«Flamin’ Hot» (Κριτική)

«Flamin’ Hot»
7/10

 

Της μόδας οι ιστορίες αυτοδημιούργητων ανθρώπων, που τα κατάφεραν στη ζωή, ακολουθώντας το ένστικτό τους. Το δρόμο προς την επαγγελματική επιτυχία του Μεξικανού Richard Montanez, αφηγείται η σκηνοθέτις Eva Longoria (του Desperate Housewives) σε παραγωγή DeVon Franklin. Το σενάριο των Lewis Colick και Linda Yvette Chavez, βασίζεται στη ζωή του Montanez και της συζύγου του Judy Montanez, διασκευάζοντας τα απομνημονεύματα του Richard Montanez του 2013 A Boy, A Burrito and a Cookie: From Janitor to Executive.

 

Μόνο ο Montanez θα έγραφε για τον αγώνα του και χωρίς αυτή την κίνηση λίγοι θα μάθαιναν αυτόν, που επινόησε τα Flamin’ Hot Cheetos, παράλληλα με μία ομάδα της εταιρείας Frito-Lay στις Μεσοδυτικές Πολιτείες. Στον καπιταλισμό σε προσέχουν μόνο όταν καταναλώνεις. Χρειάστηκε ένας Μεξικανός, για να αντιληφθεί η Pepsi-Co ότι μπορεί να αντέξει την οικονομική κρίση της εποχής, απευθυνόμενη στις brown κοινότητες.

 

Σήμερα, ενώ στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, το ποσοστό των λευκών πολιτών έπεσε κάτω από το όριο του 60% – από το 63,7% στο 57,8% και η πλειονότητα των ανήλικων Αμερικανών ανήκει σε κάποια φυλετική μειονότητα, καθώς το 52,7% αυτοπροσδιορίζονται ως μη λευκοί, η αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία γίνεται δυστυχώς λιγότερο συμπεριληπτική. Παρά λοιπόν την αυξανόμενη φυλετική και εθνική ποικιλομορφία στις Η.Π.Α., στο Hollywood εν έτει 2022 δουλεύουν λιγότερες γυναίκες σκηνοθέτιδες (9%) σε σχέση με το 2021 (12,7%), λιγότεροι Λατίνοι, Μαύροι και Ασιάτες απασχολούνται στην τηλεόραση και στο σινεμά το 2022 (20,7%) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (27,3%). Οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων στούντιο του Hollywood είναι μέχρι και σήμερα λευκοί. Αυτοί αποφασίζουν ποιες ιδέες θα χρηματοδοτήσουν, ποιες ιστορίες θα αναδείξουν και χαράσσουν πολιτική.

 

Η Λατίνα Longoria τα πάει μια χαρά πίσω από την κάμερα, έχοντας στη διάθεσή της καλούς ηθοποιούς (Jesse Garcia, Annie Gonzalez, Dennis Haysbert, Tony Shalhoub, Matt Walsh). Έτσι η ταινία της Searchlight Pictures έχει τη μεγαλύτερη ροή στην ιστορία της εταιρείας μέχρι σήμερα στις πλατφόρμες. Είναι το μοναδικό φιλμ που παίζει και στο Hulu και στο Disney+. Το τραγούδι των τίτλων τέλους (The Fire Inside) συνέθεσε η οσκαρούχος Dianne Warren. Το ζεύγος Montanez κάνει cameo εμφάνιση.

 

Trivia: Αμφισβητείται με επιχειρήματα η πατρότητα της ιδέας των Flamin’ Hot Cheetos. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Montanez εφηύρε απλά τη σειρά προϊόντων Sabrositas.

 

Το έργο παίζεται στο Disney+.

 

 

Trailer:

Video Url