Ποιο άλμπουμ είναι το Sgt. Peppers του Progressive Rock;

Paul McCartney: Wow! ποιος θα περίμενε ότι 50 χρόνια μετά, το Sgt Peppers θα επέστρεφε στην κορυφή

Η μουσική αν και αποτελείται μόνο από 7 νότες καταφέρνει να συνδυάσει αμέτρητες εμπειρίες από το παρελθόν και παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις πάντα καταφέρνει να προκαλεί ενδιαφέρον.

Πολλοί θεωρούν σαν το καλύτερο άλμπουμ της σύγχρονης μουσικής, το Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band των Beatles, κι αυτό όμως ίσως δεν θα υπήρξε σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά και τους ίδιους τους Beatles, αν δεν είχε κυκλοφορήσει το Pet Soundsτων Beach Boys.

Στο βιβλίο με τα 200 καλύτερα ροκ άλμπουμ έχουμε επιλέξει 200 δίσκους που πιστεύουμε ότι δεν έχουν χρονικούς περιορισμούς και προχωρούν ο καθένας, για τους δικούς του λόγους στο μέλλον αποκτώντας νέο κοινό.

Το In The Court Of The Crimson King είναι ένα από αυτά τα 200 άλμπουμ, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν το αντίστοιχο Sgt Peppers του Progressive Rock, άλλωστε και ο ίδιος ο Robert Fripp έχει πει ότι έχει επηρεασθεί από αυτό και κυρίως από το τραγούδι A Day In The Life που άκουσε ένα πρωινό στο ραδιόφωνο.

Και τα δύο βέβαια είναι μέσα στα 200 που έχουμε επιλέξει.

https://www.youtube.com/watch?v=MM_G0IRLEx4

Τραγούδι που έχει διασκευασθεί από πολλούς και διάφορα είδη μουσικής, το ίδιο το άλμπουμ είναι ένας συνδυασμός κλασικής μουσικής, τζαζ και ροκ, γι' αυτό και προχωρεί στον χρόνο. Ήταν η συναυλία που οι King Crimson έπαιξαν σαν support στους Rolling Stones μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο.

Ο Τραγουδιστής του Epitaph ήταν ο Gregg Lake που δεν ζει πια.

https://www.dailymotion.com/video/xijtz3

Κώστας Ζουγρής