Πέντε μουσικοί που αντιπαθούν τον Eric Clapton

Wikimedia Commons / Majvdl

Στην αρχή, αυτό η αντιπάθεια μπορεί να φαίνεται λίγο αδικαιολόγητη. Το έργο του Eric Clapton στη μουσική είναι τεράστιο. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής που εκτόξευσε το βρετανικό ροκ στην κορυφή, στη δεκαετία του 1960, μέσω καταξιωμένων συγκροτημάτων όπως οι The Yardbirds και οι John Mayall and the Bluesbreakers. 

Ο Eric Clapton θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους κιθαρίστες όλων των εποχών. Αλλά, η υπόθεση του Clapton ως ενός από τους γίγαντες της μουσικής βιομηχανίας καταρρίφθηκε τη δεκαετία του '70. Ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για αυτό; Ο ίδιος ο Clapton.

Το 1976, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους φυλετικών εντάσεων του 20ού αιώνα, ο Clapton εξέφρασε την υποστήριξή του στον ακροδεξιό Enoch Powell. Οι ρατσιστικές απόψεις του Βρετανού Συντηρητικού βουλευτή είχαν βρει πολλούς υποστηρικτές στην χώρα. Σε αυτό το άντρο του εκφυλισμένου λαϊκισμού μπήκε ο Eric Clapton. Ο κιθαρίστας, ο οποίος εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε προβλήματα με το αλκοόλ, αποφάσισε να εκφράσει τις δικές του απόψεις για το θέμα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Μπέρμιγχαμ εκείνη τη χρονιά.

Ξεκίνησε τις δηλώσεις του με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, απευθυνόμενος στο κοινό: «Έχουμε ξένους στο κοινό απόψε; Αν ναι, σηκώστε τα χέρια σας. Λοιπόν που είστε; Όπου κι αν βρίσκεστε, νομίζω ότι πρέπει να φύγετε όλοι. Όχι απλά να φύγετε από την αίθουσα, να φύγετε από τη χώρα. Δεν σας θέλω εδώ, στην αίθουσα ή στη χώρα μου».

«Δεν πρέπει η Βρετανία να γίνει αποικία μαύρων. Διώξτε τους ξένους», αναφώνησε ο Eric Clapton στο έκπληκτο κοινό του. Κρατήστε τη Βρετανία λευκή», πρόσθεσε. Ενώ έχει γίνει πολύ σαφές στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ότι ο Eric Clapton ήταν μεθυσμένος, δεν δικαιολογεί τις ακραίες δηλώσεις του. Φυσικά, έκτοτε, ο Clapton αποστασιοποιήθηκε από τέτοιες απόψεις, εκφράζοντας μεγάλη λύπη για τα ρατσιστικά σχόλια.

«Ντρεπόμουν τόσο πολύ γι’ αυτό που ήμουν, ένα είδος ρατσιστή, κάτι που δεν είχε νόημα», είπε. «Οι μισοί από τους φίλους μου ήταν μαύροι, έβγαινα με μια μαύρη γυναίκα και υπερασπιζόμουν τη μαύρη μουσική», δήλωσε πολλές φορές στην συνέχεια.

Ο Eric Clapton είναι τώρα νηφάλιος, αλλά όποιος ελπίζει ότι μπορεί να περιόρισε την άποψή του με τα χρόνια –ή αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από τις κόντρες και τις ακραίες δηλώσεις  – θα κάνει δυστυχώς λάθος. Όχι μόνο συνέχισε να είναι απόλυτος όσον αφορά τις απόψεις είτε για τη δική του μουσική είτε για τη δουλειά άλλων, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς χιλιάδες πέθαναν και εκατομμύρια ήταν τρομοκρατημένοι για το πώς μπορεί να είναι το νέο τους μέλλον, ο κιθαρίστας ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο ήταν επικίνδυνο αφού το πήρε, λέγοντας στην Oracle: «Έχασα τη χρήση των χεριών μου για περίπου τρεις εβδομάδες. Νόμιζα ότι είχα κινδυνέψει για τα καλά».

«Τώρα έχω σταματήσει να βλέπω τηλεόραση», συνέχισε ο Eric Clapton. «Ένα από τα κινούμενα σχέδια που έτυχε να δω, ήταν ενός δημοσιογράφου που έπαιρνε συνέντευξη από δύο Κουακέρους και τους ρώτησε πώς γίνεται κανένας από την κοινότητά τους να μην έχει Covid; Και εκείνοι απάντησαν ότι δεν βλέπουν τηλεόραση. Είναι τόσο αληθινό, τόση πολλή αρρώστια βρίσκεται στο κεφάλι μας».
Ο Clapton αργότερα διευκρίνισε τα σχόλιά του λέγοντας ότι δεν ήταν «ούτε κατά ούτε υπέρ» του εμβολίου. «Είμαι υπέρ της ελευθερίας επιλογής».

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και η φήμη του Clapton ως ενός από τους μεγάλους της μουσικής αμαυρώθηκε για πάντα. Σε περιπτώσεις όπως αυτή θα βλέπαμε δεκάδες συναδέλφους του να φωνάζουν για να προστατεύσουν τον μουσικό, αλλά με αυτή την στάση του, ακόμη και ο κόσμος της μουσικής έχει στραφεί εναντίον του. Παρακάτω έχουμε πέντε μουσικούς που πραγματικά αντιπαθούν τον Eric Clapton.

