«Tout va bien / Όλα πάνε καλά» (Κριτική)

«Tout va bien / Όλα πάνε καλά»
4/10

 

Μάης του’ 68 στη Γαλλία τέσσερα χρόνια μετά. Το φιλμ του 1972 σε σκηνοθεσία και σενάριο των Jean-Luc Godard και Jean-Pierre Gorin παρακολουθείται σήμερα ως ιστορικό ντοκουμέντο μιας ξεπερασμένης ιδεολογίας. Η φασαρία, τα λογύδρια, η προπαγάνδα, η ξύλινη γλώσσα και τα συνθήματα καθιστούν το έργο τουλάχιστον κουραστικό. Τα απόνερα των παρωχημένων ιδεών έφτασαν και στην Ελλάδα με τους ξεπουλημένους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τις απεργίες-ταλαιπωρία των πολιτών και τους ψεύτες, πολιτικούς ταγούς.

 

Πώς αλλοιώς να αντιμετωπιστεί σήμερα αυτή η ταινία, που αφορά στον ξεσηκωμό των εργατών ενός εργοστασίου αλλαντικών; Η σημερινή πραγματικότητα είναι σκληρή και αντικατοπτρίζεται καλύτερα στο American Factory (2019) του Netflix και στο αξεπέραστο Nomadland (2020). Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα μουδιασμένοι εδώ και είκοσι χρόνια, ανενημέρωτοι και σκόπιμα ανεκπαίδευτοι, οι συνδικαλιστές παραδομένοι στα συμφέροντα και στις μικροπολιτικές, ώστε το 8ωρο, αντί να γίνεται 7ωρο ή 5ωρο, να τείνει σε 16ωρο και τα αφεντικά να κινούν τα νήματα, γράφοντας νόμους και υποδεικνύοντας πολιτικές.

 

Η παραγωγή ανήκει στο Jean-Pierre Rassam (1941-1985), σύντροφο της ηθοποιού Carole Bouquet, που πέθανε στα 44 του από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Η εμφάνιση της Jane Fonda στο φιλμ εντάσσεται στα πλαίσια του γάμου της (1965-1975) μετά του Roger Vadim. Ο Yves Montand συνεχίζει να είναι γοητευτικός στα πενήντα του, αλλά δεν έχει ρόλο. Πιο πολύ διακρίνεται στο ρόλο του κάφρου εργοστασιάρχη ο Ιταλός ηθοποιός Vittorio Caprioli. Δυστυχώς οι δημιουργοί παρασύρονται από την
αποθέωση του στυλ, υποτιμώντας την ιστορία, που θέλουν να αφηγηθούν. Σαν να βαριούνται ή να βιώνουν υπαρξιακή κρίση.

 

Trivia: - Θα ακούσεις το Il y a Du Soleil Sur la France (Stone & Charden).

 

Το φιλμ κυκλοφορεί σε αποκατεστημένη επανέκδοση στις 24 Αυγούστου 2023 στους θερινούς κινηματογράφους από τη New Star.

 

Trailer:

Video Url