Αρνήθηκαν πεισματικά

«Δηλώνουν» αποφασισμένοι, ασυμβίβαστοι, κατηγορηματικοί. Ένωσαν τις ιστορίες τους με νότες, μεταξύ αυτών και μία βιωματική, χαρίζοντάς μας αξέχαστες επιτυχίες. Άλλωστε τα λόγια της μουσικής, δικά μας λόγια είναι.

Θα ταξιδέψουμε σε πέντε δεκαετίες, ξεκινώντας από αυτή του ’60. 

 

 

It’s now or never – Elvis Presley with the Jordanaires (1960)

Η αποφασιστικότητα στο ζενίθ. Από τα πιο εμπορικά τραγούδια του βασιλιά του ροκ εντ ρολ, Νο.01 σε Αμερική, Αγγλία και Αυστραλία το 1960, ξεπερνώντας τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα συνολικά. Στα φωνητικά είναι οι Jordanaires, ένα ανδρικό κουαρτέτο που αναδείχτηκε από τη συνεργασία αυτή. Είναι βασισμένο στο κλασικό ναπολιτάνικο “O sole mio” του 1901, γράφτηκε το 1898. Ο Elvis το έχει ερμηνεύσει ζωντανά και στα ιταλικά, κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1977 με τίτλο “Elvis in concert”.

Video Url

 

Ain't no way – Aretha Franklin (1968)

Η στόφα της βασίλισσας της σόουλ αποτυπωμένη σ’ ένα ακόμη τραγούδι της. Το αποτέλεσμα «εισβάλει» πιο διεισδυτικά στην αντίληψή μας αν ακουστεί τις νυχτερινές ώρες. Το έγραψε η αδελφή της, η Caroline Franklin, το 1968. To “Ain’t no way” κυκλοφόρησε ως B-site του “(Sweet sweet baby) Since you’ve been gone”, χαρίζοντας στην Aretha δύο ακόμη Τοπ 20 στην Αμερική. Έχει ερμηνεύσει ένα ακόμη με τον ίδιο τίτλο, το 2003.

Video Url

 

You’ll never find another love like mine – Lou Rawls (1976)

Διαχρονική σόουλ επιτυχία του 1976, από τον Αμερικανό τραγουδιστή, συνθέτη και παραγωγό. Έγινε χρυσό σινγκλ στη χώρα του ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο αντίτυπα και αποδείχτηκε η μεγαλύτερη της καριέρας του. Κατέκτησε την κορυφή των κατηγοριών “Adult Contemporary” και “Hot R&B” του Billboard, ενώ στο “Hot 100” έφτασε ως το Νο.02. Με αυτό κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο Grammy, στην κατηγορία «Καλύτερη Ανδρική Ποπ εμφάνιση με φωνητικά». 

Video Url

 

I'll never love this way again – Dionne Warwick (1979)

Γραφή και σύνθεση του Βρετανού Richard Kerr που ερμήνευσε πρώτη η Cheryl Ladd τον Ιούλιο του 1978, ενώ τέσσερις μήνες αργότερα το τραγούδησε και ο ίδιος ο δημιουργός. Την επόμενη όμως χρονιά, η Dionne Warwick ήταν αυτή που του έδωσε διεθνή αναγνώριση, η παραγωγή είναι του Barry Manilow. Απονεμήθηκε χρυσό στην Αμερική πουλώντας ένα εκατομμύριο αντίτυπα και χάρισε στη χαρισματική τραγουδίστρια βραβείο Grammy, στην κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία Ποπ εμφάνιση με φωνητικά».

Video Url

 

Like the way I do – Melissa Etheridge (1988)

Η άρνηση της παραδοχής του τέλους μίας σχέσης κρύβεται στους στίχους, στην ύστατη προσπάθεια να μη χάσει τον άνθρωπό της. Γραμμένο το 1988 εξ ολοκλήρου από την Αμερικανίδα δημιουργό, στίχους και μουσική, μοιράζεται μαζί μας ένα πραγματικό γεγονός της ζωής της, δίνοντας μία «οργισμένη» και υποδειγματική ερμηνεία. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να μάθουμε ότι η Etheridge το έγραψε για μία άλλη γυναίκα, όταν δημοσιοποίησε τη σεξουαλική της ταυτότητα το 1993. Το ανεπανάληπτο “Like the way I do” κάνει τόσο εκείνη την χρονιά, όσο και όλη τη δεκαετία του ’80 υπερήφανη που το έχει στο ενεργητικό της. Επανακυκλοφόρησε το 1995.

