Ένας άντρας που πουλούσε ψεύτικους δίσκους βινυλίου αξίας εκατομμυρίων, πιάστηκε από έναν θαυμαστή των The Clash

Wikimedia Commons / Encik Tekateki

Η παράνομη επιχείρηση του Richard Hutter με πλαστούς δίσκους βινυλίου αποκαλύφθηκε, όταν ένας θαυμαστής των The Clash προσπάθησε να αγοράσει ένα από τα άλμπουμ τους από αυτόν, αλλά διαπίστωσε ότι ο δίσκος ήταν κακής ποιότητας.

Ο 55χρονος βρετανός, εκμεταλλεύτηκε την αναζωπύρωση του βινυλίου, πουλώντας χιλιάδες πλαστούς δίσκους σε ανυποψίαστους πελάτες. Χρέωνε έως και 35 £ για κάθε άλμπουμ, από συγκροτήματα όπως AC/DC, The Clash και Nirvana μεταξύ 2012 και 2018.

Όταν ο Hutter αρνήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα στον ψυλλιασμένο πελάτη,  ο πελάτης υπέβαλε καταγγελία στην διεύθυνση εμπορίου, η οποία ανακάλυψε ότι ο δίσκος ήταν πλαστός. Ο Richard Hutter είχε αποκομίσει συνολικά το εκπληκτικό ποσό των 1,2 εκατομμυρίων λιρών μέσα σε έξι χρόνια παράνομης δραστηριότητας από την πώληση πλαστών βινυλίων, από άλμπουμ της Amy Winehouse μέχρι των Beatles.

Όταν ο 55χρονος «επιχειρηματίας» από το Hampshire της Αγγλίας ερευνήθηκε από τις αρχές στις 20 Ιουλίου 2018, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι είχε πουλήσει πάνω από 1.200 δίσκους μέσω πολλών ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένου του eBay.

Αν και υποστήριξε ότι ήταν αθώος, δηλώνοντας ότι δεν γνώριζε ότι το εμπόρευμα ήταν πλαστό, αργότερα ομολόγησε την ενοχή του και αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, με αναστολή για 24 μήνες. Είναι αναγκασμένος επίσης να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης στον αστράγαλο για τρεις μήνες, να ολοκληρώσει 250 ώρες απλήρωτης εργασίας και να πληρώσει πρόστιμο 373.000 λιρών.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της διεύθυνσης εμπορίου, «Τα βινύλια που πουλούσε ο Hutter ήταν γενικά καλές κόπιες και η απάτη ήρθε στο φως επειδή αγοράστηκαν από θαυμαστές της μουσικής που μπορούσαν να εντοπίσουν τις μικρές διαφορές που έδειχναν ότι οι δίσκοι ήταν πλαστοί. Τα αδικήματα περιλαμβάνουν πώληση και διανομή πλαστών αντικειμένων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο κ. Hutter δεν έκανε κανέναν έλεγχο ως προς την προέλευση των όσων αγόραζε και πουλούσε».

Στο δικαστήριο του Bournemouth, ο Hutter αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο, ο δικαστής Richard Tutt δεν μπόρεσε να επιβάλει την ποινή, καθώς οι εισαγγελείς είχαν κάνει λάθος κατά την αποστολή της υπόθεσης στο δικαστήριο. Ο Tutt που καταδίκασε τελικά τον Hutter, δήλωσε ότι «Το κέρδος από την εγκληματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των έξι ετών από το 2012 μέχρι το 2018 ανέρχεται στις £1.274.222 και η εντολή δήμευσης στις £373.589».

Τελικά, ο Hutter ομολόγησε την ενοχή του για αγοραπωλησία παράνομων αντικειμένων, πώληση δίσκων βινυλίου που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και πώληση πλαστού υλικού. Μετά την χθεσινή του καταδίκη, ο δικηγόρος του, Andrew Barkley υπερασπίστηκε τον πελάτη του αποκαλώντας τον «μετανιωμένο».