Θοδωρής Φαχουρίδης: Παραμένω οπαδός των album...ακόμη!

Θοδωρής Φαχουρίδης: Παραμένω οπαδός των album...ακόμη!

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Mavis Staples - We Get By

Στα 80 της καταφέρνει να κρατήσει την εκφραστικότητά της σε υψηλά επίπεδα, έστω και αν η φωνή της έχει μειωθεί όπως ήταν φυσικό σε εύρος. Μπλουζ, σόουλ, γκόσπελ υπό τις οδηγίες του Ben Harper που κάθεται στην καρέκλα του παραγωγού αναδεικνύουν τα τραγούδια της αλλαγής της ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια θέση που δεν την έχει απολέσει παρά το προχωρημένο της ηλικίας της. Στον 14ο προσωπικό της δίσκο οι πιο δυναμικές στιγμές κλέβουν την παράσταση πιο άμεσα. Είναι που με τη βοήθεια των στίχων όμως που θα εκτιμήσετε το συναισθηματικό βάθος των πιο κατεβασμένων ταχυτήτων και μπολιασμένα με το φως της ελπίδας, Heavy On My Mind, We get by (ντουέτο με τον Ben Harper) και One More Chance και το απόλυτα προσωπικό της αντίο στην αδελφή της Yvonne με το Hard To Leave με τη δύσκολη συναισθηματική αποδοχή του γεγονότος που ακολουθεί τη θλίψη.

Change

Brothers And Sisters

Sometime

Anytime

Rahsaan Patterson - Heroes & Gods

Μερικές φορές έχεις την αίσθηση ότι άγγελοι έχουν κατέβει στη γη για να τραγουδήσουν. Η ιδιαίτερη φωνή του 45χρονου μου θυμίζει ακριβώς αυτό. Παιδί ηθοποιός στο πρόγραμμα Kids Incorporated μεταξύ 1984 και 1987 που επίσης ανέδειξε τα ταλέντα των Martika και Fergie, μικρά κινηματογραφικά περάσματα και αφού μεσολάβησαν πέντε δίσκοι έρχεται με το ήρωες και θεοί. Ο βετεράνος στη σόουμπιζ, 35 χρόνια καριέρας είναι αυτά, σιώπησε για οκτώ χρόνια μετά το Bleuphoria. Το 2019 ήρθε με ένα τέλειας παραγωγής άλμπουμ που φτάνει όσο πιο κοντά στην κλασσική σόουλ των ‘80ς που μπορεί να φτάσει κάποιος σήμερα. Αν έχετε μεγαλώσει με Luther Vandross, Patti LaBelle, Freddie Jackson θα το κατάευχαριστηθείτε.

Wonderful Star

Sent From Heaven

I Try

Sweet Memories

Cochemea - All My Relations

Το φανκ είναι ένα από τα συστατικά της μετά από εννέα χρόνια νέας δουλειάς του σαξοφωνίστα / φλαουτίστα, μέλος των Dap-Kings https://apotis4stis5.com/news-f/21434-60-sharon-jones-dap-kings. Τα κρουστά στην παραγωγή γίνονται οι συμπρωταγωνιστές μαζί με τον επίσημο καλεσμένο, την ινδιάνικη κληρονομιά, του 46χρονου αμερικάνου. Η τζαζ τέλος είναι ο τέταρτος πυλώνας που επηρεάζει τα 35 λεπτά του δεύτερου δισκογραφικού παιδιού του δημιουργού, με αποκορύφωση των επίλογο Song Of Happiness. Σε μια ταγμένη έθνικ / σπιρίτσουαλ προσέγγιση με αφρολάτιν στοιχεία o Cochemea Gastelum υπηρετεί ένα καλλιτεχνικό όραμα που τα πολλά συστατικά χρειάζονται απίστευτη ικανότητα μαγειρικής για να μην χαρακτηριστεί μπερδεμένο το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμη και ο τίτλος υποδηλώνει αυτή την εντυπωσιακή πολυσυλεκτικότητα, αφού πηγάζει από μια φράση, Mitakuye Oyasin, που χρησιμοποιείται στις προσευχές των γηγενών αμερικάνων της φυλής Lacota για να δηλώσει τη σύνδεση με τα πάντα στο σύμπαν. Η δημιουργική του προσπάθεια στέφεται με απόλυτη επιτυχία σε έναν δίσκο που είναι κρίμα να μην τον ακούσετε, εγώ πάντως παραλίγο έλειψε. Φαντάζομαι ότι ο Miles Davis, ο James Brown και η Alice Coltrane θα συμφωνούν, από εκεί όπου βρίσκονται.

Mitote

Asatoma

Song of Happiness

Al-Mu'tasim (He Who Seeks Shelter in God)

Emeli Sandé - Real Life

Ο τρίτος δίσκος της 32χρονης βρετανίδας είναι εδώ τελικά μετά από τρίμηνη καθυστέρηση της κυκλοφορίας του. Επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες μαύρες φωνές του πλανήτη της σόουλ με μια αυθεντική χροιά και μια δυναμική που θυμίζει την τέως βασίλισσα της. Επενδύοντας σοφά στην γκόσπελ, την καρδιά του είδους, με έναν γνώριμο ήχο αλλά όχι ανόητα παλιομοδίτικο ή και κλισέ, ενώ συγχρόνως φρέσκο κάνει τον ακροατή να ντοπαριστεί συναισθηματικά και σίγουρα να μη μείνει αδιάφορος. Περιλαμβάνονται και τα τέσσερα τραγούδια που προηγήθηκαν της κυκλοφορίας (Sparrow, Extraordinary Being, Shine και You Are Not Alone). Τα τραγούδια είναι όλα συνθέσεις της ενώ η παραγωγή ανήκει στον Troy Miller (Rebecca Ferguson, Laura Mvula). Οι αποκαλούμενες υφιστάμενες ή επίδοξες ντίβες από την άλλη πλευρά του ατλαντικού κατά τη γνώμη μου πρέπει να κρατούν σημειώσεις…

Love To Help

Free As A Bird

Same Old Feeling

Real Life