Η αφετηρία της rock n' roll επανάστασης ξεκίνησε με τη 'ξεσηκωτική' μουσική του Bill Haley

Η αφετηρία της rock n' roll επανάστασης ξεκίνησε με τη 'ξεσηκωτική' μουσική του Bill Haley

Της Ηλιάνας Παπαπάνου

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός Bill Haley, γεννημένος στις 6 Ιουλίου 1925 στο Μίσιγκαν, θεωρείται από πολλούς ο πατέρας του Rock & Roll.

Αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα αλκοολισμού καθώς και όγκο στον εγκέφαλο. Στις 9 Φεβρουαρίου του 1981 σε ηλικία 56 χρόνων βρέθηκε να καταρρέει στον κήπο του σπιτιού του στο Τέξας.

Έγινε γνωστός στην Ελλάδα μέσα από την ταινία "Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα" που προβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 1956 στον υπαίθριο χώρο του Ζαπείου και προκάλεσε πανζουρλισμό στη νεολαία της χώρας μας.
Τόσο το επαναστατικό περιεχόμενο του σεναρίου, όσο και η μελωδία της νέας χορευτικής μόδας, είχαν καταλάβει αμαχητί την πληγωμένη, μεταεμφυλιακή, μελαγχολική και πεινασμένη Ελλάδα. Στην Ευρώπη η ταινία ξεσήκωσε τους εφήβους εντός των κινηματογραφικών αιθουσών κατά τη διάρκεια της προβολής της.

Το τραγούδι του Bill Haley and his Comets "Rock around the clock" που ακούστηκε στην ταινία οριοθέτησε την έναρξη μιας νέας εποχής όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα είχαν οι νέοι άνθρωποι που έψαχναν τη δική τους διέξοδο από τον συντηριτισμό της εποχής.

Το «Rock Around the Clock» εκτινάχθηκε στο Νο 1 της λίστας των μουσικών επιτυχιών της εποχής, πουλώντας 25 εκατομμύρια δίσκους.

Video Url