Phoebe Bridgers 

Η Phoebe Bridgers έβαλε στο στόχαστρο τον Eric Clapton στο κομμάτι «Moon Song» από τον δίσκο Punisher του 2020. Μιλώντας για την τραγική απώλεια του γιου του Eric Clapton το 1991, ο στίχος λέει: «We hate Tears In Heaven / But it’s sad that his baby died». Η Bridgers  εξήγησε αργότερα τι εννοούσε «Έχω μια τέτοια αγανάκτηση για τον Eric Clapton, διότι νομίζω ότι κάνει εξαιρετικά μέτρια μουσική, αλλά επίσης, είναι ένας διάσημος ρατσιστής. Μερικές φορές νομίζω ότι οι κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ προβληματικοί για να ακυρωθούν ή δεν είναι αρκετά σχετικοί για να ακυρωθούν. Θέλω να πω, δεν θα ήταν καν είδηση αν έλεγε κάτι ρατσιστικό σήμερα, επειδή έκανε ρατσιστικές δηλώσεις τη δεκαετία του '60 ή του '70 που ήταν πολύ διάσημες».

 

Video Url

 

The Yardbirds

Φυσικά, αν ψάχνετε για μουσικούς που μισούν τον Clapton όλα αυτά τα χρόνια, τότε οι πρώην συνάδελφοί του είναι μέσα. Ο ντράμερ Jim McCarty, μιλώντας στον The Guardian, είπε για τον κιθαρίστα: «Ο Eric Clapton είχε αυτά τα R&B τραγούδια που ήθελε να κάνουμε. Η αποχώρησή του ήταν ανακούφιση. Ο Eric Clapton θα καθόταν στο βαν και δεν θα μιλούσε σε κανέναν. Θα νόμιζες ότι είναι τόσο κυκλοθυμικός, αλλά μας ήταν μεγάλο πρόβλημα, είχαμε  βαρεθεί με την συμπεριφορά του».

Ο αντικαταστάτης του στους Yardbirds, Jeff Beck, δήλωσε ότι αυτός και ο Clapton μοιράζονταν «μια άβολη έχθρα» πριν από τον θάνατό του. «Αργότερα έμαθα από την Pattie, τη σύζυγό του, ότι σίγουρα υπήρχε αντιπαλότητα – ειδικά με την συνεργασία μου με τον Stevie Wonder. Δεν του άρεσε πολύ που έκανα μια επιτυχημένη συνεργασία με τον Stevie. Νομίζω ότι ίσως ζήλεψε λίγο». 

 

Video Url

 

Οι English Beat και τα περισσότερα punk συγκροτήματα

Ο Dave Wakelling, frontman των The English Beat, είχε δηλώσει στο Rolling Stone: «Ξέρουμε ότι το ποτό δεν σε κάνει να λες περίπλοκα ψέματα. Απλώς σε κάνει να λες την αλήθεια πολύ δυνατά, τη λάθος στιγμή σε λάθος ανθρώπους». Αυτή η δήλωση θα ενθάρρυνε το ανερχόμενο πανκ κίνημα να ανάψει τις φωτιές της κοινωνικής επανάστασης στη μουσική βιομηχανία και να δημιουργήσει το καθοριστικό κίνημα της εποχής με τίτλο Rock Against Racism. Ξεκινώντας το 1976, το σόου αναπτύχθηκε τον επόμενο χρόνο και το 1978 ήταν μια εκδήλωση-μαμούθ που περιελάμβανε τους The Clash και τους X-Ray Spex, οι οποίοι έπαιξαν σε 100.000 άτομα στην έδρα του Εθνικού Μετώπου στο Ανατολικό Λονδίνο.

 

Video Url

 

Rita Coolidge 

Ενώ η γενική συμπεριφορά του Clapton αναφέρεται συχνά ως λόγος για την αντιπάθεια που έχει προκαλέσει, η Rita Coolidge έχει έναν πιο συγκεκριμένο λόγο για να μην τον χωνεύει. Ενώ έβγαινε με τον ντράμερ του Clapton, Jim Gordon, ήταν αυτή που έγραψε το πιάνο outro για τη μεγαλύτερη επιτυχία των Derek and the Dominos, Layla. Ωστόσο, ο Gordon πήρε όλα τα εύσημα για αυτό το μέρος του κομματιού και η Coolidge δεν έλαβε ποτέ την αναγνώριση που πίστευε ότι της άξιζε. «Δεν είχα ποτέ μια κανονική συζήτηση με τον Eric για οτιδήποτε», αποκάλυψε η Coolidge στην Washington Post, «Πάντα με έκανε να νιώθω… σαν να ήμουν από κάτω του».

 

Video Url

 

Robert Cray 

Ο Clapton και ο Robert Cray έκαναν περιοδείες μαζί από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, όταν ο Clapton κυκλοφόρησε το αντιεμβολιαστικό τραγούδι του με τον Van Morrison με τίτλο «Stand and Deliver», ο Cray είχε τις απορίες του σχετικά με τους στίχους του κομματιού.

Γεννημένος το 1953 και έχοντας νοιώσει τον ρατσισμό στο πετσί του, ο Cray δεν ήταν ευχαριστημένος με τους στίχους του Eric Clapton: «Do you wanna be a free man / Or do you wanna be a slave? / Do you wanna wear these chains/ Until you’re lying in the grave?» Ζήτησε ευγενικά εξηγήσεις και δεν έμεινε ικανοποιημένος με την απάντηση. Ο Cray είπε στην Washington Post ότι η «αντίδραση του Clapton απέναντί μου ήταν ότι αναφερόταν σε σκλάβους από τις παλιές εποχές της Αγγλίας». Ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ τους οδήγησε τον Robert Cray να τερματίσει τη φιλία του με τον κιθαρίστα.

 

Video Url