10% αύξηση στα έσοδα ηχογραφημένης μουσικής κατά το 2023

Αν σου έλεγαν, θα κρατήσεις μόνο έναν από τους δίσκους σου, ποιον θα κρατούσες;

Η αύξηση αυτή παρουσιάστηκε στο Global Music Report του 2024

Η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωνογραφικής Βιομηχανίας (Internation Federation of the Phonographic Industry, IFPI) παρουσιάζει αύξηση κατά 10,2 στα παγκόσμια έσοδα από ηχογραφημένη μουσική, λόγω της σχετικής αύξησης των συνδρομητών και καταναλωτών. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο report της Ομοσπονδίας και σε πραγματικούς αριθμούς μεταφράζονται σε έσοδα 28,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας έτσι άνοδο για ένατη συνεχόμενη χρονιά. 

Οι πληρωμένες συνδρομές σε streaming services έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την αύξηση, αποτελώντας το 48,9 της παγκόσμιας αγοράς. Για πρώτη φορά, οι συνδρομές σε streaming services ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια, με την Ομοσπονδία να δηλώνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 667 εκατομμύρια χρήστες. Οι δε καταναλωτές των φυσικών format μουσικής αυξήθηκαν κατά 13,4%, ενώ τα κέρδη από τα δικαιώματα αυξήθηκαν κατά 9,5%. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που αυτά τα δύο μεγέθη παρουσίασαν σημαντική αύξηση.

Μιλώντας για τα ευρήματα της Έκθεσης, ο Οικονομικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας, John Nolan, δήλωσε χαρακτηριστικά : 

"Τα στοιχεία στη φετινή έκθεση αντικατοπτρίζουν μια πραγματικά παγκόσμια και ποικιλόμορφη βιομηχανία, με τα έσοδα να αυξάνονται σε κάθε αγορά, κάθε περιοχή και σχεδόν σε κάθε ηχογραφημένη μορφή μουσικής. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τόσο οι φυσικές όσο και οι ψηφιακές μορφές αναπτύχθηκαν με μεγάλη αύξηση στους χρήστες συνδρομητών επί πληρωμή, συμβάλλοντας σημαντικά στη συνολική αύξηση των εσόδων, με ταυτόχρονη αύξηση τιμών. Η μουσική έχει δείξει ξανά και ξανά ότι μπορεί να εξελιχθεί και να καινοτομεί, αλλά η έκθεση δείχνει ότι είναι η συνεργασία μεταξύ καλλιτέχνη και δισκογραφικής εταιρείας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης των μουσικών αγορών παγκοσμίως, με τον επακόλουθο θετικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες."