιστεύω πως ο “Καποδίστριας” θα είναι το τέλος μου ως σκηνοθέτης. Το καστ έχει επιλεχθεί αλλά μου λείπουν κάποια χρήματα. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, αλλά υπάρχουν καλοί Έλληνες, οι οποίοι θα βοηθήσουν και υπάρχει και μια κυβέρνηση η οποία πρέπει να πω πως αυτή τη στιγμή είναι μια τύχη το ότι ο επικεφαλής, που είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μέγας θαυμαστής του Καποδίστρια».

«Ο Καποδίστριας είναι εντελώς άγνωστος. Κατάφεραν αυτοί που τον δολοφόνησαν, που κυβέρνησαν μετά, και οι μέσα και οι έξω, να πουν ένα μεγάλο ψέμα για τον Καποδίστρια. Την αλήθεια του Καποδίστρια είμαι βέβαιος ότι θα την αναδείξει αυτή η ταινία. Δεν μπορώ να σας πω ποιος ηθοποιός θα υποδυθεί τον Καποδίστρια και θέλω να με συγχωρέσετε γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σμαραγδής.