Robert Plant: Οι θυσίες για να γίνει ροκ σταρ με τους Led Zeppelin και η απώλεια του γιού του

Wikimedia Commons / Dina Regine

Ο τραγουδιστής των Led Zeppelin, Robert Plant, ήταν τυχερός που βρήκε το συγκρότημα, καθώς οι προηγούμενες μουσικές του απόπειρες δεν είχαν μέλλον. Ωστόσο, ήταν μια συμβιωτική σχέση - οι Zeps ήταν εξίσου τυχεροί που τον είχαν ως frontman. Ο ρόλος του Plant στο συγκρότημα ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αλλά ο ίδιος μετανιώνει για όλα όσα θυσίασε για να γίνει ροκ σταρ με τους Led Zeppelin.

Ο Jimmy Page δημιούργησε τους Led Zeppelin από τις στάχτες των Yardbirds. Οι πρώτες συναυλίες του συγκροτήματος τους έδωσαν το χαρακτηρισμό, New Yardbirds, αλλά οι Zeps έχτισαν τη φήμη τους με το εξαντλητικό πρόγραμμα περιοδειών τους.

Το συγκρότημα περιόδευσε ασταμάτητα στη Σκανδιναβία και την Αγγλία στα τέλη του 1968, πριν το πρώτο τους άλμπουμ βγει στα δισκοπωλεία. Μόνο το 1969, οι Led Zeppelin ταξίδεψαν μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης για περιοδείες τρεις φορές, ενώ διέσχισαν τον Ατλαντικό δύο φορές το 1970, σύμφωνα με το επίσημο site τους.

Η πρώτη χρονιά που δεν έκαναν παγκόσμια περιοδεία ήταν το 1974 — έξι χρόνια μετά τη σύστασή τους. Ο Plant μετάνιωσε για πόσο χρόνο ήταν μακριά από την οικογένειά του, όπως αποκάλυψε στο περιοδικό People: «Αυτό που θυμάμαι τα δύο πρώτα χρόνια είναι ότι η κόρη μου δεν ήξερε πραγματικά ποιος ήμουν και ήταν αρκετά ταραγμένη όταν επέστρεψα από την περιοδεία, καθώς νόμιζε ότι θα έρθω να ληστέψω το σπίτι».

Ο Plant είχε ήδη μετανιώσει για τις επιλογές του ως επαγγελματίας μουσικός όταν έβλεπε ότι η κόρη του τον αντιμετώπιζε σαν ξένο. Το συγκρότημα αργότερα κατάφερε να βάλει κάποιο χρονικό διάστημα για διάλλειμα στο πρόγραμμά του και η τραγωδία χτύπησε κατά τη διάρκεια των διακοπών του με την οικογένειά του.
Ο Plant γλύτωσε από ένα τροχαίο ατύχημα το 1975 στην Ελλάδα με σχετικά ελαφρούς τραυματισμούς, αλλά η γυναίκα και τα παιδιά του δεν ήταν το ίδιο τυχεροί. Έπρεπε να μεταφερθούν με αεροπλάνο στην Αγγλία επειγόντως. Την ίδια περίοδο ο Plant έπρεπε να φύγει από τη χώρα λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων. Δεν ήταν εκεί για να τους βοηθήσει όσο ανέρρωναν. 

Ο Plant σίγουρα μετανιώνει που δεν ήταν στο σπίτι του, όταν ο γιος του πέθανε τραγικά στα τέλη Ιουλίου 1977. Ο Karac Plant ανέπτυξε μια μόλυνση που του πήρε γρήγορα τη ζωή. Ο τραγουδιστής βρισκόταν στις ΗΠΑ και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Αγγλία πριν πεθάνει ο γιος του. Ο Plant έγινε ροκ σταρ παγκοσμίας φήμης με τους Led Zeppelin, αλλά αναρωτήθηκε πόσα έπρεπε να θυσιάσει για να το πραγματοποιήσει. Παρέμεινε με το συγκρότημα και διοχέτευσε τη θλίψη του στο τραγούδι "All of My Love", το οποίο ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές των Led Zeppelin.

Ο Plant δεν χρειάστηκε να ζήσει με το βάρος της περιοδείας μετά το 1977. Αυτός και οι Led Zeppelin έπαιξαν μια χούφτα ευρωπαϊκές συναυλίες το 1979 και το 1980, αλλά ποτέ δεν έκαναν εκτεταμένες παγκόσμιες περιοδέιες μετά τον θάνατο του Karac Plant.

Ωστόσο, ο τραγουδιστής δεν σταμάτησε να παίζει ζωντανά. Ο Plant και ο Page περιόδευσαν ως ντουέτο εκτενώς με το live άλμπουμ, No Quarter να κυκλοφορεί το 1994. Ξαναβγήκε για συναυλίες με τους Sensational Shape Shifters το 2018, ενώ φέτος το καλοκαίρι ο τραγουδιστής θα παίξει μια σειρά από συναυλίες στη Βόρεια Αμερική με την τραγουδίστρια της country, Alison Krauss.

Έγινε ροκ σταρ με τους Led Zeppelin, αλλά οι εξαντλητικές περιοδείες του συγκροτήματος οδήγησαν σε θυσίες για τις οποίες ο Robert Plant μετάνιωσε. Ωστόσο, ο τραγουδιστής δεν εγκατέλειψε τις ζωντανές εμφανίσεις και οι όποιες θυσίες κάνει τώρα είναι με τους δικούς του όρους.

 

Video Url