«Tar» (Κριτική)

«Tar»
8/10

Δεν είναι τυχαία η εισπρακτική αποτυχία της εν λόγω ταινίας. Η - σχεδόν τρίωρης
διάρκειας - ιστορία μίας ομοφυλόφιλης, διευθύντριας ορχήστρας δεν αφορά στο
σύγχρονο κοινό. Πόσοι ακούν σήμερα κλασική μουσική στο σπίτι τους; Πόσοι αντέχουν να παρακολουθήσουν για 158 λεπτά ένα φιλμ με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα αν δεν φορά ολόσωμη φόρμα ή δεν ταλαιπωρείται από έναν άνδρα; Ας μην κρύβεται ο κόσμος πίσω από το δάχτυλό του… Ελάχιστοι μπορούν να υποστηρίξουν στις αίθουσες ένα τέτοιο έργο. Δεν διανύουμε τα ‘90’ς, αλλά τα 2020’ς. Για αυτό την ταινία θα εκτιμήσουν οι μουσικόφιλοι, οι σινεφίλ και οι ομοφυλόφιλοι.

Η Lydia Tar (Cate Blanchett) έχει σχηματίσει οικογένεια με τη μουσικό Sharon
Goodnow (Nina Hoss) και προετοιμάζεται για μία ζωντανή ηχογράφηση,
προσπαθώντας να διαχειριστεί την εγωιστική φύση της, το κακοποιητικό παρελθόν της και τις φιλοδοξίες της προσωπικής βοηθού της Francesca Lentini (Noemie Merlant). «Κερασάκι» στην τούρτα η πρόσληψη μίας νέας τσελίστριας, η οποία ξυπνά μέσα της τον πόθο. Η Lydia νομίζει ότι τα καταφέρνει και ότι η ζωή είναι παρτιτούρα: θεωρεί ότι τίποτα δεν θα πάει στραβά, αρκεί αυτή να κρατά το μέτρο. Αυτό το ρυθμό εντάσσει στα πλάνα του ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Todd Field (In the Bedroom, 2001, Little Children, 2006), καθώς η κάμερά του στρέφεται γύρω από το σίφουνα Blanchett.

Το αποτέλεσμα φανερώνει σοβαρή μελέτη και από τους δύο. Τον Field βοηθά το
background του ως μουσικού, που ειδικεύεται στη τζαζ. Η συμπαραγωγός Blanchett στηρίζεται στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο της και στη σκληρή δουλειά, για την οποία ήταν σίγουρο ότι θα αποζημιωνόταν με μία ακόμα οσκαρική υποψηφιότητα. Η ερμηνεία της ηθοποιού ακολουθεί όλες τις μεταπτώσεις της Lydia, η οποία νοιώθει παντοδύναμη και αρχίζει να περιφρονεί το μέτρο. Λόγω της ύβρεως που διαπράττει, θα αντιμετωπίσει σύντομα την νέμεσιν. Τελευταία φορά η Blanchett είχε προταθεί για βραβείο Oscar το 2015, υποδυόμενη ξανά μία ομοφυλόφιλη γυναίκα στο Carol (2015) ενός άλλου Todd αυτή τη φορά (Todd Haynes).

Trivia:
- Το σάουντρακ της Ισλανδής Hildur Guonadottir (Joker, 2019) πρωταγωνιστεί στο
έργο, στο οποίο επιπλέον κυριαρχεί η κλασική μουσική, ενώ στους τίτλους τέλους
ακούγεται το Barbarian (Besomorph & Jurgaz).

- Ο ρόλος που υποδύεται η Noemie Merlant, φέρει το ονοματεπώνυμο μίας εκ των
παραγωγών της ταινίας.

- Field και Blanchett συμμετείχαν ως ηθοποιοί στο Eyes Wide Shut (1999) του Stanley Kubrick.

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 9 Φεβρουαρίου 2023 από την Tulip.

 

Trailer:

Video Url