Η μουσική βιομηχανία μηνύει εταιρείες ΑΙ για πνευματική κλοπή

Photo by Wikimedia Commons

Οι αγωγές κατατέθηκαν ενάντια στις εταιρείες Suno και Udio 

Οι δύο αγωγές ισχυρίζονται πως οι εταιρείες Artificial Intelligence, Suno & Udio, παραβίασαν πνευματικά δικαιώματα, εκπαιδεύοντας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με τη μουσική των Bruce Springsteen, Green Day και Drake. Η μήνυση κατατέθηκε από την Recording Industry Association of America (RIAA), ενώ ανάμεσα στους ενάγοντες είναι η Sony, Universal και Warner. 

Σύμφωνα με τις αγωγές, οι εταιρείες AI  "γεμίζουν την αγορά με περιεχόμενο που παράγεται από μηχανήματα, το οποίο θα ανταγωνιστεί ευθέως, υποβαθμίζοντας και τελικά "πνίγοντας" τις original ηχογραφήσεις, επάνω στις οποίες αυτές οι υπηρεσίες στηρίχτηκαν". Με πολλά γνωστά τραγούδια να στέκονται ως αποδεικτικά στοιχεία, στη μήνυση αναφέρεται πως οι Suno & Udio δημιούργησαν μουσική εκ του μηδενός η οποία μιμείται τις φωνές των Michael Jackson, Bruce Springsteen και ABBA, μεταξύ άλλων. 

Μία εκ των αναγγελιών αναφέρει χαρακτηριστικά : "Δεν υπάρχει τίποτα που να εξαιρεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων ή που να δικαιολογεί τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης από το να παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες".

Οι αγωγές κατατέθηκαν περίπου ένα μήνα αφότου η Sony Music παρέδωσε επιστολές σε 700 προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιώντας τους να μην χρησιμοποιούν τη μουσική των καλλιτεχνών της, ώστε να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους. Το αίτημα των εναγόντων είναι η παραδοχή της χρήσης αυτών των ηχογραφήσεων ως πρότυπα, για την παραγωγή μουσικής μέσω ΑΙ, καθώς και επιβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί ξανά στο μέλλον.

Ο "πόλεμος" των δισκογραφικών εταιρειών και της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την Τεχνητή Νοημοσύνη, βρίσκεται ακόμα στην αρχή του.