Νέα Μουσική που Αξίζει Ν’ Ακούσεις, από Van Morrison μέχρι Sven Zetterberg

Νέα Μουσική που Αξίζει Ν’ Ακούσεις, από Van Morrison μέχρι Sven Zetterberg

Νέα Μουσική που Αξίζει Ν’ Ακούσεις

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Van Morrison – Pretending (Single – 4/4/2022)

Σε αναμονή του ασύλληπτου νούμερου Νο 43 άλμπουμ του λιονταριού του Μπέλφαστ. Ο δίσκος του αναμένεται στα μέσα Μαΐου, θα έχει τίτλο What's It Gonna Take? και θα είναι η συνέχεια μετά το διπλό Latest Record Project, Vol. 1 μόλις πέρσι. Ακόμη πιο ασύλληπτο ότι θα περιέχει νέες συνθέσεις και όλα αυτά καθώς το βιολογικό του κοντέρ γράφει εβδομήντα έξη.

https://www.youtube.com/watch?v=zJgiSQxcIYs

The Sheepdogs - So Far Gone (Single – 8/4/2022)

Το καναδέζικο κουιντέτο επιστρέφει στις αρχές του καλοκαιριού με το νέου του άλμπουμ μετά από τέσσερα χρόνια, τίτλος του, Outta Sight. Στην τρέχουσα χρονιά έχουν βγάλει και έναν ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο, το Live At Lees. Οι μπλουζ ροκ ήχοι του παρελθόντος υπόσχονται να μας βγάλουν από την μιζέρια του Covid. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι μια πρόγευση μαζί με το Find The Truth.

Grant Haua - Bad Man (Live session) (Single – 28/1/2022, LP: Tahanga – 11/3/2022)

Ο Μαορί, νεοζηλανδός μόνο με τα πολύ βασικά, μια δικιά του σύνθεση, τη φωνή του και μια κιθάρα. Βέβαια ακούγεται σαν να μην είναι μόνος του αλλά δύο κιθαρίστες. Τέτοιου είδους ψευδαίσθηση πάντως, όταν ήρθε από το δέλτα του Μισσισσιππή, ήταν ικανή για να κυκλοφορούν ιστορίες για περίεργες μεταμεσονύχτιες συναντήσεις και δοσοληψίες του κύριου Ρόμπερτ σε ένα σταυροδρόμι.

Josh Smith - Brand New (Single – 11/3/2022, LP: Bird of Passage – 8/4/2022)

Μπλουζ συνοδευόμενο από μια ομάδα πνευστών, μια κρυφή επιθυμία του καλλιτέχνη γίνεται πραγματικότητα φέτος. Ηχογραφήθηκε στο Νασβίλ το 2019 και είναι ο πρώτος του στούντιο δίσκος εδώ και τέσσερα χρόνια.

Nathan James - I'll Never Listen to You (Single – 1/4/2022)

Από την Βόρεια Καλιφόρνια. Κυκλοφορεί δίσκους από το 2003 ενίοτε με την μπάντα του The Rhythm Scratchers. Πέρσι είχε βγάλει το έβδομο του άλμπουμ, το Soul Count.

Seth Walker - The Future Ain’t What It Used To Be (Single – 9/3/2022)

Βόρεια Καρολίνα και ο εντέκατος δίσκος του τέκνου της αναμένεται εντός του Μαΐου. Μια ακόμη δουλειά ηχογραφημένη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο Νασβίλ. Ανάμεσα στα νέα του τραγούδια και διασκευές μεταξύ αυτών τα Warm Love του Van Morrison του και Buckets of Rain του Bob Dylan.

Anderson East - Maybe We Never Die (feat. Foy Vance) (LP: F.A.M.E. – 25/3/2022)

Παιδί της Αλαμπάμα με καλλιτεχνική του έδρα το Νασβίλ. Τον Μάρτιο που μας πέρασε κυκλοφόρησε μια νέα σπουδή πάνω στο περσινό του άλμπουμ Maybe We Never Die. Τίτλος του αυτή τη φορά, M.W.N.D. / F.A.M.E.. Όπως δηλώνει και το πειραγμένο του όνομα, ηχογραφήθηκε στα θρυλικά FAME στούντιο στην πόλη Muscle Shoals, που μετράνε πάνω από εξήντα χρόνια ζωής. Where It All Started…

Doug MacLeod · Dave Smith · Rick Steff · Steve Potts – A Soul To Claim (LP: A Soul To Claim – 8/4/2022)

Η αύρα του Μέμφις, με την ήρεμή δύναμη των μουσικών που περιτριγυρίζουν τον κύριο MacLeod, γεμίζει τα ηχεία από τις πρώτες κιόλας νότες του 12ου στούντιο άλμπουμ του μουσικού, συνθέτη και ερμηνευτή, με τις τέσσερις δεκαετίες προσωπικής καριέρας. Doug MacLeod, κιθάρες, φωνητικά, Dave Smith, μπάσο, Rick Steff, πλήκτρα και Steve Potts, ντραμς. Ο ίδιος λέει: «Το μπλουζ έχει να κάνει με το ταξίδι, έχει να κάνει με το να μιλάς με ειλικρίνεια μέσα από την καρδιά σου. Είναι μια μουσική ελπίδας. Ανεξάρτητα από τα χαρτιά που σου έχουν μοιραστεί — είτε τα χαρτιά με τα οποία ξεκίνησες σε αυτή τη ζωή, είτε τα χαρτιά που κρατάς τώρα — αν δεν είναι καλό χέρι, μπορείς να το ξεπεράσεις. Ελπίζω να σε κάνω να γελάσεις, να κλάψεις και να σκεφτείς. Αλλά πάνω απ' όλα, ελπίζω να σε κάνω να νιώσεις, γιατί αυτή είναι η ουσία της μουσικής».

