Πέθανε 90 ετών ο θρύλος του ροκ Chuck Berry

O Chuck Berry, που δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θεωρούν σαν τον πραγματικό Βασιλιά του Rock 'N' Roll βοήθησε περισσότερο από κάθε άλλον να διαμορφωθεί αυτό το είδος της μουσικής στα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του.

Αξέχαστα τραγούδια για αυτοκίνητα, γυναίκες και ατελείωτα πάρτι έδωσαν μορφή στα όνειρα εκατομμυρίων νέων σε όλο τον πλανήτη και οδήγησαν πολλά παιδιά στο να ασχοληθούν με την μουσική.

https://www.youtube.com/watch?v=6ROwVrF0Ceg

Δεν υπάρχει ίσως μεγάλος μουσικός στον χώρο του ροκ που να μην έχει δανεισθεί κάτι από την μοναδική τεχνική του στο παίξιμο ή τον ρυθμό των τραγουδιών του, από Beatles, Elvis Presley, Rolling Stones, ακόμα και είδη μουσικής, του οφείλουν πολλά, όπως και όλοι εμείς που αγαπήσαμε τα τραγούδια του.

Ο Bruce Springsteen τον χαρακτήρισε στο Twitter σαν τον καλύτερο κιθαρίστα και τον πιο αγνό εκπρόσωπο του ροκ.

Δηλώσεις έκαναν και οι Rolling Stones γράφοντας ότι ήταν μεγάλη επιρροή γι' αυτούς και ένας πραγματικός πρωτοπόρος, τα τραγούδια του θα ζουν για πάντα.

Ο John Lennon όσο ζούσε είχε πει ότι αν θέλαμε να δώσουμε άλλο όνομα στο ροκ θα το ονομάζαμε Chuck Berry.

Ο Bob Dylan το 2009 είχε δηλώσει ότι στον δικό του κόσμο ο Chuck Berry ήταν αναντικατάστατος.

Τραγούδια του όπως τα "Maybellene." "Around and Around." "Brown-Eyed Handsome Man." "School Days." "Memphis." "Nadine." "No Particular Place to Go.", ''Rock And Roll Music'' "Promised Land", ''You Never Can Tell', έγραψαν την ιστορία του ροκ.

O Charles Edward Anderson Berry γεννήθηκε στο St. Louis, Missouri, στις October 18, 1926, εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή. Ήταν το τέταρτο από τα 6 παιδιά που είχαν οι γονείς του, εγγονοί μαύρων σκλάβων, ο πατέρας του ήταν ξυλουργός και η μητέρα του είχε τελειώσει το κολέγιο, κάτι σπάνιο για μαύρη στην εποχή της.

Το 1952 μετά από πετυχημένη εμφάνιση του στο γυμνάσιο, ακολούθησε την συμβουλή φίλου του και ασχολήθηκε περισσότερο με την κιθάρα, το πρώτο του συγκρότημα ήταν η μπάντα του Johnny Johnson

Ο Muddy Waters το 1955 ήταν αυτός που τον έστειλε στην εταιρία Chess όπου και έγραψε την ιστορία του.

Κώστας Ζουγρής