Video Url

 

You don’t love me (No no no) – Dawn Penn (1993)

Τραγούδι του 1961 που ερμήνευσε πρώτος ο Αμερικανός Willie Cobbs, συμμετείχε και στη δημιουργία του, με τίτλο “You don’t love me”. O Τζαμαϊκανός Dawn Penn αρχικά το διασκεύασε το 1967. Το 1994 τροποποίησε τη μουσική, προσέθεσε μερικούς στίχους και το παρουσίασε ως “You don’t love me (No no no)”, αποκτώντας διεθνή αναγνώριση. Στην Αμερική κυκλοφόρησε το 1993, ενώ στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά.

Video Url

 

No no no – Terry Hall (1995)

Ο Βρετανός μουσικός και τραγουδιστής έπρεπε να αφήσει αρκετά συγκροτήματα τη δεκαετία του ’80 και του ’90, κυρίως τους Specials, για να μας χαρίσει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο “Home”, το 1994. Μέσα από αυτόν μπορεί οι περισσότεροι να θυμούμαστε το “Forever J”, γνώρισε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία στην Ελλάδα, το “No no no” είναι δίχως αμφιβολία από τα καλύτερά του. Ως σινγκλ κυκλοφόρησε το 1995. 

Video Url

 

There’s no magic to it – Peter Kingsbery (1995)

Υπέροχο τραγούδι, μεστή ερμηνεία και δυνατοί στίχοι. Τον Αμερικανό μουσικό και τραγουδιστή τον γνωρίσαμε από τους Cock Robin, είναι συνιδρυτής του σχήματος, με μεγαλύτερη επιτυχία το “The promise you made”. Έχει γράψει συνθέσεις για τους Smokey Robinson, ενώ έχει συνοδεύσει τη Brenda Lee σε μερικές συναυλίες της παίζοντας πιάνο. Το “There’s no magic to it” είναι από τα αξιόλογα της σόλο του πορείας, που έγραψε και ερμήνευσε το 1995 για το δεύτερο δίσκο του “Once in a million”.

Video Url

 

And I’m telling you I’m not going – Jennifer Hudson (2006)

Αριστουργηματική, ανατριχιαστική η ερμηνεία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας και ηθοποιού, στο τελευταίο λεπτό «απογειώνεται» αναδεικνύοντας το εύρος των φωνητικών της δυνατοτήτων, μας κάνει να νιώθουμε ότι θα «σπάσουν» οι χορδές της. Από το σάουντρακ της ταινίας “Dreamgirls” του 2006, που συμπρωταγωνιστούσε με τους Jamie Foxx, Beyonce και Eddie Murphy. Το μιούζικαλ κέρδισε δύο Όσκαρ, ένα από αυτά πήγε στη Hudson για τον «Β΄ Γυναικείο ρόλο» της και είναι βασισμένο στην ομότιτλη παράσταση του Μπρόντγουεϊ που ανέβηκε το 1981. Η ερμηνεία της στην ταινία είναι ακόμα πιο εκρηκτική από αυτή που συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ. 

Video Url

 

Nobody loves you like I do – Madrugada (2023)

Σαφής και κατηγορηματικός ο Sivert Høyem στα «λεγόμενά» του, σ’ ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της επιστροφής των Madrugada στα μουσικά δρώμενα, μετά από 13 χρόνια. Μελωδικό, μελαγχολικό δημιούργημα, από το άλμπουμ "Chimes at midnight" που κυκλοφόρησε το 2022. Το νορβηγικό συγκρότημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας, το απέδειξε στην περσινή συναυλία του στο Παναθηναϊκό στάδιο συγκεντρώνοντας περισσότερους από 20.000 θεατές. 

Video Url