Ο νέος είναι ωραίος! Ο παλιός είναι αλλιώς, αλλά ο καθένας έχει τη δική του χάρη....

Ο νέος είναι ωραίος! Ο παλιός είναι αλλιώς, αλλά ο καθένας έχει τη δική του χάρη....

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Pip Blom - Daddy Issues (Single – 2019)

Η 22χρονη μας έρχεται από το Άμστερνταμ και αυτό το κιθαριστικό διαμαντάκι είναι η πρώτη γεύση από τον ντεμπούτο δίσκο της που θα έχει τον τίτλο Boat και αναμένεται στο τέλος της άνοιξης. Αν στο βάθος ακούτε και λίγο Breeders δε σας γελούν τ’ αυτιά σας. Ο Dave McCracken (παραγωγός του Ian Brown κατά καιρούς και συνεργάτης των Depeche Mode μεταξύ άλλων μεγάλων ονομάτων) βρίσκεται στη θέση του παραγωγού.

The Cinematic Orchestra - A Caged Bird/Imitations of Life (feat. Roots Manuva) (Single: A Promise – 2019)

Σύμπραξη βρετανικών δυνάμεων. Το σχεδόν τελετουργικών εκ της Αφρικής ηχοχρωμάτων κομμάτι που παρουσιάζουν οι Λονδρέζοι, με τις ενδιαφέρουσες ambient/τζαζ πινελιές, στοιχειώνεται από τη φωνή του Manuva. Από την νέα ολοκληρωμένη δουλειά τους που ακούει στον τίτλο To Believe 12 χρόνια μετά από το Ma Fleur. Τέλεια συντροφιά του Α Promise που κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα και μας είχε ανοίξει την όρεξη.

Vampire Weekend – Sunflower ft. Steve Lacy (Double Single Sunflower / Big Blue – 2019)

Από μια ακόμη επικείμενη ανοιξιάτικη κυκλοφορία μια πρόγευση, αναμένοντας το τέταρτο άλμπουμ των Νεοϋορκέζων που θα φέρει το τίτλο Father of the Bride, το επόμενο βήμα από το βραβευμένο με γκράμμι Modern Vampires of the City. Ακούω τις αρμονίες του δεύτερου από τα δύο διπλά σινγκλ που προλειαίνουν το έδαφος, τη συνέχεια του καταπληκτικού Harmony Hall, https://www.apotis4stis5.com/news-f/36254-6-vampire-weekend , και μεταφέρομαι μέσων των επιρροών της σύνθεσης στα τέλη της δεκαετίας του 60, με το track να αποτελεί το τέλειο σάουντρακ μια ηλιόλουστης ημέρας… Είναι πολύ πιθανό και η νέα δουλειά του αμερικάνικου τρίο να πάει στην κορυφή των άλμπουμ της πατρίδας τους όπως και τα δύο προηγούμενα δισκογραφικά παιδιά τους.

Big Thief – UFOF (Single – 2019)

Παραμένουμε στο γεωγραφικό χώρο της Νέας Υόρκης και όχι μόνο. Παραμένουμε στο ηχητικό παρελθόν με την Joni να κοιτάει περήφανη τα πνευματικά της παιδιά. Από το αναμενόμενο ομότιτλο 3ο άλμπουμ του κουαρτέτου που θα κυκλοφορήσει από την 4AD. Δηλώνω οπαδός της φωνής της Adrianne Lenker και προτείνω να μην προσπεράσετε αυτό το σεμνό, μεγάλο τραγούδι.

The Comet Is Coming - Unity (Single – 2019)

Πάντα μου άρεσε η μίξη των ήχων και εδώ η ηλεκτρόνικα αποτελεί την κόλα για τις μουσικές της Αφρικής, τη τζαζ και τα ambient ταξίδια πάνω στους δρόμους του μπαμπά Eno. Από τον αναμενόμενο τρίτο δίσκο με τίτλο Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery, του αγγλικού τρίο. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει γνωρίστε με αφορμή την νέα τους δουλειά τους Shabaka Hutchings (σαξόφωνο), Dan Leavers (πλήκτρα), Max Hallett (νταμς) ή αλλιώς τους King Shabaka, Danalogue και Betamax King, πρόκειται για ένα σπάνιο είδος μουσικών.

