Πως μια 13χρονη τυφλή από την Αγγλία κέρδισε σε διαγωνισμό ταλέντων παίζοντας πιάνο

Η 13χρονη Lucy μαγνήτισε το κοινό, όταν ερμήνευσε το Arabesque του γάλλου συνθέτη, Debussy στο talent show, The Piano του βρετανικού Channel 4 το βράδυ της Τετάρτης.

Η νεαρή από το Χάλιφαξ του Δυτικού Γιορκσάιρ έκανε τους θεατές να δακρύσουν καθώς παρακολουθούσαν με δέος, όσο η τυφλή αλλά και αυτιστική πιανίστρια εκτέλεσε το κομμάτι από μνήμης. Η παράσταση ήταν τόσο συγκινητική, που η Lucy στέφθηκε νικήτρια με τον κλασικό πιανίστα Lang Lang, έναν από τους κριτές του διαγωνισμού, να την αποκαλεί «ιδιοφυΐα».

Το απίστευτο ταξίδι της μουσικού ξεκίνησε, όταν ο δάσκαλός της στη μουσική, Daniel κατάλαβε για πρώτη φορά την ικανότητά της, παίζοντας το Twinkle Twinkle Little Star -  μέχρι να καταλήξει στη σκηνή του Royal Festival Hall.

Video Url

Ο Daniel έχει μιλήσει στο παρελθόν για την ιστορία της Lucy, με την πιανίστρια να παίζει για πρώτη φορά πλήκτρα, όταν ήταν μόλις δύο ετών. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με τον δάσκαλό της, όταν ήταν τριών ετών μέσω της μουσικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, The Amber Trust. 

Η οικογένειά της αναβάθμισε το παιδικό της αρμόνιο με ένα πιάνο, όταν συνειδητοποίησε ότι συνέθετε μουσική στο κεφάλι της, ενώ καθόταν στον καναπέ. Ήταν επίσης σε θέση να αναπαράγει μουσική μετά από μία μόνο ακρόαση. «Από ένα βιβλίο παραμυθιού με ένα πιάνο επάνω, άρχισε να παίζει το Twinkle Twinkle Little Star και ήταν αρμονικά τέλειο. Ήταν μια μοναδική στιγμή για μένα, όταν το άκουσα αυτό», θυμάται η μητέρα της Lucy, Candice.

Ο Daniel είπε ότι τα μαθήματα δεν ήταν εύκολα στην αρχή, καθώς έπρεπε να βρει πώς να διδάξει και να αξιοποιήσει στο έπακρο το ταλέντο της. Είπε ότι όταν άρχισε να την διδάσκει για πρώτη φορά, η Lucy δεν μπορούσε να ακούσει ένα κομμάτι για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα προτού γίνει ανυπόμονη. Τώρα, ο Daniels της παίζει ένα ολόκληρο κομμάτι και στην συνέχεια η Lucy μπορεί και το αναπαράγει.

«Δεν μπορείς να την διδάξεις, μπορείς μόνο να την καθοδηγήσεις στο ταξίδι της».
Όσων αφορά στην μέθοδο διδασκαλίας, ο Daniels διδάσκει κάθε χέρι ξεχωριστά, λέγοντας ότι μερικές φορές πρέπει να της πιάσει τα χέρια για να μπορούν να πηδήξουν το ένα πάνω από τον άλλο. «Της αρέσει να αυτοσχεδιάζει και της αρέσει να παίζει τζαζ», είπε.

Η πιανίστρια, η οποία γεννήθηκε με καρκινικούς όγκους στα μάτια της και είναι σε μεγάλο βαθμό μη λεκτική, προτάθηκε από τη μητέρα της, Candice για τον διαγωνισμό, καθώς ήθελε να δείξει στους άλλους πόσο «καταπληκτική» ήταν και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την κατάστασή της.

Τον περασμένο μήνα, η Lucy είχε σοκάρει τους περαστικούς στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λιντς, με την ερμηνεία της στο Nocturne του Chopin.

Video Url

Από την εμφάνισή της στο The Piano, με παρουσιάστρια την Claudia Winkleman, η Lucy μαθαίνει όλο και περισσότερα κομμάτια από καλλιτέχνες όπως Mozart, Beethoven, Schubert, Irving Berlin, George Gershwin, Duke Ellington και Stevie Wonder.

Οι θεατές με το ζόρι συγκρατούσαν τα δάκρυά τους από την εκτέλεσή της, όταν ο τελικός προβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με έναν χρήστη να γράφει: «Η Lucy στο The Piano μόλις με έκανε συναισθηματικό ναυάγιο. Πόσο καταπληκτική είναι».
Η κριτής Mika επαίνεσε την «φανταστική» ερμηνεία του κομματιού από τη Lucy και είπε: «Συμβαίνουν μαγικά πράγματα με τη μουσική που είναι ενάντια σε όλες τις πιθανότητες και όλους τους περιορισμούς».