Revisited : Funkadelic – Standing on the Verge of Getting It On (1974)

Funkadelic - Standing on the verge of getting it on...

Ένα από τα top albums των Funkadelic σε μία δύσκολη στιγμή για το συγκρότημα

Η εμπορική αποτυχία του 1973 και του Cosmic Slop δεν άφηνε και πολλά περιθώρια, οπότε ο φυσικός ηγέτης των Funkadelic, George Clinton, βάζει νερό στο κρασί του, αφήνει στην άκρη τις οικονομικές διαφορές με τον κιθαρίστα Eddie Hazel και του ζητάει να επιστρέψει στο συγκρότημα. Ο Hazel ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το Maggot Brain του 1971, ένα album κάτι παραπάνω από κλασικό. Το solo του στο ομώνυμο τραγούδι αποτελεί ένα πραγματικό σημείο αναφοράς. Ενώ λοιπόν στο ενδιάμεσο δουλεύει με τους θρυλικούς Temptations, επιστρέφει στους Funkadelic, μαζί του όμως έρχεται κάποια κυρία Grace Cook για τη συγγραφή των τραγουδιών του δίσκου. Η κυρία Cook δεν είναι άλλη από τη μητέρα του Hazel, η οποία αναφέρεται με διαφορετικό όνομα καθαρά για λόγους publishing. Το “Standing on the verge of getting it on” κυκλοφορεί στις 29 Απριλίου του 1974 και βάζει τα πράματα στη θέση τους. Το υλικό δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση, τόσο αντικειμενικά όσο και στη συλλογική μνήμη των fans, το “Standing..” είναι ένα από τα καλύτερα και δημοφιλέστερα albums του συγκροτήματος. 

Το “Standing on the verge of getting it on” είναι σίγουρα το πιο κιθαριστικό album των Funkadelic. Τα riffs και solos του Eddie Hazel είναι εξαιρετικά και αξιομνημόνευτα. Το εισαγωγικό Red hot mama, μπορεί να αποτελεί remake ενός παλιότερου τραγουδιού των Parliament (της back up μπάντας του Clinton), ωστόσο η κιθάρα του Hazel το μετατρέπει σε ένα instant funk classic. Το δε φωνητικό δίπολο Clinton και Hazel είναι πραγματική απόλαυση. Η συνέχεια εξίσου εντυπωσιακή, το Alice in my Fantasies, οδηγούμενο από τα classic rock θέματα του Hazel, περασμένα φυσικά από το φίλτρο της funk, ενώ το I’ll stay ρίχνει τους τόνους με τον καλύτερο τρόπο, με το δυναμικό μπάσο να οδηγεί το ρυθμό. Στιχουργικά δε, απέχει από το υπόλοιπο album το οποίο κινείται στα κλασικά Funkadelic θέματα.

Το mood ξαναπαίρνει τα πάνω του με το Sexy Ways, έναν ιδανικό συνδυασμό των Hot Chocolate (της γνωστής επιτυχίας You sexy thing) και των θεμάτων του James Brown. Απογειώνεται δε με το ομώνυμο Standing on the verge…, σε ένα από τα καλύτερα funk rock τραγούδια εκεί έξω, πραγματικά είναι αδύνατο να μην αρχίσει κανείς το χορό ακούγοντας το. Ιδανικό το soulful πέρασμα του Jimmy’s got a little bitch in him που οδηγεί στο πλέον επικό κλείσιμο. Το Good Thoughts Bad Thoughts, αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Maggot Brain, με τον Hazel να σολάρει ιδανικά για το κλείσιμο του δίσκου. Ωστόσο η ιδιαίτερη μίξη του θα δημιουργήσει ένα απόκοσμο συναίσθημα για τα περίπου πρώτα 6.5 λεπτά. ώστε μετά ο George Clinton να μας δώσει άλλη μια εξαιρετική αφηγηματική ερμηνεία, με αντικείμενο τη θετική συμπαντική ενέργεια. “Be careful of the thought-seeds you plant in the garden of your mind, for seeds grow after their kind” θα πει χαρακτηριστικά ο Clinton, κλείνοντας με ιδανικό τρόπο έναν εξαιρετικό δίσκο. 

Το Standing on the verge of getting it on δεν είναι το καλύτερο album των Funkadelic. Αυτός ο τίτλος ανήκει δικαιωματικά στο αριστούργημα που λέγεται Maggot Brain, με το εξαιρετικό One Nation Under a Groove να ακολουθεί κατά πόδας. Από πίσω ακριβώς το υπό παρουσίαση album, αγαπημένο ανάμεσα στους πολυάριθμους οπαδούς του συγκροτήματος και του George Clinton ειδικότερα. Όλα τα συστατικά της επιτυχίας του group βρίσκονται σε πλεόνασμα στον εν λόγω δίσκο. Από τα jam sessions με τον Eddie Hazel να οργιάζει όπου βρίσκει ευκαιρία, τους ξέφρενους funk χορευτικούς ρυθμούς και φυσικά των φωνή και προσωπικότητα του Clinton. Το Standing on the verge... είναι ίσως το album με το οποίο θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει την περιήγηση του στον κόσμο των Funkadelic. Αμέσως μετά δε, ΟΦΕΙΛΕΙ να προχωρήσει στο αριστούργημα του 1971 Maggot Brain, που δικαιωματικά ανήκει στα κλασικά albums μίας ολόκληρης δεκαετίας.

 

Tracklist : 
1. Red Hot Mama
2. Alice in my Fantasies
3. I'll Stay
4. Sexy Ways
5. Standing on the verge of Getting it On
6. Jimmy’s Got a Little Bit of Bitch in Him
7. Good Thoughts, Bad Thoughts