Ο Roger Waters σκοπεύει να κινηθεί νομικά, μετά τις ακυρωμένες συναυλίες του στη Γερμανία

Copyright Instagram @rogerwaters

Το πρώην μέλος των Pink Floyd, Roger Waters, κινείται νομικά μετά τις ακυρωμένες συναυλίες του στη Γερμανία. Αυτή η απόφαση έρχεται αφού οι επερχόμενες συναυλίες του στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο ακυρώθηκαν λόγω καταγγελιών για αντισημιτικά σχόλια που διατυπώθηκαν από τον διάσημο μουσικό.

Ο Waters είχε προγραμματίσει πέντε συναυλίες στη Γερμανία τον Μάιο του τρέχοντος έτους ως μέρος της περιοδείας, This is Not a Drill Tour. Ωστόσο, Γερμανοί πολιτικοί και οργανισμοί ζήτησαν από τη χώρα να ηγηθεί μιας εκστρατείας ώστε να εμποδίσει την παράσταση του Waters.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Φρανκφούρτης ακύρωσε την προγραμματισμένη παράστασή του στις 28 Μαΐου με μια δημόσια δήλωση που κατήγγειλε τον 79χρονο, ως «έναν από τους μεγαλύτερους αντισημίτες στον κόσμο». Έκτοτε, εβραϊκές οργανώσεις προέτρεψαν και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Φρανκφούρτης.

Επίσης, το Εβραϊκό Τηλεγραφικό Πρακτορείο εξέδωσε μια δήλωση ανακοινώνοντας: «Το παρασκήνιο της ακύρωσης έχει να κάνει με την επίμονη αντι-ισραηλινή συμπεριφορά του πρώην frontman των Pink Floyd, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο ευρέως διαδεδομένους αντισημίτες στον κόσμο».

Πρόσθεσε: «Κάλεσε επανειλημμένα σε πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ και έκανε συγκρίσεις με το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και άσκησε πίεση στους καλλιτέχνες να ακυρώσουν εκδηλώσεις στο Ισραήλ».

Τώρα, σε ένα δελτίο τύπου από τον Mark Fenwick, εκπρόσωπο του Roger Waters, αποκαλύφθηκε ότι κινείται νομικά μετά τις ακυρωμένες εμφανίσεις του στη Γερμανία. «Ο Roger Waters υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και λαμβάνει νομικά μέτρα κατά των ακυρωμένων συναυλιών στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Και συνεχίζει: «Τον Φεβρουάριο του 2023, η πολιτεία της Έσσης και στη συνέχεια ο δικαστής της πόλης της Φρανκφούρτης ανακοίνωσαν την έκτακτη και επιζήμια πρόθεσή τους να ακυρώσουν μια συναυλία που είχε προγραμματιστεί από τον Roger Waters στο Festhalle της Φρανκφούρτης στις 28 Μαΐου. Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, κατατέθηκε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου για την ακύρωση της προγραμματισμένης συναυλίας για τις 21 Μαΐου 2023, στην Olympiahalle του Μονάχου. Αυτές οι ενέργειες είναι αντισυνταγματικές, αδικαιολόγητες και βασίζονται στην ψευδή κατηγορία ότι ο Roger Waters είναι αντισημίτης, κάτι που δεν είναι».

«Ως αποτέλεσμα αυτής της μονομερούς δράσης με πολιτικά κίνητρα, ο κ. Roger Waters έδωσε εντολή στους δικηγόρους του να λάβουν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανατρέψουν αυτήν την αδικαιολόγητη απόφαση, ώστε να διασφαλιστεί ότι το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου προστατεύεται και ότι όλοι όσοι επιθυμούν να τον δουν να παίζει, είναι ελεύθεροι να το κανόυν στη Φρανκφούρτη, στο Μόναχο και σε οποιαδήποτε άλλη πόλη οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Το δελτίο τύπου καταλήγει: «Ο κ. Roger Waters πιστεύει ότι εάν αυτή η κραυγαλέα προσπάθεια φίμωσής του δεν αντιμετωπισθεί, θα μπορούσε να έχει σοβαρές, εκτεταμένες συνέπειες για τους καλλιτέχνες και τους ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο».