Wendell & Wild: Η αινιγματική ταινία animation του Henry Selick

©Netflix

Η πιο κατάλληλη λέξη για να περιγράψεις την ταινία του Henry Selick (Coraline, 2009) όταν σε ρωτάνε πώς σου φάνηκε, είναι «παράξενη». Δεν την λες όμως με την ίδια χροιά που χρησιμοποιείς για να περιγράψεις το Coraline. Το Coraline είναι «ονειρικά παράξενη». Ενώ το Wendell & Wild μια «περίεργα παράξενη» ταινία.
 

Η υπόθεση: Μια έφηβη συναντά δυο δαίμονες οι οποίοι της υπόσχονται να αναστήσουν τους πεθαμένους γονείς της.

Στην αρχή και μέχρι τη μέση δεν καταλαβαίνεις ακριβώς τι ρόλο «βαράνε» οι χαρακτήρες μεμονωμένα αλλά και μεταξύ τους. Ένα θρησκευτικό σχολείο θηλέων που όμως φοιτούν κι αγόρια (Raul), ο Buffalo Belzer (ο σατανάς από ό,τι φαίνεται) που έχει ένα περίεργο λούνα παρκ ψυχών στην κοιλιά του, οι δυο δαίμονες γιοι του (Wendell & Wild) που κοιμούνται στα ρουθούνια του γιγάντιου πατέρα τους, ένας διεφθαρμένος ή απλά κακομοίρης ιερέας – διευθυντής του σχολείου, μία δαιμονική καλόγρια με καλές προθέσεις, ένας περίεργος συλλέκτης δαιμόνων (ο πιο περίεργος χαρακτήρας) κι ένα διεφθαρμένο ζεύγος επιχειρηματιών που θέλουν να ανοίξουν μια ιδιωτική φυλακή.
 

Μουσικά κυριαρχεί το punk και το ska στοιχείο, με τραγούδια όπως το «Ma and Pa» των Fishbone, το «Germ Free Adolescents» των X-Ray Spex, «Ghost Town» από τους The Specials, «Freakin out» των Death, «Young, Gifted, Black, In Leather» των Special Interest κ.α.

Βλέπουμε έντονα deathιάρικα χρώματα που συναντάμε και στο Coraline, αλλά και στην «Νεκρή νύφη» του Tim Burton (να διευκρινιστεί ξανά πως το Coraline είναι ταινία του Hendry Selick κι όχι του Tim Burton), ενώ τα σχέδια αρέσουν και δεν αρέσουν. Σίγουρα δεν είναι στο ίδιο στυλ με του Coraline. Στο Coraline υπάρχει μια πιο απλή και καθαρή σχεδίαση, ενώ στο Wendell & Wild ο σχεδιασμός των χαρακτήρων μοιάζει με «τρομακτική» καρικατούρα. 

Τοποθετούνται έννοιες όπως η «κόρη της κόλασης» που δεν εξηγούνται περαιτέρω, (Τι σημαίνει «κόρη της κόλασης»;). Υπάρχουν στοιχεία που επίσης δεν εξηγούνται, όπως ένα λούτρινο αρκουδάκι που μεταφέρει τις πληροφορίες των δαιμόνων στην πρωταγωνίστρια. Ίσως αποτελεί κάποιο δαιμόνιο; Ίσως. 

 Στο τέλος της ταινίας έχει γεμίσει ένα μικρό καλάθι με απορίες, «Τι ήταν αυτό, δαιμόνιο;», «Τι σχέση έχει αυτό με εκείνο;», Γιατί ο διάβολος έχει ένα λούνα παρκ ψυχών στην κοιλιά του; Είναι απλά φαντασία ή στηρίζεται σε ίσως λαογραφικές ιστορίες; Μάλλον φαντασία περισσότερο. Το Wendell & Wild είναι μια περίεργα παράξενη ταινία. Το Wendell & Wild, είναι αινιγματικό.

 

Σκηνοθεσία: Henry Selick
Σενάριο: Henry Selick, Jordan PeeleClay, McLeod Chapman
Ηθοποιοί: Lyric Ross, Keegan-Michael Key, Jordan Peele
 

Παίζεται στο Netflix

 

Trailer

Video Url