«Four Sticks»:Το τραγούδι των Led Zeppelin που αρνήθηκαν να το παίξουν ζωντανά

Οι Led Zeppelin ποτέ δεν έκαναν πίσω σε μια μουσική πρόκληση. Αν και ο ήχος τους είχε μια σχετική απλή δομή βασισμένη στα μπλουζ, στο συγκρότημα έπαιζαν τρεις από τους πιο προικισμένους μουσικούς της εποχής, μαζί με έναν από τους πιο ευέλικτους τραγουδιστές. Δεν υπήρχαν πολλά που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν οι Led Zeppelin.

Μπορείτε να το καταλάβετε ακούγοντας κομμάτια όπως το «The Rain Song» και το «In My Time of Dying», μαζί με πιο φιλόδοξα τραγούδια όπως το «Black Dog» και το «The Crunge». Οι Led Zeppelin δεν ήταν prog-rock συγκρότημα, αλλά η τεχνική τους κατάρτιση ήταν σίγουρα μπροστά από την εποχή τους. Παρ’ όλα αυτά υπήρχε ένα τραγούδι όπου η δομή του ήταν τόσο πολύπλοκη και μπερδεμένη που το συγκρότημα επιχείρησε να το παίξει ζωντανά μόνο μερικές φορές.

Το «Four Sticks» είναι ίσως το πιο καλά κρυμμένο τραγούδι σε ένα από τα κορυφαία άλμπουμ όλων των εποχών, το Led Zeppelin IV. Στριμωγμένο ανάμεσα στο «Misty Mountain Hop» και στο «Going to California», το «Four Sticks» ροκάρει  σε κυκλωτικούς ρυθμούς, δημιουργώντας μια υπνωτική έκσταση, αποκαλύπτοντας δύο πλευρές των Zeppelin: τους φιλόδοξους πειραματιστές και τους δυνατούς hard rockers.

Κατά την ηχογράφηση του κομματιού, ο John Bonham δυσκολεύτηκε να κατανοήσει τις αλλαγές στα μέτρα με αποτέλεσμα πολλές από τις ηχογραφήσεις να πεταχτούν στα σκουπίδια προς μεγάλη απογοήτευση του.  Σύμφωνα με τον John Paul Jones, «Του πήρε πολύς χρόνος για να το πιάσει». 

Η αυστηρή μουσική εκπαίδευση του Jones τον είχε εξοπλίσει για να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις, αλλά ο Bonham ήταν εντελώς αυτοδίδακτος και «αισθανόταν» τη μουσική περισσότερο. Τα αποτελέσματα ήταν πάντα απίστευτα, αλλά μερικές φορές χρειαζόταν λίγος χρόνος για να φτάσουν εκεί. Ο Bonham είχε παρόμοιες δυσκολίες με το μέτρημα στο «Black Dog» και στο «Rock and Roll». Μάλιστα, το «Rock and Roll» δημιουργήθηκε κατά την ηχογράφηση του «Four Sticks». Μετά από μια ιδιαιτέρως απογοητευτική ηχογράφηση όπου και αυτή πετάχτηκε, ο Bonham άρχισε να παίζει το «Keep A-Knockin» μόνο και μόνο για να ξεθυμάνει από τον εκνευρισμό του. Το «Four Sticks» μπήκε σε αναμονή καθώς το συγκρότημα άρχισε να αυτοσχεδιάζει γύρω από μια κλασική εξέλιξη συγχορδίας ροκ εν ρολ. Μετά την αυθόρμητη συγγραφή του «Rock and Roll», το συγκρότημα επέστρεψε στο «Four Sticks», πετυχαίνοντας τελικά την τελική εκδοχή όπως εμφανίζεται στο άλμπουμ.

Παρόλο που τελικά πήραν το αποτέλεσμα που ήθελαν, η δυσκολία στην δημιουργία του τραγουδιού εμπόδισε το συγκρότημα να το εκτελέσει ζωντανά. Το «Four Sticks» μπήκε στη λίστα των κλασικών τραγουδιών των Zeppelin που αρνιόντουσαν να το παίξουν live μαζί με τα «Living Loving Maid», «D’yer Ma’ker», «The Rover», «Down By the Seaside», «Night Flight» και «In The Light». Ακόμη και ένα τραγούδι που γράφτηκε έχοντας κατά νου τη ζωντανή εμπειρία των Zeppelin, το «Houses of the Holy», δεν παίχτηκε ποτέ ζωντανά, αποδεικνύοντας πόσο ευμετάβλητοι ήταν οι Zeppelin όταν επρόκειτο για τη ζωντανή τους εμφάνιση.

Όσον αφορά στο «Four Sticks», υπάρχει μόνο μία επαληθευμένη ζωντανή εκτέλεση του κομματιού από μια συναυλία του 1971 στην Κοπεγχάγη. Μπορείτε να την ακούσετε παρακάτω.

 

 

Video Url