«All Quiet on the Western Front» (Κριτική)

«All Quiet on the Western Front / Im Westen nichts Neues»

8/10

Αν έχεις δει το 1917 (2019) φαντάζεσαι τί θα παρακολουθήσεις. Το Netflix κυκλοφόρησε την καλύτερη κινηματογραφική δημιουργία της χρονιάς μέχρι σήμερα. Ο Γερμανός, τηλεοπτικός σκηνοθέτης Edward Berger (Your Honor, Patrick Melrose, The Terror) μεταφέρει στην οθόνη το ομώνυμο βιβλίο (1928) του Erich Maria Remarque (1898-1970), ο οποίος πέθανε τη χρονιά, που γεννήθηκε ο Berger. Το βιβλίο έγινε ταινία και το 1930, κερδίζοντας τα Όσκαρ καλύτερης παραγωγής και σκηνοθεσίας (Lewis Milestone). Εν έτει 2022 το σενάριο συνυπογράφει ο σκηνοθέτης-παραγωγός μετά των Lesley Paterson και Ian Stokell. Κυριαρχεί ο παραλογισμός του πολέμου, καθώς λίγο πριν την υπογραφή της εκεχειρίας, εκατομμύρια νέοι σκοτώνονται στο δυτικό μέτωπο του Α’ παγκόσμιου πολέμου.

 

Με την Ευρώπη εν μέσω πολέμου, αυτό το φιλμ αποτελεί ιδανική επιλογή θέασης, καθώς μία μερίδα κόσμου πιστεύει ακόμα πως η ένοπλη σύρραξη είναι η λύση στα οικονομικά αδιέξοδα της Γηραιάς Ηπείρου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν 100 έτη περίπου. Το αντιπολεμικό του μήνυμα οδήγησε τότε στην απαγόρευσή του στην Ιταλία, στη ναζιστική Γερμανία και στην Τσεχοσλοβακία (τόπο γυρισμάτων της σύγχρονης ταινίας). Στη σημερινή εποχή ευτυχώς οι νέοι άνθρωποι έχουν αρκετή ενημέρωση, λόγω και του διαδικτύου. Δεν προκαλεί εντύπωση πως Ρώσοι άντρες εγκατέλειψαν τη χώρα τους, για να αποφύγουν τη συμμετοχή τους σε έναν αδιανόητο πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης.

 

Το φιλμ σε συγκλονίζει, όπως και το σκληρό βιβλίο, ενώ ο Αυστριακός πρωταγωνιστής Felix Kammerer (1995), στο ρόλο του Paul Baumer, πραγματοποιεί μοναδική εμφάνιση. Μπορεί ως ενήλικας να εμφανίζεται πρώτη φορά στο σινεμά, διαθέτει όμως θεατρική εκπαίδευση και σκηνική εμπειρία. Στο πλάι του ο Γερμανός Albrecht Schuch (1985) συγκινεί και γοητεύει. Το γνωστό όνομα του καστ αποτελεί ο
Daniel Bruhl, υποδυόμενος το συνυπογράφοντα την ανακωχή, πολιτικό Matthias Erzberger (1875-1921), που δολοφόνησαν αργότερα ακραίοι, φανατικοί, αντίπαλοι της ειρήνης.

 

Trivia:
- Τη μουσική έγραψε ο Volker Bertelmann (Lion, 2016).

 

- Ο Elton John συνέθεσε το ομότιτλο τραγούδι πριν σαράντα χρόνια, περιλαμβάνοντας ένα φινάλε με ακολουθία εκκλησιαστικών οργάνων, που παίζει ο συνθέτης James Newton Howard (The Mirror Has Two Faces, 1991).

 

Η ταινία παίζεται στο Netflix.

 

Trailer: 

Video Url