Κριτική του ντοκυμαντέρ «Sidney»

«Sidney» 
8/10

Μη χάσετε την παραγωγή της Oprah Winfrey για το είδωλό της Sidney Poitier (1927-2022). Σκηνοθετεί ο παραγωγός του Django Unchained Reginald Hudlin σε σενάριο του Jesse James Miller (I Am Richard Pryor, 2019).

Το φιλμ ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του Αμερικάνου σταρ και εξηγεί πως μέχρι τα 15 του χρόνια δεν βίωσε το ρατσισμό, καθώς ζούσε σε νησιά των Μπαχάμες, που οι μαύροι αποτελούσαν τη συντριπτική μερίδα του πληθυσμού τους.

Όλα άλλαξαν με τη μετακόμισή του το 1942 στο Μαϊάμι, οπότε και ένιωσε στο πετσί του τις διακρίσεις. Ευτυχώς το 1943 κατάφερε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και να αρπάξει την ευκαιρία για γνώση, με στόχο να γίνει ηθοποιός στο American Negro Theatre.

Μέσα από την αφήγηση της ζωής του και της καριέρας του η ταινία διατρέχει την ιστορία των δικαιωμάτων των μαύρων στις Η.Π.Α..

To 1964 οι Sidney Poitier και Harry Belafonte κατάφεραν να γλυτώσουν από την απόπειρα δολοφονίας τους στο Mississippi, την οποία είχε σχεδιάσει η Κu Κlux Κlan. Οι δημιουργοί δεν χαρίζονται όμως στον ήρωά τους και δεν προσφέρουν στο κοινό μία αγιογραφία του.

Καταγράφεται η περιφρόνηση, που γνώρισε από τους μαύρους της πατρίδας του, όταν άρχισε να θεωρείται πολύ ευγενής, παθητικός και υποτελής προς τους λευκούς βάσει της φιλμογραφίας του στα τέλη της δεκαετίας των ‘60’ς. Είχαν προηγηθεί οι δολοφονίες των Malcolm X (το 1965), Martin Luther King Jr. (το 1968) και Robert Kennedy (το 1968).

Γίνεται εκτενής αναφορά στην πολυετή απιστία του προς την πρώτη σύζυγό του μετά της συμπρωταγωνίστριάς του στο Paris Blues (1961) του Martin Ritt Diahann Carroll (1935-2019).

Ο Ritt σκηνοθέτησε αργότερα τη Barbra Streisand στο Nuts. Η Streisand, ο Robert Redford, η Lulu και η Katharine Houghton είναι οι μόνοι λευκοί συνεργάτες του Poitier, που εμφανίζονται στο φιλμ. Poitier, Streisand και Paul Newman συνέστησαν την εταιρεία First Artists εν έτει 1969, διατηρώντας το δημιουργικό έλεγχο των παραγωγών τους. Αργότερα την προσπάθεια στήριξαν οι Dustin Hoffman και Steve McQueen.

Trivia: Ενώ η συμμετοχή του Hoffman – κατηγορούμενου από γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση το 2017 – αποσιωπάται, αντίθετα στο ντοκυμαντέρ εμφανίζεται ο - κατηγορούμενος από συναδέλφους ως πέφτουλας - Morgan Freeman, αλλά και σκηνές από ταινίες στις οποίες ο Poitier σκηνοθετεί τον καταδικασμένο για σεξουαλικές επιθέσεις Bill Cosby.

Εξάλλου και η Winfrey φημίζεται για τη μη στήριξή της στο κίνημα #metoo (On the Record, 2020, 8/10), ενώ δυστυχώς υπήρξαν κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση μη προνομιούχων κοριτσιών στο σχολείο-οικοτροφείο, που η ίδια ίδρυσε στη Νότια Αφρική.

Το φιλμ παίζεται στο Apple TV.

Video Url