Ο Thomas Bangalter για τον χωρισμό των Daft Punk: «Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να είμαι, είναι ένα ρομπότ»

Το έτερον ήμισυ από το ρομποτικό ντουέτο των Daft Punk, ο Thomas Bangalter, εξήγησε για ποιο λόγο χώρισαν οι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής. Μαζί με τον Guy-Manuel de Homem-Christo, ο Bangalter και οι Daft Punk ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους το 2021.

Ο Bangalter μοιράστηκε τον λόγο πίσω από τη διάλυση του ντουέτου, αναφέροντας το τρέχον κοινωνικό κλίμα για την τέχνη ως έναν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη διάλυση, εξηγώντας ότι ήθελε να απομακρυνθεί από την ιδέα της μουσικής που βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία.
Το γκρουπ ήταν διάσημο για την καινοτόμο χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής, η οποία, παράλληλα με τη μεταμφίεσή τους ως ρομπότ, συνέβαλε στο να θεωρηθεί το συγκρότημα ως η πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου στη μουσική. Ήταν κάτι από το οποίο ο μουσικός ήθελε να αποστασιοποιηθεί.

«Οι Daft Punk ήταν ένα project που θόλωσε τη γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας με αυτούς τους χαρακτήρες ρομπότ», είπε στο BBC σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Ήταν ένα πολύ σημαντικό για εμένα και τον Guy-Manuel να μην χαλάσουμε το αφήγημα».

«Λατρεύω την τεχνολογία ως εργαλείο, αλλά με τρομάζει κατά κάποιον τρόπο η φύση της σχέσης μεταξύ των μηχανών και των εαυτών μας. Τώρα που η ιστορία τελείωσε, μου φάνηκε ενδιαφέρον να αποκαλύψω ένα κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρωπο και δεν είναι κάποιου είδους αλγόριθμος».

Δεν ήταν τόσο τα μουσικά όργανα ή το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της μουσικής που ανησυχούσε τον Bangalter, αλλά η αυξανόμενη επιρροή που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην τέχνη γενικά. «Οι φόβοι μου για την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης ξεπερνούν τη χρήση της στη δημιουργία μουσικής», συνέχισε.

«Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μηχανές για να εκφράσουμε κάτι εξαιρετικά συναισθηματικό που μια μηχανή δεν μπορεί να αισθανθεί, αλλά ένας άνθρωπος μπορεί. Ήμασταν πάντα στο πλευρό της ανθρωπότητας και όχι στο πλευρό της τεχνολογίας… Όσο κι αν αγαπώ αυτόν τον χαρακτήρα, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να είμαι, στον κόσμο που ζούμε, το 2023, είναι ένα ρομπότ».

Το νέο άλμπουμ του Thomas Bangalter, Mythologies θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή,  7 Απριλίου.

 

Video Url