Walter Trout – Ghosts (Single – 14/4/2022)

Ο αμερικανός με καταγωγή από το Νιού Τζέρσεϊ είναι ένας ακόμη μαθουσάλας της δισκογραφίας στη σημερινή λίστα (Canned Heat από το 1981 – 1984, John Mayall's Bluesbreakers από το 1984 έως το 1989, Walter Trout Band, Walter Trout and the Free Radicals, Walter Trout and the Radicals, προσωπικούς δίσκους από το 2008). Έχει να επιδείξει στην πενηντάχρονη καριέρα του ένα παλμαρέ με 30 προσωπικούς δίσκους, κάτοικος μεταξύ ΗΠΑ και Δανίας, ηλεκτρίζει το χώρο καθώς τα ροκ/μπλουζ φαντάσματα στοιχειώνουν τον αέρα. Ο δίσκος του ηχογραφήθηκε σε αμερικανικό έδαφος και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια και είναι η επιστροφή του μετά το 2020 και το άλμπουμ Ordinary Madness.

Doug Henthorn - Set 'Em Up, Throw 'Em Back, Knock 'Em Down (Single – 15/4/2022)

Σε αναμονή του νέου άλμπουμ του εκ Ινδιανάπολις ιδρυτή των Healing Sixes (1999-2012) και κατά καιρούς συνεργάτη του Joe Bonamassa, με τίτλο Τρία που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Jack Broadbent - New Orleans (LP: Ride – 8/4/2022)

Mας έρχεται από την Αγγλία και θεωρείται ένας από τους νέους μάστορες της slide κιθάρας. Μας τραγουδάει για μια από τις αγαπημένες του πόλεις. Έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα έξι δίσκους.

Fantastic Negrito – Trudoo (Single – 8/4/2022)

Από τον Φεβρουάριο παρακολουθούμε ένα παζλ που σιγά σιγά συμπληρώνεται με τραγούδια από το νέο άλμπουμ του ενός από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες των τελευταίων ετών. Highest Bidder, Oh Betty και τώρα το Trudoo. To White Jesus Black Problems βγαίνει στις 3 Ιουνίου και θα είναι η συνέχεια του Have You Lost Your Mind Yet? του 2020. Θα είναι ένα concept άλμπουμ βουτηγμένο στις ρίζες του δημιουργού του. Κοιτάω την ηλικία του, 54 ετών και δε σταματώ να παραξενεύομαι για την φρεσκάδα που παρουσιάζονται οι ασπρόμαυρες επιρροές του. Τέτοιοι προάγγελοι οδηγούσαν στο μακρινό παρελθόν σε ουρές για την αγορά του LP, και ναι πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος μαθητής του Prince.

Sven Zetterberg - Rain on Tears (Single – 28/3/2022)

Μια αξιόλογη μπλουζ φωνή που δυστυχώς έχει φύγει εδώ και πέντε χρόνια περίπου. Τόσο λίγος χρόνος να ανακαλύπτεις ότι υπάρχει εκεί έξω. Ένοχος κύριε πρόεδρε…

Luca Giordano Band feat Danilo Di Paolonicola - Insieme A Metà (Single -26/3/2022)

Ο φρόντμαν της μπάντας γεννήθηκε στην Ιταλία το 1980. Ενήλικος πια εκπαιδεύτηκε στη σχολή του Σικάγο στο ήχο σήμα κατατεθέν της πόλης. Οι εμπειρίες του κατά την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη μετουσιώθηκαν από το 2009 σε έξη στούντιο δίσκους μέχρι στιγμής με ποιο πρόσφατο τον Let's Talk About It του 2021.

Taj Mahal & Ry Cooder - Hooray Hooray (Single – 26/1/2022, LP: Get On Board: The Songs Of Sonny Terry & Brownie McGhee – 22/4/2022)

Πριν έξη δεκαετίες σχεδόν οι δύο μουσικοί άνηκαν στην μπάντα της πόλης των αγγέλων, Rising Sons. Έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε. Έχουν γίνει και οι δύο σύμβολα της κιθαριστικής κουλτούρας και εδώ ξανασμίγουν για ένα άλμπουμ διασκευών. Στην παραγωγή ο Cooder.

όλα τα παραπάνω μαζεμένα εδώ:

και μπόνους ένα playlist με τραγούδια του Sven Zetterberg