Η προέλευση των ονομάτων από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα (Μέρος πρώτο)

Band Logos

Τους ακούμε χρόνια, αγοράζουμε τους δίσκους τους, τους ακολουθούμε και στις περιοδείες. Καλλιτέχνες και συγκροτήματα που έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ροκ ιστορία, η οποία συνήθως συνοδεύεται με ιστορίες για ξέφρενες καταστάσεις στο studio και στις τουρνέ.

Ενδιαφέρουσα όμως είναι για πολλά γκρουπς και η ιστορία για το πως πήραν το όνομα τους. Οι αρχικές εμπνεύσεις, τα άτομα και οι καταστάσεις που τους διαμόρφωσαν. Πάμε να δούμε για πολλά από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα, την προέλευση της ονομασίας τους, σε ένα αφιέρωμα που θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη!

Band Logos

Grand Funk Railroad : Παραλλαγή της Grand Trunk Western Railroad, σιδηροδρομικής εταιρείας που δραστηριοποιούταν στο Michigan (πατρίδα των GFR), το Illinois, την Indiana και το Ohio. Το funk ήταν εγγενές στοιχείο της μουσικής τους οπότε...

Soundgarden : Sound Garden είναι το όνομα ενός έργου τέχνης του γλύπτη Douglas Hollis, στην πόλη του Seattle. Αποτελείται από 12 πύργους 6,5 περίπου μέτρων στους οποίους καταλήγουν μεταλλικά ανεμόμετρα.

Ratt : Το αρχικό όνομα των θρύλων του hair metal ήταν Mickey Ratt, προφανώς για να δοθεί μια πιο street αισθητική στο όνομα του Μickey Mouse. Η σμίκρυνση του ονόματος έγινε μόλις υπογράψανε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο.

Blondie : Η Debbie Harry περπατούσε στο δρόμο και τα φορτηγά κοντοστέκονταν με τους οδηγούς να φωνάζουν συνεχώς "Hey, Blondie!". Τα υπόλοιπα ήταν προδιαγεγραμμένα..

Electric Light Orchestra (ELO) : Στη Βρετανία και με τον όρο "Light Orchestra" καλούνταν οι διάφορες μπάντες που παίζανε ελαφριά pop μουσική. Αφού οι ELO "έπαιξαν" με τον όρο αυτό, ο John Lennon ακούγοντας τους στη συνέχεια τους χαρακτήρισε ως Beatles Jr.

Metallica : Ο Ron Quintana αποτελεί εξαιρετικά σημαντική μορφή του metal τύπου των Δυτικών ΗΠΑ. Κάνοντας brainstorming για το περιοδικό που είχε σκοπό να εκδώσει, κατέληξε στα ονόματα Metal Mania και Metallica. Ο φίλος του Lars Ulrich τον προέτρεψε να ονομάσει το περιοδικό Metal Mania, κρατώντας την άλλη ιδέα για τον εαυτό του.

Foreigner : Ιδέα του κιθαρίστα Mick Jones, καθώς εκ των έξι μελών της αρχικής σύνθεσης, οι τρεις ήταν Βρετανοί και οι άλλοι τρεις Αμερικανοί. Τουτέστιν σε οποιαδήποτε χώρα και αν έμεναν, οι μισοί θα ένιωθαν ξένοι έτσι κι αλλιώς..

Wet Willie : Στην Αμερικανική αργκό, το slang "to give wet willies" (willy ο ενικός) δείχνει την πράξη του να σαλιώνει κάποιος το δάχτυλο του και να το χώνει στο αυτί κάποιου άλλου, εν είδει φάρσας. 

Dire Straits : Το αρχικό τους όνομα ήταν Cafe Racers. Ύστερα από πρόταση ενός συγκατοίκου υιοθέτησαν το Dire Straits, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "ταραγμένα νερά" ή "δεινή θέση". Προέρχεται από τις φουρτούνες που συναντούσαν ενίοτε οι ναυτικοί και τα καράβια τους.

Flotsam and Jetsam : Η κυριολεκτική σημασία του λήμματος είναι τα απόβλητα στις όχθες παραλιών που προέρχονται από κάποιο παρακείμενο ατύχημα. Ωστόσο το όνομα χρησιμοποιήθηκε και στο δεύτερο μέρος της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, The Two Towers, όπου αποτέλεσε και την έμπνευση για τη χρήση του από την πρώτη μπάντα του Jason Newsted.

Blackfoot : Η αρχική σύνθεση, με ηγέτη τον Rickey Medlocke φυσικά, είχε τρία μέλη με ινδιάνικες ρίζες τις οποίες και ήθελε το συγκρότημα να τιμήσει. Καταγωγή από τις φυλές των Σιού, Τσερόκι, Τσεγιέν και Κρικ/Τσερόκι.

Steely Dan : Ένας σπουδαίος συγγραφέας της Beat Generation, ο William S. Burroughs, θα ονομάσει Steely Dan τον δονητή που περιγράφει στο βιβλίο του "Γυμνό Γεύμα"..

Blind Guardian : Το αρχικό όνομα του γκρουπ ήταν Lucifer's Heritage, ωστόσο η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη λόγω της πιθανότητας ατυχών συγκρίσεων. Το νέο όνομα ήταν έμπνευση που προήρθε από το Awaken the Guardian των Fates Warning.

Legs Diamond : Ο Jack "Legs" Diamond ήταν Ιρλανδοαμερικανός μαφιόζος που έδρασε κατά την εποχή της ποτοαπογόρευσης. Το παρατσούκλι Legs προέκυψε από την ικανότητα του στο χορό.

Elton John : Σπουδαίοι μουσικοί των blues, την εποχή που ο μικρός Reginald Kenneth Dwight άρχιζε τα βήματα του στη μουσική, αποτελούσαν ο σαξοφωνίστας Elton Dean και ο τραγουδιστής Long John Baldry. Κάνοντας κάτι ανάλογο με τους Pink Floyd, ο καλλιτέχνης υιοθέτησε το moniker Elton John.

Slayer : Οι δύο τελικές επιλογές ήταν Slayer και Wings of Fire. Υπήρξε φήμη ότι θα είχαν ονομαστεί Dragonslayer από την ομώνυμη ταινία του 1981, ωστόσο ο Kerry King το αρνείται. Το original logo του γκρουπ είναι δημιουργία του Dave Lombardo.