10 κορυφαίες μουσικές ταινίες με θέμα το ροκ

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δύναμη του ροκ. Έχει επηρεάσει τόσα πολλά στον κόσμο μας, από τη μόδα και την τέχνη μέχρι την καθημερινότητά μας. Τι γίνεται όμως με τις ταινίες; Ποιες είναι μερικές από τις καλύτερες ταινίες ροκ εν ρολ; Αν είστε λάτρης της ροκ μουσικής, αυτός είναι ο οδηγός για εσάς! 

Οι ροκ ταινίες είχαν την ακμή τους στις δεκαετίες του '60 και του '70. Είτε ήταν η έλευση του MTV, είτε το τρέχον φαινόμενο του streaming, δεν έχει υπάρξει μια πραγματικά υπέροχη ροκ ταινία εδώ και αρκετό καιρό και φαίνεται ότι έχουμε μία καλή κάθε 10 περίπου χρόνια. Οι fans ελπίζουν να δουν μια αναζωπύρωση του είδους, είτε πρόκειται για το The Doors, Almost Famous, The Runaways ή την τελευταία βιογραφική ταινία του Elvis, που κυκλοφόρησε η Warner Brothers στις 24 Ιουνίου.

10. Quadrophenia (1979)

Video Url

 

Η ροκ όπερα των The Who σημάδεψε τα 70s και σε αντίθεση με το Tommy, η ιστορία είναι σε μεγάλο βαθμό κατανοητή από την αρχή μέχρι το τέλος. Η ταινία παίζει με τα εφηβικά άγχη και αγωνίες με έναν ρεαλιστικό και καθολικό τρόπο. Ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν ακούσει ποτέ για τον πόλεμο μεταξύ των Mods και των Rockers μπορούσαν να καταλάβουν τον πόνο του Jimmy.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, υπήρχε μια αναβίωση των Mods στην Αγγλία και μια κινηματογραφική μεταφορά του άλμπουμ ήταν απολύτως λογική. Ορθά, οι παραγωγοί αποφάσισαν να μην το μετατρέψουν σε μιούζικαλ, αν και πολλά από τα πρωτότυπα τραγούδια ακούγονται στην ταινία. Ο Roger Daltrey ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία για να παίξει τον Jimmy σε αυτό το σημείο, οπότε ο 20χρονος Phil Daniels πήρε τον ρόλο. Ο Sting επιλέχθηκε στο ρόλο του Ace Face και η Leslie Ash υποδύθηκε τη φίλη του Jimmy, Steph. Η ταινία έγινε αμέσως cult.

9. School of Rock (2003)

Video Url

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η ταινία γυρίστηκε για παιδιά, αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, βλέπεται άνετα και από τους boomers. Ο Jack Black πρωταγωνιστεί ως αποτυχημένος  κιθαρίστας Dewey Finn. Τον διώχνουν από το ίδιο του το συγκρότημα και πρέπει να κάνει κάτι για να πληρώσει το ενοίκιο. Έτσι, ο Finn πιάνει δουλειά ως προσωρινός δάσκαλος μουσικής σε ένα κυριλέ δημοτικό σχολείο.

Το μόνο πράγμα που ξέρει να διδάσκει είναι το Rock Band 101 και με μερικούς μαθητές της πέμπτης τάξης φτιάχνου το συγκρότημα που ονομάζεται School of Rock. Η μπάντα μπαίνει σε έναν διαγωνισμό ταλέντων, αλλά χάνει. Παρόλα αυτά, ο κόσμος λατρεύει το συγκρότημα, γιατί πραγματικά ροκάρουν.

8. The Blues Brothers (1980)

Video Url

 

Οι Blues Brothers είναι οι Dan Aykroyd και John Belushi, οι οποίοι δημιούργησαν αυτούς τους δύο χαρακτήρες ενώ έπαιζαν ένα μουσικό σκετς στο Saturday Night Live το 1978. Σύντομα το σκετς απέκτησε δική του ζωή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κανονικό συγκρότημα καταξιωμένων μουσικών για να υποστηρίξει τους αδερφούς.

Το 1980, ο Aykroyd και ο Belushi ολοκλήρωσαν την ταινία, στην οποία συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες της μπλουζ και της σόουλ, όπως ο James Brown και η Aretha Franklin. Όσον αφορά στην πλοκή, ο Jake Blues βγαίνει από τη φυλακή και ξανασμίγει με τον αδερφό, Elwood Blues με σκοπό να επανενώσουν τη μπάντα τους για να συγκεντρώσουν χρήματα ωστέ να σώσουν το ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσαν. 

7. The Wall (1980)

 

Εξετάζοντας την πιο σκοτεινή και φιλοσοφική πλευρά του rock, το The Wall των Pink Floyd είναι μια μεγάλης διάρκειας δραματοποίηση του ομώνυμου άλμπουμ τους. Πρόκειται για ένα στιγμιότυπο από την κατάρρευση ενός καλλιτέχνη στο απόγειο της καριέρας του. 

