Ο James Hetfield των Metallica για την αποτοξίνωση: «Υπήρξε μια αναγέννηση... συνειδητοποιώντας ότι χρειαζόμουν βοήθεια»

Wikimedia Commons / Gage Skidmore

Ο James Hetfield μίλησε για την αποτοξίνωση, την πανδημία και το νέο άλμπουμ των Metallica σε μια σπάνια συνέντευξη.

Ο frontman των Metallica, James Hetfield, μίλησε σε μια σπάνια και εκτενή συνέντευξη στο επίσημο fanzine των Metallica, So What. Μιλώντας στον δημοσιογράφο Steffan Chirazi, ο Hetfield συζήτησε για την επιστροφή του σε κλινική αποτοξίνωσης το 2019, τον αντίκτυπο της πανδημίας στον ίδιο και τους υπόλοιπους Metallica και το επικείμενο νέο άλμπουμ του συγκροτήματος, 72 Seasons, που έρχεται αυτή την εβδομάδα.

Όταν ρωτήθηκε πώς ένιωθε και σε ποια φάση τη ζωής του βρέθηκε στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, ο James Hetfield απάντησε: «Τα συναισθήματα το 2020 και στις αρχές της άνοιξης του 2020… για μένα ήταν σαν να υπήρξε μια αναγέννηση, συνειδητοποιώντας ότι η ζωή μου χρειαζόταν βοήθεια. Να φύγω για αποκατάσταση και να διακόψω κάποιες δουλειές του συγκροτήματος για την δική μου ψυχική υγεία. Αυτό είχε προτεραιότητα, παρόλο που ήθελα απλώς να συνεχίσω να τρέχω μακριά από τα προβλήματα και να αφήσω το συγκρότημα να ασχοληθεί με αυτά. Έπρεπε να αντιμετωπίσω κάποια θέματα. Τα πράγματα έγιναν πολύ ωμά σε κάποια φάση. Είναι πραγματικά δύσκολο όταν συμβαίνουν τόσα πράγματα γύρω σου και στην ζωή σου για να αφιερώσεις χρόνο για τον εαυτό σου, για να φτάσεις τουλάχιστον σε ένα σημείο όπου μπορείς να λειτουργήσεις. Και για μένα, δεν ήταν εύκολο μερικές φορές να αποκλείσω τον υπόλοιπο κόσμο».

«Και τότε, όταν συνέβη η πανδημία, ήταν απολύτως φρικτό για πολλούς ανθρώπους, αλλά με έναν περίεργο τρόπο, ήταν κάτι σαν φως στο τούνελ για μένα», πρόσθεσε. «Μπόρεσα να βάλω φρένο στη ζωή και πραγματικά αφιέρωσα λίγο χρόνο για να καλύψω τις ανάγκες μου εκείνη τη στιγμή. Οπότε, ναι, χωρίς να παραβλέπω όλα τα τρομερά πράγματα που συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή, ήταν απλώς θέμα timing όταν συνέβη και μπόρεσα να το δω θετικά για μένα».

Όταν μίλησε για το πόσο σοβαρά και δύσκολα θέματα καταπιάνεται το 72 Seasons, στο οποίο το συγκρότημα εξερευνά θέματα γύρω από τη εφηβεία και τις δυσκολίες της ενηλικίωσης, ο Hetfield σχολίασε ότι υπάρχουν «πολλές εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς κατά κάποιο τρόπο, σε αυτό το άλμπουμ. Ανοιχτήκαμε . Ήμουν πολύ πιο έτοιμος να ανοίξω την καρδιά μου σε όλους στο συγκρότημα: στιχουργικά, συναισθηματικά και δημιουργικά. Ήμουν πραγματικά υπέρμαχος, έκανα κάθε δυνατή προσπάθεια ζητώντας από τον κόσμο να στείλει τα riff τους. Δεν ήθελα πια να κάθομαι εκεί με τον Lars και να γράφουμε μόνοι μας τα τραγούδια. Θέλω όλοι να είναι μέρος του και να συμμετέχουν. Μπορούμε να είμαστε όλοι μέσα στο στούντιο και να τζαμάρουμε μαζί; Μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτά τα πράγματα μαζί; Μπορείτε να μιλήσετε και να μας πείτε ποιο πιστεύετε ότι είναι καλό και ποιο όχι και τόσο; Και υπήρχαν προβλήματα με αυτή την διαδικασία. Αλλά, νομίζω ότι ξεπεράσαμε τα περισσότερα από αυτά».

Οι Metallica αναμένουν την κυκλοφορία του 72 Seasons την Παρασκευή, ενώ σε συνέντευξη του συγκροτήματος στο Metal Hammer, ο ντράμερ Lars Ulrich δήλωσε ότι ψάχνει τα σχόλια των θαυμαστών για τη μουσική των Metallica και παραδέχτηκε ότι διάβασε τι πιστεύουν μετά την κυκλοφορία του comeback single, Lux Æterna στα τέλη του 2022.

«Θα ήθελα να προκαλέσω οποιονδήποτε μουσικό να ομολογήσει ότι δεν διαβάζει σχόλια», είπε. «Εννοώ, δεν ξυπνάω στις τέσσερις το πρωί για να σκρολάρω στο κινητό μου. Αλλά, όταν δεν έχουμε βγάλει μουσική εδώ και πέντε ή έξι χρόνια και πετάμε κάτι σαν το Lux Æterna σε έναν ανυποψίαστο κοινό, θα ήθελα να δω ποια είναι η αντίδραση».