Helado Negro - Pais Nublado (Cloudy Country) (LP: This Is How You Smile - 2019)

Ανάλαφρο σαν πούπουλο, φολκ σε μια πολύ μοντέρνα έκδοση, ερμηνευμένο δίγλωσσα σε ισπανικά και αγγλικά. Μπορεί κάτι τόσο λιτό να είναι τόσο πλούσιο συναισθημάτων και συνειρμικών ονειρικών εικόνων; Η απάντηση βρίσκεται στα τεσσερισήμισι λεπτά του τραγουδιού του Roberto Carlos Lange όπως είναι το πραγματικό του όνομα. Πατώντας το replay, κρατάω σφιχτά ως τον πιο πολύτιμο θησαυρό, τον ήχο που ταξίδεψε από το Εκουαδόρ, στη Φλόριντα και από εκεί στον κόσμο…

She Drew The Gun – Paradise (Single – 2019 από το LP: Revolution of Mind - 2018)

Ο ψεύτικος και ασταθής παράδεισος του καπιταλισμού αφορμή για το νέο σίγκλ ενός από τους καλούς δίσκους της χρονιάς που πέρασε. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα σου κερδίζει την προσοχή σου και μετά ακούς στίχους όπως αυτόν «There’s trouble on the breeze / There’s nothing to believe / You’ve got everything you need / In paradise»

Cass McCombs - Prayer For Another Day (LP: Tip Of The Sphere – 2019)

Ο δημιουργός του καλύτερου ροκ δίσκου για το 2016, το Mangy Love σύμφωνα με το Pitchfork επιστρέφει. Εναλλακτική κάντρι, πείτε την και διαστημική αν θέλετε, στο συγκεκριμένο track, απόσπασμα από τον ένατο στούντιο δίσκο του.

Honeyblood - The Third Degree (Single – 2019)

Ένα ντουέτο που πλέον είναι γκρουπ με ένα μέλος, η δεύτερη φορά που τους συμβαίνει κατά ένα περίεργο τρόπο, με το νέο τους τραγούδι. Πλέον λοιπόν η κυρία εκ Σκωτίας Stina Tweeddale υπεύθυνη για τον δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει περί τα τέλη Μαΐου και θα φέρει τον τίτλο In Plain Sight. Το πρώτο δείγμα σε παραγωγή όπως και ο υπόλοιπος δίσκος του πολυτάλαντου αμερικανού John Congleton (βλέπε τέσσερις δίσκους με την St. Vincent). Μου θύμισε τηρουμένων των αναλογιών την περίπτωση των The Jam που με όχημα το punk δήλωναν την αγάπη τους για την Motown. Έτσι και εδώ η ροκ επικάλυψη έχει στην καρδιά της την αγάπη για τα girl groups των ‘60ς.

DjeuhDjoah & Lieutenant Nicholson - Tout s'assemble (LP: Aimez ces airs – 2019)

Το ντουέτο από τη Γαλλία με την αφρικανική καταγωγή και με τους ηλέκτρο φανκι σόουλ ρυθμούς, ίσως τους έχετε χορέψει χάρη στο περσινό El Niño. Οι όμορφες φωνές τους και η μελωδία που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε που την έχετε ξανακούσει θα κάνουν το κορμί να λικνιστεί χωρίς να το συνειδητοποιήσει. Όλα αυτά και με ένα βίντεο κλιπ που το καταευχαριστήθηκα, έστω και αν η τεχνική του καθρέφτη που αγάπησα στο video clip που είχε σκηνοθετήσει ο Prince για το τραγούδι του When The Doves Cry μετράει στο οπτικό μου υποσυνείδητο τριανταπέντε χρόνια.

Sports Team - M5 (EP: Keep Walking – 2019)

Ακόμη ένα γκρουπ που συνεργάστηκε με τον Dave McCracken που συναντήσαμε στην εισαγωγή. Αυτή τη φορά για το νέο τους τραγούδι τοποθετούν πίσω από την κονσόλα τον Jolyon Thomas ( ένας από τους παραγωγούς στο Songs Of Experience των U2 και του άλμπουμ των Slaves Are You Satisifed?). Προσέξτε το δεμένο ηχητικό αποτέλεσμα που μας δίνει η εξαμελής μπάντα από την Αγγλία και τη φωνή του frontman Alex Rice, πιστεύω ότι θα μας απασχολήσουν εκτός απροόπτου αρκετά στο μέλλον.

Gabriels – Loyalty

Για τον επίλογο ένα ξεκίνημα. Περνάμε στην άλλη πλευρά του ατλαντικού και κατευθυνόμαστε δυτικά, στην Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες συγκεκριμένα, με κάτι εντελώς διαφορετικό…

και όλα μαζί