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Bob Geldoff στο ρόλο του ψυχωτικού Pink, ο οποίος σιγά-σιγά βυθίζεται στην παράνοια. Οι σκηνές συνδυάζουν σεκάνς κινουμένων σχεδίων από τον εικονογράφο Gerald Scarfe και σκηνές από τον σκηνοθέτη Alan Parker. 

Οι εικόνες παρουσιάζουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην κοινωνία, το τραύμα στα παιδιά, την απομόνωση και τη δύναμη των ειδώλων.  Ο ίδιος ο Roger Waters ήθελε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία, αλλά μετά από ένα καταστροφικό casting, o ρόλος πήγε στον τραγουδιστή των Boomtown Rats. 

6. The Doors (1991)

Video Url

 

Η δημιουργία μιας ταινίας για ένα συγκρότημα τόσο αγαπητό όσο οι Doors ήταν βέβαιο ότι θα εξοργίσει πολύ κόσμο, ειδικά όταν έγινε από έναν σκηνοθέτη με τη φήμη ότι αλλοιώνει την ιστορία. Τα επιζώντα μέλη των Doors ένιωσαν ότι η ταινία του Oliver Stone μετέτρεψε τον Jim Morrison σε μια μεθυσμένη καρικατούρα και οι κριτικοί ήταν πολύ διχασμένοι, αλλά οι νεαροί θαυμαστές ενθουσιάστηκαν από την ερμηνεία του Val Kilmer. Η μουσική τους άρχισε να πωλείται μαζικά για άλλη μια φορά.

Για σχεδόν 10 χρόνια, το project αντιμετώπισε δεκάδες προβλήματα αφού απορίφθηκε από πολλά στούντιο και σκηνοθέτες. Αρκετοί ηθοποιοί, όπως ο Tom Cruise, ο Johnny Depp, ο John Travolta και ο Richard Gere, ήταν υποψήφιοι για τον ρόλο του Morrison, με τον Bono των U2 και τον Michael Hutchence των INXS να εκδηλώνουν επίσης ενδιαφέρον. Ο Oliver Stone πρότεινε αρχικά τον ρόλο στον Ian Astbury των The Cult, ο οποίος αρνήθηκε επειδή δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που ο Morrison παρουσιάζονταν στην ταινία.

5. A Hard Day’s Night (1964)

Video Url

 

Το A Hard Day’s Night θα μπορούσε να ήταν μια απόλυτη καταστροφή. Οι Beatles βρίσκονταν στο απόγειο της δόξας τους και η εταιρία παραγωγής United Artists θα μπορούσε εύκολα να αρκεστεί σε μια γρήγορη αρπαχτή. Ευτυχώς, ο Alun Owen έγραψε ένα πολύ έξυπνο σενάριο, αφότου πέρασε χρόνο με το συγκρότημα και κατάλαβε τον χαρακτήρα και την φιλοσοφία τους.

Όπως αναπολεί ο επικεφαλής των United Artists, David Picker, ρώτησε το γραφείο του στούντιο στο Λονδίνο εάν υπήρχαν κάποια ανερχόμενα ροκ συγκροτήματα με τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν ταινίες. Το γραφείο πρότεινε τους Beatles και μετά από μια συνάντηση με τον μάνατζερ του συγκροτήματος Brian Epstein, ο Picker συμφώνησε.

Η όχι και τόσο περίπλοκη υπόθεση περιστρέφεται γύρω από το συγκρότημα που ταξιδεύει από το Λίβερπουλ στο Λονδίνο για μια τηλεοπτική εκπομπή. Στην πορεία, αποφεύγουν μια μικρή στρατιά από τρελαμένους θαυμαστές. Ο George Harrison συνάντησε τη μελλοντική του σύζυγο Pattie Boyd στο σετ και το Χόλιγουντ μετά από αυτό δημιούργησε τους Monkees.

4. This is Spinal Tap (1984)

Video Url

 

Υπήρξε μεγάλη σύγχυση όταν η ταινία This Is Spinal Tap βγήκε στους κινηματογράφους τον Μάρτιο του 1984. Το κοινό δεν ήταν εξοικειωμένο με την έννοια του mockumentary και αρκετοί θεατές έφυγαν ακόμη και από την αίθουσα νομίζοντας ότι ήταν ένα πραγματικό ντοκιμαντέρ για μια πραγματική μπάντα. Όταν το σκεφτείς, το Big Bottom και το Tonight I'm Gonna Rock You Tonight δεν ήταν λιγότερο παλαβά από αρκετά metal επιτυχίες της εποχής.

Κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο μπερδεμένα, οι Spinal Tap έγιναν (κάπως) πραγματικό συγκρότημα. Έχουν τρία κανονικά άλμπουμ και πολλά άλλα όχι και τόσο πραγματικά. 

