Κριτική του animation «Guillermo del Toro’s Pinocchio»

«Guillermo del Toro’s Pinocchio / Πινόκιο του Γκιλιέρμο ντελ Τόρο» 
8/10

Στα πλαίσια της συνεργασίας του del Toro με τη δημοφιλή πλατφόρμα προηγήθηκε η σειρά τρόμου Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities (6,5/10). To κινούμενο σχέδιο ακολουθεί την τέχνη του stop-motion. Το σενάριο διασκευάζει την ιταλική παιδική νουβέλα The Adventures of Pinocchio (1883) του Carlo Collodi (1826-1890). Αφαιρέθηκαν ορισμένοι χαρακτήρες του πρωτότυπου υλικού και η δράση μεταφέρεται στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Η περίοδος της ανόδου του φασισμού εξάλλου στην Ευρώπη θυμίζει τη σημερινή εποχή, όπου ακροδεξιοί κάνουν κουμάντο στις κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ταινία εμπλουτίζεται από τη μουσική και τα πρωτότυπα τραγούδια του Alexandre Desplat, που ερμηνεύουν οι καλοί πρωταγωνιστές (Ewan McGregor, Gregory Mann, Christoph Waltz). Μέλη του καστ είναι παλαιοί γνώριμοι του del Toro, όπως ο David Bradley (The Strain, 2014-17), ο Ron Perlman και η Cate Blancett (από το Nightmare Alley, 2021), ο Burn Gorman (του Pacific Rim, 2013). 
Ο παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Guillermo del Toro (1964) αφιερώνει το φιλμ στους γονείς του, επικεντρώνοντας το μήνυμα της ιστορίας, που θέλει να αφηγηθεί, στο παιδί. Στο παιδί σου που οφείλεις να αγαπάς για αυτό που είναι.

Στο παιδί σου που καλό θα είναι να του παράσχεις μία βασική μόρφωση. Στο παιδί σου, το οποίο συνωστίζεσαι να παραλάβεις έξω από την αθλητική λέσχη πολεμικών «τεχνών», νομίζοντας ότι το εφοδιάζεις, για να πολεμήσει φανταστικούς εχθρούς και αυτό μεγαλώνοντας παίζει ξύλο με τους συμμαθητές του στην αυλή του σχολείου και έξω από αυτό. Στο παιδί σου που θες να πετύχει σε όσα εσύ απέτυχες. Στο παιδί σου που αναθρέφεις κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Που το μεγαλώνεις να ακούει μόνο σκυλάδικα και μετά διαμαρτύρεσαι γιατί ξεπέφτει στην trap και δεν ακούει όπερα και Θεοδωράκη. Στο παιδί σου που του μαθαίνεις να γελάτε από κοινού με το Σεφερλή στον Αντέννα και να διασκεδάζει με Κοκλώνη και Survivor και ύστερα απορείς, γιατί δεν πάει να παρακολουθήσει μία καλή ταινία στο σινεμά ή γιατί δεν επισκέπτεται ένα θέατρο. 

Trivia: Μπορεί ο del Toro να βάζει στο κέντρο το παιδί, εν έτει 2009 όμως υπέγραψε για την απελευθέρωση του φυγά Roman Polanski, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ελβετία με την κατηγορία της νάρκωσης και του βιασμού ενός 13χρονου κοριτσιού το 1977. Δάσκαλε που δίδασκες...

Το φιλμ παίζεται στο Netflix. 

Trailer:

Video Url