Ο Jimmy Page αποκαλύπτει το αγαπημένο του τραγούδι από την παιδική του ηλικία

Wikimedia Commons / Open culture

Ο Jimmy Page είναι αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Ο βιρτουόζος της κιθάρας καινοτόμησε τη χρήση της παραμόρφωσης και δημιούργησε μερικούς από τους πιο εφευρετικούς ήχους που βγήκαν ποτέ από έναν ενισχυτή, επηρεάζοντας και εμπνέοντας εκατομμύρια νέους κιθαρίστες, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα.

Το 2016, ο Jimmy Page ζητήθηκε από τον Bob Boilen του NPR να αναφέρει ένα τραγούδι που άλλαξε τη ζωή του. Ο Jimmy Page είχε μόνο μία επιλογή στο μυαλό του και αυτή ήταν το «Rock Island Line» του Lonnie Donegan. Είναι ενδιαφέρον ότι η σχέση του Page με το κομμάτι ξεκινά πολύ πίσω, όταν απέκτησε την πρώτη του κιθάρα σε ηλικία οκτώ ετών.

Η κιθάρα βρέθηκε παρατημένη στο νέο σπίτι του Page όταν μετακόμισε ως παιδί. «Ήταν μια κλασσική κιθάρα και είχε όλες τις χορδές, κάτι που ήταν πολύ χρήσιμο», δήλωσε ο Page. Έτσι, αυτή η ανακάλυψη τον έκανε να ενδιαφερθεί για το είδος της μουσικής που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εξάχορδο μουσικό όργανο.
Ο παιδικός του ενθουσιασμός φούντωσε όταν η ροκ μουσική έκανε την εμφάνισή της στα ραδιόφωνα με μεγαλειώδη τρόπο. Ο Page συνέχισε: «Και υπήρξε αυτό το είδος μουσικής έκρηξης τη δεκαετία του ’50. Και αυτό που είχαμε στην Αγγλία ήταν αυτός ο τύπος… ο Lonnie Donegan. Το χαρακτηριστικό τραγούδι που θα σας πω για να καταλάβετε την εποχή ήταν το «Rock Island Line».

«Εννοώ, ήταν υπέροχος. Και το κομμάτι ήταν καταπληκτικό», πρόσθεσε. Ήταν στην τηλεόραση που ο Jimmy Page είδε τον Donegan για πρώτη φορά σε όλο του το μεγαλείο. «Κάθε Σάββατο παίζονταν μια εκπομπή στην τηλεόραση, όπου συνήθως ο Donegan εμφανιζόταν κάθε δεύτερη βδομάδα και ήταν κάτι που περιμέναμε με αγωνία κάθε φορά… με όλο του το πάθος και τον τρόπο που μετέδιδε την μουσική του».

Ο Jimmy Page συνέχισε εξηγώντας την προέλευση του Donegan ως μουσικός και πώς οι επιρροές του καθόρισαν το παίξιμό του ως κιθαρίστας. «Το θέμα είναι ότι ήταν σε ένα τζαζ συγκρότημα από πριν και καταλάβαινε πραγματικά όλο αυτό το είδος της μπλουζ και της αμερικανικής κάντρι και όλα αυτά», είπε. «Μέχρι να φτάσει  στο τέλος του κομματιού, πραγματικά τα δίνει όλα. Το «Rock Island Line» είναι ένα φανταστικό τραγούδι».

Ήταν το άκουσμα της μελωδίας του Lonnie Donegan που ενέπνευσε τον Page να γράψει τα δικά του τραγούδια. Συνέχισε λέγοντας: «Λοιπόν αυτή η κιθάρα ήταν εκεί και μετά κάποιος μου έδειξε πώς να τη κουρδίσω – κάποιος στο σχολείο. Έπειτα άρχισα να τζαμάρω και να δοκιμάζω να παίξω όπως αυτός. Θα βρείτε τόσους πολλούς από τους κιθαρίστες της δεκαετίας του ’60 που θα πουν όλοι ότι ο Lonnie Donegan ήταν η επιρροή τους». Έτσι, έχουμε τον Donegan να ευχαριστήσουμε για όλη την υπέροχη μουσική που βγήκε από τα δάχτυλα του Jimmy Page.

 

Video Url