Tina Turner,  μετά θάνατον, Daft Punk κ.α Νέα Μουσική Που Αξίζει Ν’ Ακούσεις

Tina Turner @Facebook Official

Σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί το δεύτερο EP του Elmiene με τίτλο «Marking My Time» και θα συμπεριλαμβάνει και τα πιο πρόσφατα σιγκλ του, «Mad At Fire» και «Mama». Ο 21 ετών καλλιτέχνης έχει ήδη συνεργαστεί με Stormzy, έχει εμφανιστεί στο Glastonbury και στο πετυχημένο σόου του BBC 2, Later… με τον Jools Holland ερμηνεύοντας το τραγούδι που ξεκινάει τη σημερινή λίστα το ομότιτλο του αναμενόμενου δισκογραφικού του πονήματος.

Η Tina Turner,  μετά θάνατον κυκλοφορεί στα τέλη του Νοεμβρίου μια νέα συλλογή με τίτλο «Queen of RocknRoll». Μια τριπλή κασετίνα (πενταπλή σε βινύλιο), που προλογίζει ο καναδός ρόκερ και φίλος της Bryan Adams. Σε αυτό το πανόραμα μιας καριέρας πέντε δεκαετιών, συγκεκριμένα από το 1975 έως το 2023, υπάρχει και η νέα εκτέλεση του τραγουδιού «Something Beautiful Remains» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1996. Υπεύθυνος για την νέα ακουστική εκτέλεση του ο Βρετανο/Αυστραλός συνεργάτης της Terry Britten. Η Tina που έφυγε τον Μάιο σε ηλικία 83 ετών είχε συνεργαστεί μαζί του στα τραγούδια «What's Love Got to Do with It» (τραγούδι της χρονιάς του 1985, σύμφωνα με τα βραβεία γκράμι), «Two People», «Typical Male» και «We Don't Need Another Hero». Cliff Richard, Olivia Newton-John, Status Quo και Michael Jackson ήταν μερικά από τα ονόματα που είχε συνεργαστεί επίσης.

Το ντεμπούτο ομώνυμο άλμπουμ του καλιφορνέζου τραγουδοποιού Logan Ledger, το είχε κάνει παραγωγή ο T Bone Burnett. Τώρα έχει έρθει η ώρα για τον κάτοικο του Νασβίλ , να παραδώσει το δεύτερο φολκ, ροκ, κάντρι παιδί του με τίτλο «Golden State». Αυτή τη φορά, τρία χρόνια μετά στην καρέκλα του παραγωγού κάθετε ο Shooter Jennings (Tanya Tucker, Brandi Carlile, Kelsey Waldon), ο οποίος γίνεται συγχρόνως και session μουσικός. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε σχεδόν μια και έξω στο Λος Άντζελες και ηχητικά η πλούσια ενορχήστρωσή του σε πηγαίνει πενήντα χρόνια πίσω. Συμμετέχουν επίσης οι κιθαρίστες Nick Bockrath (Cage The Elephant) και Russ Pahl (Sturgill Simpson). Διαλέγω ν’ ακούσουμε το ομότιτλο τραγούδι που ξεκινάει μάλιστα το άλμπουμ. Μια συμφωνική, ποιητικής αύρας σύνθεση, μια λυρική ωδή για τον δρόμο προς την αυτογνωσία, ηχητική όαση στην κακοφωνία του σήμερα.

Για τη συνέχεια ένα απόσπασμα από μια ακόμη αναμενόμενη εντός Νοεμβρίου κυκλοφορία. Το δεκαετές παιδί των Daft Punk «Accessing Random Memories» θα αποκηρύξει τα ρυθμικά του μέλη και θα κρατηθεί ο μελωδικός πυρήνας των συνθέσεων σε μια Drumless Edition. Επίσης θα συνοδεύεται και με άλλα καλούδια, όπως το πώς γράφτηκε το «Fragments of Time» και αν δε σας φτάνει αυτό τότε υπάρχει για overdose η ντοκιμαντερίστικη σειρά Memory Tapes.  Από αυτή την επερχόμενη κυκλοφορία ακούμε την πρόγευσή του, τη συνεργασία του ντουέτου με τον καναδού Chilly Gonzales στο «Within» με μια γλυκόπικρη αίσθηση ότι σε ένα παράλληλο σύμπαν το 2021 δεν ήταν η χρονιά που διαλύθηκε το ντουέτο.

