΄Metallica΄-Metallica (1991)

΄Metallica΄-Metallica (1991)

Κυκλοφόρησε 12 Αυγούστου 1991

Το Metallica (κοινώς γνωστό ως The Black Album) είναι το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του αμερικανικού heavy metal συγκροτήματος Metallica. Κυκλοφόρησε στις 12 Αυγούστου 1991 από την Elektra Records. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο One on-One Studio στο Λος Άντζελες σε διάστημα οκτώ μηνών που συχνά έβρισκε τους Metallica σε αντιπαράθεση με τον νέο τους παραγωγό Bob Rock. Το άλμπουμ σηματοδότησε μια αλλαγή στη μουσική του συγκροτήματος από το thrash metal στυλ των προηγούμενων τεσσάρων άλμπουμ τους σε έναν πιο αργό, πιο βαρύ και πιο εκλεπτυσμένο ήχο.

Οι Metallica προώθησαν το Metallica με μια σειρά από περιοδείες. Κυκλοφόρησαν επίσης πέντε σινγκλ για την προώθηση του άλμπουμ: "Enter Sandman", "The Unforgiven", "Nothing Else Matters", "Wherever I May Roam" και "Sad but True", τα οποία θεωρήθηκαν όλα μεταξύ των τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος. Το τραγούδι "Don't Tread on Me" κυκλοφόρησε επίσης στο ροκ ραδιόφωνο λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, αλλά δεν έλαβε καμία εμπορική κυκλοφορία.

Το Metallica απέσπασε ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς και έγινε το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις του συγκροτήματος. Έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα στις δέκα χώρες και πέρασε τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή του Billboard 200, καθιστώντας το το πρώτο άλμπουμ των Metallica που έφτασε στην κορυφή των charts των άλμπουμ. Με περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα που πουλήθηκαν παγκοσμίως, το Metallica είναι ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως και επίσης ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση του Nielsen SoundScan. Το άλμπουμ πιστοποιήθηκε 16× πλατινένιο από την Recording Industry Association of America (RIAA) το 2012 και έχει πουλήσει πάνω από δεκαέξι εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελώντας το πρώτο άλμπουμ στην εποχή του SoundScan που το έκανε.

Οι Metallica έπαιξαν το Metallica στο σύνολό του κατά τη διάρκεια της European Black Album Tour του 2012. Το 2020, το άλμπουμ κατατάχθηκε στο νούμερο 235 στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Τον Δεκέμβριο του 2019, το Metallica έγινε η τέταρτη κυκλοφορία στην αμερικανική ιστορία που μπήκε στο ορόσημο των 550 εβδομάδων στο Billboard 200. Έγινε επίσης ο δεύτερος παραδοσιακός τίτλος με τη μεγαλύτερη διάρκεια τσαρτ στην ιστορία μόνο πίσω από το The Dark Side of the Moon (1973) των Pink Floyd , και το δεύτερο που πέρασε 550 εβδομάδες στα τσαρτ άλμπουμ.

 

Video Url