Ο David Crosby απεχθάνονταν το πανκ επειδή «δεν είχε καθόλου μουσική αξία»

Wikimedia Commons / Eddie Janssens

Ο David Crosby ήταν ένας άνθρωπος που ήταν πάντα πιστός στις αρχές του τόσο στη μουσική όσο και στη ζωή. Ένα ζωντανό συνονθύλευμα απόψεων, προκαλώντας πολλές φορές πόλωση και διχασμό με τις δηλώσεις του σε όλη του την καριέρα, κερδίζοντας πολλούς θαυμαστές, αλλά και απομακρύνοντας άλλους τόσους. Μια δυνατή προσωπικότητα, ως μέλος των The Byrds ή των CSNY, αλλά και ως σόλο καλλιτέχνης, ο Crosby άφησε πίσω του μια αδιαμφισβήτητη κληρονομιά που ακόμη και οι επικριτές του είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν.

Ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα της ιδιοσυγκρασίας του είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον Roger McGuinn και τον Chris Hillman να τον διώξουν από τους The Byrds το 1967. Οι εντάσεις ήταν ήδη στα ύψη στο συγκρότημα, αλλά τα πράγματα πήγαν σε άλλο επίπεδο στο Διεθνές Ποπ Φεστιβάλ του Monterey τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Ανάμεσα στα τραγούδια, ο David Crosby έκανε μια σειρά από πολιτικές δηλώσεις και υποστήριξε τις θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του Τζον  Κένεντι. Όπως είναι λογικό, αυτό τσάτισε τους συναδέλφους του, με τον McGuinn να εξοργίζεται περισσότερο από όλους.

Στη συνέχεια, τα πράγματα ξέφυγαν κατά τη διάρκεια των αρχικών ηχογραφήσεων για το πέμπτο άλμπουμ τους, The Notorious Byrd Brothers αργότερα το καλοκαίρι. Οι διαφορές στις επιλογές τραγουδιών οδήγησαν σε διαφωνίες μεταξύ τους, με τον David Crosby να εξοργίζει ξανά το υπόλοιπο συγκρότημα. Επέμενε να ηχογραφήσουν μόνο πρωτότυπο υλικό, παρά την πρόσφατη αποτυχία του σινγκλ «Lady Friend» - ένα original κομμάτι του Crosby που έφτασε στη 82η θέση στα αμερικανικά charts. Η άρνησή του να ηχογραφήσει μια διασκευή στο «Goin’ Back» των Goffin and King ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στη συνέχεια, ο McGuinn και ο Hillman τον απέλυσαν.

Ξεκάθαρα, ο David Crosby δεν δίσταζε να πει τη γνώμη του και αυτή η τάση συνεχίστηκε σε όλη την καριέρα του. Μετά την άφιξη του internet και την εμφάνιση του Twitter στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο David Crosby βρήκε τον τέλειο βήμα για τις απόψεις του, από τις πιο καυστικές έως τις πιο ξεκαρδιστικές. Είτε απορρίπτοντας ολόκληρη την χιπ-χοπ, είτε χαρακτηρίζοντας τον πρώην τραγουδιστή των Beach Boys, Mike Love, ως «ανόητο», η μανία του David Crosby δεν υποχώρησε ποτέ και το 2017, αποκάλυψε την πραγματική του γνώμη για το πανκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, απεχθάνονταν το είδος.

Όταν κάποιος έκανε το λάθος να τον ρωτήσει την άποψή του για το πανκ, είπε απλώς «Όχι». Έπειτα, όταν ένας άλλος χρήστης απαρίθμησε πολλές υπέροχες πανκ μπάντες, συμπεριλαμβανομένων των The Clash, The Stooges, Buzzcocks, Ramones και Descendants, ο Crosby δεν κρατήθηκε. Απέρριψε το πανκ λέγοντας ότι είναι λίγο πολύ ανοησίες, με «καμία μουσική αξία και γεμάτη παιδικούς στίχους».

 

 

Όταν ένας χρήστης προσπάθησε να υπερασπιστεί το πανκ λέγοντας ότι  οι παιδικοί στίχοι ήταν το νόημα των Ramones, ο Crosby δεν πτοήθηκε. «Ναι, αλλά είναι χαζοί», έγραψε. Ακόμη και η «βραβευμένη πανκ ποιήτρια» Patti Smith δεν ήταν αρκετή για τον Crosby  για να αναθεωρήσει τις απόψεις του. «Δεν είναι η φάση μου», είπε αφού ρωτήθηκε ποια είναι η γνώμη του γι' αυτήν.

 

Video Url