Το επόμενο είναι από μια ιστορική στα αυτιά μου συνεργασία. Δύο μάστορες του ήχου, ο καθένας στο δικό του ηχητικό πεδίο. Από τη μια ο βιρτουόζος David Gilmour και από την άλλη, οι θρύλοι του ambient Orb. Ο ιδρυτής των τελευταίων είχε επιμεληθεί την αρχική έκδοση του  το 2010, Alex Paterson, με τη νοοτροπία να συνδυάσει στο συγκεγκριμένο εγχείρημα το «Blade Runner» με το «Wish You Were Here». Τάδε έφη o παραγωγός/μπασίστας Martin «Youth» Glover, της πρωτότυπης κυκλοφορίας του 2010 και ρεμίξερ της εν έτη 2023, φτάνοντας στα όρια της έννοιας, επανακυκλοφορία. Από τα τέλη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου λοιπόν, ακούμε το «Metallic Spheres In Colour: Movement 1 - Excerpt».

Η Dana Kelson ασχολήθηκε από τα εφηβικά της χρόνια με το μόντελιγκ. Παρόλα αυτά οι παράλληλες καλλιτεχνικές της ανησυχίες την οδήγησαν να συμμετέχει στα φωνητικά της διασκευής του «In the Air Tonight», από τον αμερικανό εξ Ατλάντας  Michael «Panski» Kopanski, που στην πλατφόρμα του Spotify έχει φτάσει περί τα δέκα εκατομμύρια streams. Ο νέος της δίσκος έχει επηρεαστεί από τις εμφανίσεις που έκανε σε τζαζ κλάμπς.

Από το Νασβίλ μας έρχεται η ερμηνεύτρια/συνθέτρια, κυρία Bobbie Allen που το καλοκαίρι του 2014 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της δίσκο «Siren» με το καλλιτεχνικό όνομα Young Summer. Το πολύ καλό, σχεδόν αλάνθαστο στ’ αυτιά μου, ομώνυμο άλμπουμ της, είναι μόλις το δεύτερο της και κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. Στην παραγωγή ένα προσωπικά αγαπημένο νέο όνομα, ο συντοπίτης της, Konrad Snyder (Stephen Sanchez, Noah Kahan, Joy Oladokun, NEEDTOBREATHE). Περιλαμβάνει το μαγιάτικο σιγκλ της «Make Waves», το ραδιοφωνικών προδιαγραφών τραγούδι, δεύτερο σιγκλ του, που έχει σειρά στη σημερινή λίστα, το «My My», ενώ υπάρχουν και τα άλλα δύο τραγούδια της που κυκλοφόρησαν επίσης ως σιγκλς τα «I Still Like You» και «Emotional High». Ποπ/Ροκ αξιοπρόσεκτες περιπέτειες εν έτη 2023, μακριά από το θορυβώδες φελλώδες τίποτα της τραπ.

Είχαμε ένα μοντέλο με καλλιτεχνική φύση προηγουμένως και τώρα ένας αθλητής που τον σαγηνεύει επίσης το πεντάγραμμο. Ο Zak David Zilesnick με το καλλιτεχνικό πιο εύηχο όνομα Zak Abel είναι ένας βρετανός που σε μικρότερη ηλικία είχε διαπρέψει εγχώρια στο πιγκ πογκ. Ο σήμερα εικοσιοκτών Μαρτίων ερμηνευτής κυκλοφόρησε το 2015 το πρώτο του τραγούδι και το ίδιο έτος το πρώτο του lp με τίτλο «One Hand On The Future». Θα τον ακούσουμε σε μια επανακυκλοφορία του σιγκλ από το φετινό, τρίτο του άλμπουμ, με τίτλο «Love Over Fear», του «Woman». Αυτή την φορά τον συνοδεύει η λονδρέζικη χορωδία House Gospel Choir (HGC) δίνοντας μοιραία μια πιο ογκώδη χροιά στη σύνθεση.