Το This Is Spinal Tap είναι μια μνημειώδης ταινία που δεν εκτιμήθηκε πλήρως εκείνη την εποχή. Όταν ο Reiner, ο Christopher Guest, ο  Michael McKean και ο Harry Shearer έγραψαν το σενάριο, έκαναν την έρευνά τους, συμπυκνώνοντας τον μισογυνισμό, την απερισκεψία και την απόλυτη βλακεία που στοιχειώνει τη σκηνή για δεκαετίες, με αυτά που συμβαίνουν στην οθόνη να μην είναι καθόλου τραβηγμένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Steven Tyler δεν το βρήκε αστείο και ο Dave Grohl δήλωσε περήφανα ότι είναι «η μόνη ροκ ταινία που αξίζει να δεις». 

3. Almost Famous (2000)

Video Url

 

Πολλές ταινίες του Cameron Crowe θεωρούνται κλασικές όπως το Jerry Maguire, Say Anything, Elizabethtown και το Almost Famous να είναι η αγαπημένη των σινεφίλ. Με μια νοσταλγία για μια εποχή που πέρασε, η ιστορία ακολουθεί έναν νεαρό συγγραφέα που ονομάζεται William Miller, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει ροκ δημοσιογράφος. Καταφέρνει να καβατζώσει ένα δημοσιογραφικό πάσο, συναντά μερικές groupies σε ένα σόου των Sabbath και στέλνει ένα άρθρο στο περιοδικό Rolling Stone, το οποίο στη συνέχεια τον πληρώνει για να βλέπει live τα αγαπημένα του συγκροτήματα.

Το Almost Famous καταγράφει τα ψηλά και τα χαμηλά μιας από τις πιο παρακμιακές εποχές της μουσικής βιομηχανίας. Μπορεί να είναι μια ταινία φτιαγμένη με αγάπη, αλλά σύμφωνα με την πορεία των Stillwater, το Almost Famous καταλαβαίνει ότι οι καλές στιγμές δεν διαρκούν για πάντα. 

Το καστ είναι γεμάτο με γνώριμα πρόσωπα και σπουδαία ταλέντα, όπως η Kate Hudson, η Zooey Deschanel, η Frances McDormand και ο Philip Seymour Hoffman. 

2. The Man Who Fell to Earth (1976)

Video Url

Το εκκεντρικό αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας του Nicholas Roeg δεν μπαίνει σε αυτή τη λίστα απλώς και μόνο επειδή πρωταγωνιστεί ένας από τους μεγαλύτερους ροκ σταρ όλων των εποχών. Η ταινία στέλεται από μόνη της. 

Περισσότερο από όλους τους δραματικούς του ρόλους, ο David Bowie ως ξένος σε ξένη χώρα, διαθέτει όλα όσα τον έκαναν μια συναρπαστική μουσική φιγούρα. Την ανδρόγυνη ομορφιά και γοητεία του και τη μοναδικά αποστασιοποιημένη συμπεριφορά του.

The Man Who Fell to Earth είναι ένα βρετανικό δράμα επιστημονικής φαντασίας βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Walter Tevis του 1963. Η ταινία ακολουθεί τον εξωγήινο Thomas Jerome Newton που προσγειώνεται στη Γη αναζητώντας έναν τρόπο να μεταφέρει νερό στον πλανήτη του, ο οποίος υποφέρει από μια σοβαρή ξηρασία, αλλά καταλήγει να βρίσκεται στο έλεος των ανθρώπινων αδυναμιών και της διαφθοράς.

1. Jailhouse Rock (1957)

Video Url


Το Jailhouse Rock είναι μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες της δεκαετίας του 1950. Ήταν η τρίτη ταινία του Elvis Presley και η πρώτη του ταινία με σενάριο. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Richard Thorpe.
Η ταινία κυκλοφόρησε στις 17 Οκτωβρίου 1957, με ανάμεικτες κριτικές. Μερικοί το επαίνεσαν ως εξαιρετικό μιούζικαλ ενώ άλλοι το χλεύασαν επειδή ήταν πολύ νεανικό.

Κυκλοφόρησε σε μια περίοδο κατά την οποία η δημοτικότητα του Presley μειώνονταν στη Βόρεια Αμερική λόγω της προσωρινής αποχώρησής του από τις ζωντανές εμφανίσεις και της στρατιωτικής του θητείας στη Γερμανία. 
Ωστόσο, το Jailhouse Rock έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο box office του 1957 και βοήθησε να αναζωογονηθεί η καριέρα του Presley στο Χόλιγουντ. Το εμβληματικό soundtrack της ταινίας γράφτηκε από τους Mike Stoller και Jerry Leiber. Η σκηνή χορού στο τραγούδι του τίτλου της ταινίας αναφέρεται συχνά ως «η μεγαλύτερη στιγμή του Presley στην οθόνη».