Οι Slackwax είναι το γερμανικό ντουέτο των Bernd Batke και του παραγωγού Peter Hoppe. Τζαζ και ηλεκτρονική μουσική με δόσεις σόουλ συνδυάζονται σε έναν μοντέρνο κοκτέιλ. Έχουν δημιουργηθεί ως παράλληλο προτζεκτ του τραγουδιστή τους, Batke, το 2005. Μουσική για διαφημίσεις, ταινίες, τα σιγκλ πολλά αλλά έχουν να επιδείξουν μόνο μια ολοκληρωμένη δουλειά, το «Night Out» του 2013. Ακούμε το φθινοπωρινό «Midnight Curse».

Από την παγωμένη Νορβηγία έρχεται η 17χρονη Angelina Jordan. Ήταν στην τρυφερή ηλικία των σχεδόν επτά ετών όταν στην τοπική έκδοση του Έχεις Ταλέντο, ερμήνευσε την προκλητική βάση επιλογής σύνθεση «Gloomy Sunday» με άρωμα Billie Holiday. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η επιλογή ενός τραγουδιού που είναι πολυδιασκευασμένο από τη μια (Billie Holiday, Ray Charles, Sarah Vaughn, Lou Rawls, Marianne Faithfull, Diamanda Galás) αλλά και από την άλλη η σύνθεση του 1933 του Ούγγρου Reszõ Seress έχει χαρακτηριστεί ως τραγούδι αυτοκτονίας. Όπως και να ‘χει, θα επέλεγε ένα ακόμη κλασσικό τραγούδι το «Summertime»  όταν θα κέρδιζε το διαγωνισμό την επόμενη χρονιά. Η πόλη των αγγέλων είναι πλέον το σπίτι της και εμείς την ακούμε στο «Now I'm The Fool», από το EP της «Old Enough», μια μετενσάρκωση αυτή τη φορά της Amy Winehouse.

Παραμένουμε στη χώρα με τον μπλουζ / ροκ καλλιτέχνη Knut Nordhagen. Το προηγούμενό του άλμπουμ είχε κυκλοφορήσει το 2008 με τίτλο «Vinternatt». Το «Relics» βγήκε στις 22 Σεπτεμβρίου και είναι μια συνεργασία του με τον/την/ τους μυστηριώδη/εις Jaguar και εμείς ακούμε το σιγκλ «Funky Basement».

Επόμενο στη λίστα το αγαπημένο τραγούδι του δημιουργού Robin Trower από τον νέο του δίσκο «Joyful Sky» που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες. Τίτλος του «Ill Be Moving On» σε ντουέτο με την νεοϋορκέζα Sari Schorr. Η δυναμική φωνή της οδήγησε τον παραγωγικότατο εδώ και έξι δεκαετίες βρετανό, πρώην Procol Harum, να περπατήσει σε πιο σόουλ μονοπάτια αυτή τη φορά.

Τον περασμένο Αύγουστο η Bebel Gilberto κυκλοφόρησε το «Joao» αφιερωμένο στο ιερό τέρας της bossa nova και δικαίως θεωρούμενο ως πατέρα της João Gilberto. Η 57χρονη κόρη του για πρώτη φορά, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, μαζεύει τραγούδια από την 70χρονη καριέρα του που έγιναν από αυτόν γνωστά, ωσάν ένα σημείωμα αγάπης όπως είπε και η ίδια. Το τραγούδι που διαλέγω ν’ ακούσουμε δεν το πρωτο-τραγούδησε ο διάσημος πατέρας της αλλά το γκρουπ Música popular brasileira 4 ή κατά συντομία MPB4 το 1966. Ο João το διασκεύασε επτά χρόνια μετά.

Από το Νασβίλ έρχεται ο πολλά υποσχόμενος μόλις 21 ετών Stephen Christopher Sanchez. Πρώτο δείγμα της δουλειάς του κυκλοφόρησε το 2020, το «Lady By The Sea». Όπως είπε και ο Γιάννης όταν τον παρουσίασε, η κοινή του εμφάνιση με τον Sir Elton john, στο φετινό Glastonbury ήταν ένα βάπτισμα, όπου μάλιστα ο παλαίμαχος αρκέστηκε στο να τον συνοδέψει στο πιάνο καθώς ερμήνευε το περσινό του «Until I Found You». Το πρώτο του, ρετρών αποχρώσεων, άλμπουμ του με τίτλο «Angel Face» έρχεται μετά από ένα EP που έχει βγάλει και σχεδόν μια ντουζίνα σιγκλ. Ακόμα πιο αξιοπρόσεκτο ότι έχει ένα θεματικό χαρακτήρα, με κεντρικό άξονα μια ιστορία αγάπης ενός τραγουδιστή με το κορίτσι του αρχηγού της μαφίας… Σημειώστε το όνομα είναι σίγουρο ότι θα ακουστεί πολύ.

Στη δεκαετία του ’90 μετακόμισε από την Τουρκία στο βόρειο Λονδίνο ο Necmi Cavli ή πιο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα, Oojami. Ο μετέπειτα κάτοικος του Μάντσεστερ, με μισή ντουζίνα δίσκους στο ενεργητικό του, με τίτλους όπως «Bellydancing Breakbeats», «İstanboogie», «Urban Dervish» ή «Karma» αναμιγνύει δύση και ανατολή σε ένα πολύχρωμο μουσικό όχημα. Εδώ με τον μουσικό / τραγουδιστή από το Λίβερπουλ, Benn Helm από το πιο πρόσφατο άλμπουμ του, κυκλοφορίας Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Walk Alone».

Από τον Σεπτέμβριο έρχεται και ο επίλογος της σημερινής λίστας. Από τη βραβευμένη με γκράμι πιανίστρια / συνθέτρια εκ της Ιαπωνίας, 44χρονη Hiromi (Hiromi Uehara). Στο «Reminiscence» που ακούμε το νέο της κουαρτέτο, το Sonicwonder, συνεργάζεται με τον βρετανό ερμηνευτή/μουσικό Oli Rockberger από τον πιο πρόσφατο άλμπουμ της με τίτλο «Sonicwonderland». Ο 12ος αυτός δίσκος της έρχεται ως συνέχεια του σάουντρακ της ταινίας «Blue Giant», και είναι ο πιο πρόσφατος σταθμός μιας εικοσαετούς μέχρι τώρα πορείας που περιλάμβανε και ογκόλιθους της τζαζ όπως οι Chick Corea, Stanley Clark,  αλλά και Ahmad Jamal, που είχε κάνει και την παραγωγή ως μέντοράς της στο πρώτο της άλμπουμ. Ίσως κάποιοι τη θυμηθούν από το άνοιγμα των ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο πριν από δύο χρόνια, όπου και συμμετείχε στην τελετή έναρξης.

Καλή σου ακρόαση…

Spotify:

Video Url

Youtube:

Video Url

Η λίστα με τα τραγούδια:

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Άλμπουμ/EP/Single

Ημερομηνία Κυκλοφορίας

Marking My Time

Elmiene

Marking My Time

22/09/2023

Something Beautiful - 2023 Version

Tina Turner

Something Beautiful (2023 Version)

28/09/2023

Golden State

Logan Ledger

Golden State

08/09/2023

Within (Drumless Edition)

Daft Punk

Within (Drumless Edition)

28/09/2023

Metallic Spheres In Colour: Movement 1 - Excerpt

The Orb, David Gilmour

Metallic Spheres In Colour: Movement 1 - Excerpt

10/08/2023

BAM!

KELSON, LÒNIS

BAM!

14/07/2023

My My

Young Summer

My My

16/06/2023

Woman (feat. House Gospel Choir)

Zak Abel, House Gospel Choir

Woman (feat. House Gospel Choir)

21/07/2023

Midnight Curse

Slackwax

Midnight Curse

01/09/2023

Now I'm The Fool

Angelina Jordan

Old Enough

21/07/2023

Funky Basement

Knut Nordhagen, Jaguar

Relics

22/09/2023

I'll Be Moving On

Robin Trower, Sari Schorr

I'll Be Moving On

22/09/2023

É Preciso Perdoar

Bebel Gilberto

João

25/08/2023

Doesn’t Do Me Any Good

Stephen Sanchez

Angel Face

22/09/2023

Rosalina

Oojami, Benn Helm

Walk Alone

05/09/2023

Reminiscence [Feat. Oli Rockberger]

Hiromi, Oli Rockberger, Sonicwonder

Reminiscence [Feat. Oli Rockberger]

15/09/2023